Στον Σεπτέμβριο στρέφονται πλέον τα βλέμματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το χάσμα που χωρίζει την ηγεσία και την σημερινή μειοψηφία του κόμματος όπως έχει διαμορφωθεί μετά το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές, έχει καταγραφεί και παραμένει.
Για την ώρα γίνονται κάποιες κινήσεις να πέσουν οι τόνοι, ώστε να βγει το καλοκαίρι χωρίς άλλες εντάσεις, αν και μένει να φανεί αν θα έχουν διάρκεια. Πάντως το εσωκομματικό σπριντ αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου αρχές Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσουν η ΠΓ και η ΚΕ στην τελική ευθεία για το Καταστατικό Συνέδριο στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου.
Το τελευταίο διάστημα το σκηνικό διανθίζεται από δηλώσεις και επί μέρους επεισόδια, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: το κόμμα είναι βαθιά ρηγματωμένο και πορεύεται σε συνέδριο «ξεκαθαρισμάτων» και ριζικών αλλαγών. Όπως έχει διαφανεί μέχρι στιγμής ο Στέφανος Κασσελάκης, επιδιώκει να μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα δικό του, που λίγα θα ‘χει να θυμίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος, με τον οποίο έχει δείξει πως επιθυμεί τη ρήξη.
Στην Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το θέμα των «μαύρων ταμείων» και των σκιών στην οικονομική διαχείριση κατά το παρελθόν, που μετά τις ευρωεκλογές έχει αναδείξει σε εργαλείο σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ και αιτιολόγησης των επιλογών του σε σχέση με τα κομματικά ΜΜΕ και το κόμμα.
Ο ίδιος παρουσίασε την αναδίπλωση αυτή ως διάθεση «σύνθεσης απόψεων» στο κείμενο της πολιτικής απόφασης «για να προχωρήσουμε μπροστά», συμπληρώνοντας πως η πρόθεσή του «είναι ειλικρινής στο να προχωρήσουμε συλλογικά, ενωμένα, μπροστά γιατί η κοινωνία έχει κουραστεί».
Πράγματι, στο κείμενο υιοθετήθηκε η διατύπωση του κειμένου που είχαν καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην μειοψηφία, ζητώντας να τελειώνει αυτή η ιστορία με τις υπόνοιες του προέδρου για μαύρο χρήμα που υπονομεύουν το κόμμα.
Αυτό ικανοποίησε προφανώς του 8 και οδήγησε σε χαμήλωμα των τόνων, ωστόσο τα περί ειλικρινούς διάθεσης για συνθέσεις συλλογικότητα και ενότητα, από την μειοψηφία τα ακούνε «βερεσέ» κατά το κοινώς λεγόμενο, διότι έχουν συμβεί τόσα πολλά τους τελευταίους μήνες, που το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Λίγες μέρες άλλωστε πριν την Πολιτική Γραμματεία, σε συνεντεύξεις του ο Στέφανος Κασσελάκης επέμενε στην ρητορική του για τις οικονομικές σκιές του παρελθόντος και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει τώρα να πάρει εξαιτίας της κακής οικονομικής διαχείρισης του προκατόχου του, ενώ έβαζε στο κάδρο όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη λέγοντας πως «όλοι γνώριζαν».
Ωστόσο, πλέον η συντηρούμενη ρητορική για τα μαύρα ταμεία είχε αρχίσει να προκαλεί συζητήσεις και να δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πολλούς εντός κι εκτός να παρατηρούν ότι η ηγεσία ακολουθεί μια «αυτοκτονική» γραμμή. Μία μέρα πριν την Πολιτική Γραμματεία ο Νίκος Παππάς απεύθυνε έκκληση ( ή προανήγγειλε; ) για μια ηγετική πρωτοβουλία που θα βάλει τέλος σε αυτή τη συζήτηση καθώς εκτός των άλλων «αποτελεί στρέβλωση στην πολιτική συζήτηση, όταν είναι γνωστή η πολιτεία και το παρελθόν άλλων κομμάτων να συζητάμε αυτά τα θέματα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Οι αλλαγές στο επίκεντρο
Πάντως, πιθανότατα δε θα λείψουν οι τριβές το υπόλοιπο του καλοκαιριού, στην επιφάνεια ή στο παρασκήνιο. Μπορεί πολλά στελέχη να αισθάνονται πλέον την κόπωση και να επιζητούν μια ανάπαυλα, μετά από μία πρωτοφανή χρονιά γεμάτη κομβικές εξελίξεις (αλλαγή ηγεσίας, διάσπαση), απογοητεύσεις, ματαιώσεις και εσωκομματικές συγκρούσεις.
