Η ικανοποίηση είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στον ΣΥΡΙΖΑ για το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των 4 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, καθώς θεωρούν ότι κατέδειξε πως αφήνοντας πίσω την περιπέτεια Κασσελάκη, το κόμμα ξαναπιάνει το νήμα της πολιτικής και μπορεί να συζητά αλλά και να διαφωνεί σε πολιτική βάση.
Το debate «στέφθηκε με πλήρη επιτυχία» ήταν το σχόλιο της Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΕΡΤ που κράτησε δύο ώρες κι ένα τέταρτο. «Εξαιρετικό» το βρήκε ο Παύλος Πολάκης, για «συζήτηση» και όχι «τηλεμαχία» έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ως «ανάσα επιστροφής στην πολιτική» το χαρακτήρισε ο Γιώργος Βασιλειάδης, για «ουσιαστικό πολιτικό διάλογο» που έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ενισχυμένο έκανε λόγο η Ράνια Σβίγκου, σε «ουσιαστικό διάλογο» με πολιτικά επιχειρήματα και σοβαρότητα» αναφέρθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Η τηλεμαχία επιβεβαίωσε ως κυρίαρχο δίπολο τους Φάμελλο και Πολάκη μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν διαφορές και αντιπαραθέσεις, χάρη και στον αρκετό χρόνο που δόθηκε για τον ελεύθερο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων που έκανε τη διαδικασία πιο ζωηρή και λιγότερο «αποστειρωμένη» (όπως παρατήρησε ο Παύλος Πολάκης).
Σε γενικές γραμμές υπήρξε ήπιο κλίμα, μακριά από την τοξικότητα του τελευταίο διαστήματος, Υπήρξαν κάποιες πάσες, για παράδειγμα με τις ερωτήσεις Φαραντούρη σε Πολάκη και Φάμελλο στην οικονομία, ή με ερώτηση τις ερωτήσεις που αντάλλαξαν οι Πολάκης – Γκλέτσος. Υπήρξαν όμως και αιχμές και τακτικές που κατέδειξαν την προσπάθεια να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα σημεία του άλλου, με το βλέμμα στα ακροατήρια που ο καθένας απευθύνεται εντός ή και εκτός του κόμματος (τα καρφιά δεν έλειψαν άλλωστε ούτε από το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ που επαινέθηκε από όλους).
Το βασικό δίπολο
Με τον Απόστολο Γκλέτσο να είναι ο πιο τρακαρισμένος, άπειρος σε τέτοιες δοκιμασίες και ο πιο αδύναμος πολιτικά, και με το Νικόλα Φαραντούρη να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ του τεχνοκρατικού προφίλ του και της πολιτικής, το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στους Πολάκη και Φάμελλο.
Ο Παύλος Πολάκης θύμισε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τους καταγγελτικούς τόνους και τα περί σύγκρουσης με την διαπλοκή και τα καρτέλ, παρουσίασε πάντως καθαρά την πρότασή του (σύμφωνα και με τη γενικότερη παραίνεσή του η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «λαϊκά κατανοητή») η οποία φάνηκε να είναι πιο συνεκτική. Κεντρικό επίδικο η αντιστροφή των μνημονιακών ρυθμίσεων εφόσον η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια που υποστήριξε ότι είναι δυνατή με αναδιανομή κονδυλίων, πέρασμα στον δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, αλλά και μιας τουλάχιστον τράπεζας όπως η Εθνική, κ.ο.κ.
Υπερασπίστηκε τη θέση του για το «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του στο νόμο για την ισότητα στον γάμο επικεντρώνοντας στη ρύθμιση για την παρένθετη μητέρα.
Σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν αυτός που εξαπέλυσε τις πιο σφοδρές επιθέσεις σε σχέση με τις δηλώσεις για το Μάτι, το πόθεν έσχες και την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλλει στο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Επανέλαβε ότι ήταν λάθος του ότι έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και αναλάμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, υποστηρίζοντας πώς δεν τον «έψαξε» διότι εξαπατήθηκε ουσιαστικά από τον Μανώλη Καπνισάκη (τον φωτογράφισε) ο οποίος ήταν αυτός που του τον σύστησε και τον εμπιστεύτηκε εξαιτίας της συνεργασίας τους στον Τομέα Διαφάνειας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έδειξε να εκφράζει την πιο «ώριμη» κυβερνητική περίοδο του κόμματος και μέχρι το 2023, υπερασπιζόμενος βασικές θέσεις και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις αποκλίσεις των συνυποψηφίων του Πολάκη (ομόφυλα ζευγάρια) και Γκλέτσου (ανέφερε ότι θέσεις όπως αυτή για τις «ιερόδουλες» εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ).
Πρόβαλλε αναμενόμενα ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος με βασικά χαρακτηριστικά τη νηφαλιότητα, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία.
Στόχευσε στο «εύφλεκτο» ταπεραμέντο Πολάκη με τις ερωτήσεις του για τα ομόφυλα ζευγάρια (ένα πρώτο σημείο όπου η συζήτηση ζωήρεψε) για τα αλλεπάλληλα λάθη Πολάκη που στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ότι δεν στήριξε τη θέση της πλειοψηφίας στην Κεντρική Επιτροπή να είναι το πόθεν έσχες κριτήριο για την έγκριση των υποψηφιοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη εστίασε κυρίως στο να αναδείξει ότι αντέδρασε δημόσια όταν δεν πήγαινε άλλο και τα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, με την συζήτηση για τα «μαύρα ταμεία», την «παράλογη» αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, την διαγραφή Πολάκη και Λινού χωρίς να συνέλθουν τα όργανα κ.ο.κ.
«Πινγκ πόνγκ» Φάμελλου – Πολάκη στην οικονομία
Αμφότεροι οι Πολάκης και Φάμελλος ανέδειξαν και τη δική τους συμβολή στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε ενδιαφέρον η «ανταλλαγή απόψεων» στην ενότητα της οικονομίας με κάποιες υφέρπουσες υπόνοιες της μίας προς την άλλη πλευρά για «λαϊκισμό» και για «συστημισμό».
Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο να πάρει θέση στην πρότασή του για ΔΕΗ και ΕΛΠΕ με τον Σωκράτη Φάμελλο να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει «τετραπλή πρόταση για το ρεύμα που περιλαμβάνει προφανώς τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο» ενώ σε σχέση με τα ΕΛΠΕ αναφέρθηκε κυρίως στον έλεγχο των διοικήσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρξει «πολιτική στο επίπεδο των διοικήσεων, όχι μόνο δημόσιος έλεγχος».
Ακολούθως ο ίδιος απεύθυνε ερώτηση προς τον Παύλο Πολάκη για το αν έχει υπολογίσει πώς θα γίνει το πέρασμα μιας τράπεζας σε δημόσιο έλεγχο με τον βουλευτή Χανίων να απαντά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος που στην περίπτωση της Εθνικής φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «στην οποία θα συμμετέχει μόνο το δημόσιο με νόμο, όπως με νόμο την πούλησε». ο αναβαλλόμενος φόρος από τις υπόλοιπες τράπεζες Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα μισό δις κάθε χρόνο για να ανακουφίσει κόκκινα δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών.
Σημειώνεται ότι και οι δύο έθεσαν στον Ν. Φαραντούρη ερώτημα σε σχέση με την επιδίωξή του να διεκδικήσει την προεδρία ενώ είναι πρόσφατη η ανάληψη των καθηκόντων του στην ευρωβουλή, ο οποίος μάλλον δεν κατάφερε να πείσει για τους λόγους για τους οποίους επιδιώκει την προεδρία.
Καταγράφηκε τέλος η εικόνα ότι Πολάκης και Γκλέτσος είναι πιο κοντά σε θέσεις και ύφος, χωρίς να ισχύει απαραίτητα το ίδιο για τους Φάμελλο και Φαραντούρη.
Διαβάστε επίσης
Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τη στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Κασσελάκης: Το Σάββατο από το Ίδρυμα Κακογιάννη ανακοινώνει το νέο κόμμα
Αυλαία με τη Σοφία Ζαχαράκη έριξαν τα «γαλάζια μασάζ» – Θα συνεχιστούν τη νέα χρονιά