Με το κόμμα να είναι σε τεταμένη κατάσταση μετά την κίνηση της κεντρικής επιτροπής να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη, συνεδριάζει το απόγευμα η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμως το θέμα είναι να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, όπως ο χρόνος, η σύνθεση και ο ρόλος του συνεδρίου, προφανώς και ένα χρονοδιάγραμμα για τις κάλπες ανάδειξης αρχηγού.
Αλλά το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα διαμορφώνει την εντύπωση ότι η κίνηση του «87» επιθυμεί να «εκκαθαριστεί» άμεσα ή το συντομότερο έστω, το εσωκομματικό πεδίο από τους φιλικούς προς τον κ. Κασσελάκη «θύλακες».
Το πρωί της Τρίτης, η εκπρόσωπος τύπου Βούλα Κεχαγιά υπέβαλλε την παραίτησή της, ενώ το ίδιο έπραξε το μεσημέρι της ίδιας μέρας και ο υπεύθυνος για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης Δημήτρης Βέττας.
Πολλά στελέχη σκέφτονται επίσης να παραιτηθούν υπό το φόβο μίας διάθεσης εκκαθαρίσεων στο μεταβατικό στάδιο, ακόμα κι αν οι θέσεις τους είναι περισσότερο «θεσμικές» και όχι άμεσα συνδεόμενες με το πρόσωπο του προέδρου κάθε φορά.
Έτσι κι αλλιώς το κύριο ζητούμενο για την πλευρά των «87», που επικράτησαν στη μάχη της κεντρικής επιτροπής είναι να αποκόψουν τον κ. Κασσελάκη από οποιαδήποτε προσπάθεια να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό θα προσδιοριστεί εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα για τις νέες κάλπες – όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο, αλλά όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου, διότι στο μεταξύ καιροφυλακτεί και το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά με τη λήξη της μάχης ηγεσίας στις 6 ή στις 13 Οκτωβρίου.
Ο χρόνος της νέας κάλπης
Οι πληροφορίες λένε ότι προκρίνεται μία ημερομηνία προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ο ορισμός μεταβατικού προέδρου στην περίπτωση που κάποιοι θεωρούν ότι δεν αρκεί ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για το μεσοδιάστημα έως τις κάλπες.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος για το πώς θα αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Κασσελάκης – στην περίπτωση που εκείνος σκέφτεται κάτι τέτοιο – ότι υπάρχουν φήμες πως κάποιοι διακινούν την ιδέα να παραπεμφθεί ο έκπτωτος πρόεδρος στην επιτροπή δεοντολογίας για δηλώσεις του όπως εκείνες για τα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένας πόλεμος νεύρων ανάμεσα στις δύο πλευρές, περιμένοντας η μία την άλλη να κάνει κινήσεις, που θα προσδιορίσουν το πεδίο σύγκρουσης στη συνέχεια.
Οι «87» που έχουν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία του κόμματος επιδιώκουν παράλληλα να απομειώσουν και τη δυναμική που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα ο Παύλος Πολάκης, πρωταγωνιστώντας στην απομάκρυνση του κ. Κασσελάκη από την προεδρία. Ο Χανιώτης βουλευτής είναι υπολογίσιμος αντίπαλος για την ηγεσία του κόμματος, καθώς διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο επιρροής, σαφές προγραμματικό πλαίσιο και δυναμική παρουσία στο νέο πεδίο, ειδικά στο σκληρό «συριζαϊκό» κοινό.
Ουσιαστικά ο κ. Πολάκης είναι ο πιο ανταγωνίσιμος αντίπαλος αυτή την ώρα για τον οποιονδήποτε εκλεκτό των «87» στη μάχη της ηγεσίας. Και η επιμήκυνση του μεταβατικού διαστήματος έως τις κάλπες εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει την επιρροή του – άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των «87» θα είναι πρόβλημα υπό μία ηγεσία Πολάκη, εφάμιλλο αυτού που αντιμετώπιζε με τον κ. Κασσελάκη.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Την ίδια ώρα η νέα συμμαχία που ανέλαβε τις τύχες του ΣΥΡΙΖΑ μετρά και τις αντιδράσεις της βάσης, αναμένοντας ότι όσο περνούν οι μέρες θα υπάρξει εκτόνωση.
Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι φωνές διαμαρτυρίες, ενώ παρατηρείται και μία αθρόα σε πολλές οργανώσεις αποχώρηση μελών και στελεχών, κάτι που διευκολύνει το μέτωπο των «163» που ψήφισαν υπέρ της μομφής κατά του κ. Κασσελάκη να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς στο έκτακτο συνέδριο.
Ωστόσο στα κοινωνικά δίκτυα, οι αποδοκιμασίες για την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη παραμένουν.
Διαβάστε επίσης
Την άρση της ασυλίας της Έλενας Άκριτα αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή – Πώς σχολίασε την απόφαση η ίδια