Όμως, μέσα στο καλοκαίρι θα τρέξει και η προετοιμασία του Συνεδρίου, έργο το οποίο έχουν επιφορτιστεί δύο κομβικά όργανα η Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕΣ) στην οποία μετέχει και ο ίδιος ο Κασσελάκης και η Επιτροπή Καταστατικού με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη.
Η δεύτερη ειδικά θα επεξεργαστεί τις προτάσεις για τις αλλαγές στην οργανωτική δομή και το καταστατικό. Σύμφωνα με τις αλλαγές που πρότεινε ως πρωτόλειες «ιδέες», προς επεξεργασία, ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή καταργούνται τα υφιστάμενα όργανα και αντικαθίσταται από νέα, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν θολές. Βασικό στοιχείο των προτάσεών του είναι ότι καταργούνται οι φυσικές οργανώσεις μελών (Ο.Μ.) οι οποίες θα γίνουν ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, και θα είναι επιφορτισμένες με τη διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος, τα εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις προκριματικές Εκλογές. Επιπλέον, η Κεντρική Επιτροπή, γίνεται πλέον Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο σύμφωνα με τις προεδρικές εξαγγελίες, θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Τον Ιανουάριο θα καταρτίζεται το Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan) και τον Ιούλιο θα γίνεται ο απολογισμός για τον βαθμό υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ουσιαστικά απορρίπτει τις αλλαγές αυτές, μιλώντας για «ρευστοποίηση» και διάλυση του κόμματος.
Πάντως, πέραν αυτών, ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει δείξει με αλλεπάλληλες δηλώσεις του την διάθεση να περιθωριοποιήσει τα στελέχη του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει πολλούς εξ αυτών εκτός οργάνων, αξιοποιώντας τους νέους συσχετισμούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μιλήσει για ανανέωση με στελέχη από την κοινωνία και για «καριέρες που θα τελειώσουν» διότι «c’ est la vie».
Κρητική … «βεντέτα»
Στο μεταξύ, σε αυτή τη συγκυρία, ο Παύλος Πολάκης υπενθύμισε με ηχηρό τρόπο την παρουσία του, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Κασσελάκη. Οι σχέσεις των δύο έχουν διαταραχθεί από το χειμώνα κάτι που δημόσια φάνηκε από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν και στο παρασκήνιο υπήρχαν ενδείξεις και νωρίτερα.
Ο Πολάκης μετά τις ευρωεκλογές, έδειξε πιο καθαρά ότι διεκδικεί διακριτό ρόλο και στηρίζει την ηγεσία με τους δικούς του όρους, ενώ εδώ και ένα χρόνο προβάλλει την δική του πλατφόρμα θέσεων και προτεραιοτήτων.
Την Τρίτη καταγράφηκε ένα «αλληλοάδειασμα» με νικητή μάλλον τον Παύλο Πολάκη. Ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί της ίδιας μέρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέα της ΝΔ, απέναντι στην οποία ο Παύλος Πολάκης, σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή της Δευτέρας, επέδειξε προσβλητική συμπεριφορά. Σε συζήτηση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ο βουλευτής Χανίων καταφέρθηκε κατά της γραμματέα της ΝΔ, λέγοντάς της «να πάει να κάνει καμιά δουλειά», κάτι που στους περισσότερους ήχησε ως «πλύνε κανά πιάτο» – εξ ού και οι χαρακτηρισμοί περί σεξιστικής συμπεριφοράς. Επιπλέον σε προστακτικό ύφος της είπε «βούλωστο».
Πάντως, η διαρροή της ΝΔ χωρίς τα όσα συμψηφιστικά ανέφερε ο Κασσελάκης στο τηλεφώνημα, προκάλεσε εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, ή οποία στη συνέχεια επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη «συγνώμη» του Προέδρου για την συμπεριφορά Κασσελάκη, που μάλιστα η ΝΔ και η Συρεγγέλα, χαρακτήριζαν λειψή όσο δε συνοδευόταν από τη διαγραφή του.
Εν ολίγοις, ακολούθησε ένα μπαράζ από διαρροές και τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος ναι μεν ζήτησε συγνώμη για τον Πολάκη, αξίωσε όμως συγνώμη Μητσοτάκη για όσα προσβλητικά έχουν υποστεί ο ίδιος ο Κασσελάκης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.
Όλα αυτά δεν άγγιξαν τον Πολάκη ο οποίος διεμήνυε με αλλεπάλληλες αναρτήσεις του ότι δεν παίρνει λέξη πίσω με αποτέλεσμα η Πολιτική Γραμματεία, για να μαζέψει το θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση σε χαμηλούς τόνους, καταδικάζοντας κάθε προσβλητική συμπεριφορά γενικώς, χωρίς να κατονομάσει τον Πολάκη.