Κατακλυσμιαίο ρυθμό έχουν αποκτήσει οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το μήνυμα αμφισβήτησης που έστειλε στον Στέφανο Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης, τη νέα αποχώρηση από τα όργανα της ομάδας Γεροβασίλη, αλλά και το γάντι που πέταξε, ουσιαστικά στην «τσιπρική» πτέρυγα ο πρόεδρος του κόμματος, καλώντας την να εμφανίσει υποψήφιο αρχηγό για να γίνει μία νέα αναμέτρηση ηγεσίας που να λύσει το σημερινό αδιέξοδο.
Ο κ. Κασσελάκης έχει διαχωρίσει πλήρως τα δύο μέτωπα αμφισβήτησης, που έχει μπροστά του: Άλλο ο Παύλος Πολάκης, άλλο οι «87».
Θεωρεί πραγματικό και κύριο αντίπαλο την ομάδα των «87», όπως αυτή εκφράζεται από τα 8 μέλη της πολιτικής γραμματείας, που αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου με ένα κείμενο πλατφόρμα εναντίον του. Επιφανέστερη των 8 είναι η Όλγα Γεροβασίλη (οι άλλοι είναι οι Φλαμπουράρης, Νοτοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Καρκούλια και Συμεωνίδου), και η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν οι λογαριασμοί με το μέτωπο αυτό είναι οι κάλπες – γι’ αυτό και επανέλαβε την πρόκληση που είχε απευθύνει, επιτυχώς τότε, στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Διαφορετικό το μέτωπο με Πολάκη
Το θέμα όμως την ίδια ώρα είναι πως δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ομάδα των 87 ή όσους «τσιπρικούς» θεωρεί ότι τον υποσκάπτουν έχοντας ανοιχτό ένα δεύτερο μέτωπο, όπως αυτό με τον Παύλο Πολάκη. Και διότι το ρήγμα με τον κύριο υποστηρικτή του πέρσι, που ξεκινούσε την πορεία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τόσο δομικά χαρακτηριστικά, αλλά και διότι μεγάλο μέρος της «κασσελακικής» βάσης του κόμματος, έλκει πολιτική καταγωγή από το χώρο που επηρεάζει ο Χανιώτης βουλευτής.
Γι’ αυτό άλλωστε στην ανάρτησή του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Κασσελάκης διαχώρισε τον κ. Πολάκη από τους «87».
Και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητεί τρόπο επαναπροσέγγισης: όπως γνωρίζει το topontiki.gr, ώρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη με τον κ. Πολάκη.
Στόχος της επικοινωνίας ήταν να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές – το αργότερο μέχρι τις αρχές της εβδομάδας – και να διερευνηθεί η κλίμα και η δυνατότητα μίας απευθείας επαφής ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή.
Σημειωτέον ότι το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν θεωρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει άλλες δύο φορές επαφή Κασσελάκη – Πολάκη, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
Ο κ. Πολάκης έκανε πλέον και το βήμα της ευθείας αμφισβήτησης, θέτοντας την ανάγκη διορθώσεων μεν, αλλά αφήνοντας και ένα παράθυρο για το τι ακριβώς θα κάνει ο ίδιος. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ» είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη και αν θα διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία. Σε αυτό κρατάει κλειστά τα χαρτιά του επισήμως.
Τι θα προκαλέσει μία διαγραφή Λινού
Το μείζον θέμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η διαγραφή του κ. Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας ενός ξεσπάσματος (δήθεν λέει ο Χανιώτης βουλευτής) «ευαισθησίας» της Αθηνάς Λινού στη Βουλή.
Αλλά οι αποκαλύψεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Πολάκης για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει η κυρία Λινού για το ινστιτούτο Prolepsis, που διαθέτει, προβλημάτισαν την Κουμουνδούρου, που ξεκίνησε έρευνα μέσω ανεξάρτητου γραφείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα που διαμορφώνεται για την υπόθεση αυτή και τα μηνύματα που φτάνουν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις χρηματοδοτήσεις και τις προγραμματικές συμβάσεις του ινστιτούτου εκθέτουν την κυρία Λινού και καθιστούν μάλλον επιβεβλημένη τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία τέτοια εξέλιξη θα εκληφθεί και ως δικαίωση του κ. Πολάκη ο οποίος είχε μιλήσει εξ αρχής για «στημένη» εναντίον του ενέργεια της κυρίας Λινού – η οποία άλλωστε είναι και εσωκομματική αντίπαλος τόσο του Χανιώτη βουλευτή, όσο και του κ. Κασσελάκη καθότι μέλος των «87». Προφανώς τυχόν διαγραφή της κυρίας Λινού θα σημάνει και την (πανηγυρική) επιστροφή του κ. Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με όποια αντίδραση αυτό μπορεί να προκαλέσει από την πλευρά των «87».
Διαβάστε επίσης
Δημήτρης Τσιόδρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει – Ήταν ένα προϊόν της κρίσης (video)
ΚΚΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάση
ΠΑΣΟΚ: Προετοιμασίες για τα 50χρονα και την Κεντρική Επιτροπή