Οι προεκλογικές μηχανές παίρνουν μπρος στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εκστρατείες των υποψηφίων εντείνονται προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τα της διάσπασης. Έχουν άλλωστε μπροστά τους έναν πολύ στενό ορίζοντα 13 ημερών ως τις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο στις 24 Νοεμβρίου.
Ήδη συμφωνήθηκε το προεκλογικό ντιμπέιτ (για την ερχόμενη εβδομάδα) και οι όροι του, ενώ μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.
Η συγκυριακή ενότητα όλων σχεδόν, απέναντι στον Κασσελάκη, δίνει γρήγορα τη σκυτάλη στην πολιτική σύγκρουση, αρχής γενομένης από την αυτή σύντομη προεκλογική περίοδο που απομένει, όπου θα καταγραφούν τα νέα στρατόπεδα και οι στοιχίσεις.
Το βασικό αντιπαραθετικό δίπολο είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, που είναι και το φαβορί, και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερος (με απόσταση). Η προεκλογική κόντρα και οι συσπειρώσεις που θα επιδιωχθούν θα κινηθούν επομένως, πρωτίστως πάνω σε αυτό τον άξονα.
Διαφορετική γραμμή για Κασσελάκη;
Ένα στοιχείο βασικής διαφοροποίησης μεταξύ των δύο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του Κασσελάκη σε σχέση με το πόθεν έσχες και τις offshore, καθώς ο μεν Σωκράτης Φάμελλος όπως και οι 87 δε θέλουν να δώσουν συνέχεια, σε αντίθεση απ’ ό,τι φαίνεται με τον Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να διορθώσει το λάθος του, και πέρα από το «ίσιωμα του τιμονιού» του κόμματος, πιθανόν αυτό περιλαμβάνει και την πλήρη αποδόμηση Κασσελάκη.
Από εκεί και πέρα, ήδη έχουν καταγραφεί βασικά στοιχεία των στρατηγικών τους, αλλά και το σε ποιους απευθύνονται και οι στηρίξεις που διαθέτουν.
Φαμελλος: Το πολιτικό στοίχημα, η συμμαχία με τους 87 και οι ψηφοφόροι του ‘19- ‘23
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρεί να αναδείξει ένα πλατιά ενωτικό στίγμα, αλλά και θεσμικό, ενώ θέτει το στοίχημα της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της διαμόρφωσης μιας εικόνας συγκροτημένου κόμματος και ταυτόχρονα ανοιχτού στην κοινωνία που θα μπορέσει προοπτικά να καταστεί «πυλώνας προοδευτικής αντεπίθεσης». Αυτά είναι τα στοιχεία που ιεραρχεί ως προτεραιότητες στην πολύ δύσκολη επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το κόμμα μπορεί να συνέλθει από αυτή την περιπέτεια, μέσα από το «εμείς» όπως λέει συχνά και αφήνοντας πίσω το «εγώ» (αναφορά του για την εποχή Κασσελάκη).
Απευθύνεται σε ένα ευρύ, μετριοπαθές κοινό – άλλωστε στις δημοσκοπήσεις έχει καταγραφεί ότι έχει μεγαλύτερη διείσδυση στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του 2019 και του 2023. Αυτούς επιχειρεί να κινητοποιήσει με την εκστρατεία του, αν υπάρχει το μειονέκτημα πως αυτό το κοινό έχει τις λιγότερες πιθανότητες να έρθει να ψηφίσει, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που «κουμπώνουν» ακόμη περισσότερο τους μετριοπαθείς.
Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες, ο Σωκράτης Φάμελλος διαθέτει τη στήριξη της πλειοψηφίας των 87, αν και επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Δεν επιθυμεί δηλαδή να καταγραφεί μια στενή ταύτιση με μία εσωκομματική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει στήριξη υπολογίσιμου αριθμού βουλευτών αν όχι της πλειονότητας αυτών, αλλά και του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη ο οποίος μιλώντας για την ανάγκη της σοβαρότητας, σε πρόσφατη συνέντευξή του (Attica) έδειξε να τον φωτογραφίζει στο ερώτημα ποιον θα στηρίξει.
Σημειώνεται δε ότι ο ίδιος έχει σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση 2015 – 2019, ενώ ο προ διμήνου θερμός εναγκαλισμός με τον Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση βράβευσής του, είχε ερμηνευθεί ως «χρίσμα» του πρώην πρωθυπουργού στον υποψήφιο πρόεδρο.
Πολάκης: Καταγγελτικοί τόνοι, επένδυση στη βάση και το κασσελακικό κοινό – Στήριξη από Νίκο Παππά
Από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έχει παρουσιάσει μια ατζέντα 6 βασικών πυλώνων, μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει, κρατά στην κορυφή την ανάδειξη των σκανδάλων, επιμένοντας και στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί δεν επικεντρώθηκε όσο έπρεπε από το 2019 και μετά, και ειδικά μετά την πανδημία. Μάλιστα, στο συνέδριο, αναφέρθηκε ειρωνικά σε όσους αναγορεύουν σε προτεραιότητα τα θεσμικά ζητήματα, μιλώντας για μια «ελίτ που σηκώνει το φρύδι» όταν ακούει για σκάνδαλα.
Απευθύνεται κυρίως στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κασσελακικό κοινό, όπως έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές, έως την διάσπαση τουλάχιστον μοιραζόταν την ίδια δεξαμενή με τον Στέφανο Κασσελάκη. Απέναντι σε αυτό το κοινό θα επιχειρήσει πιθανόν να αποδομήσει τον πρώην πρόεδρο, και παράλληλα να το κατευνάσει, παίρνοντας ξανά αποστάσεις από τους 87, μετά την πρόσκαιρη συμμαχία για την «απαλλαγή» από τα δεσμά Κασσελάκη. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να επιστρέψει στους υψηλούς καταγγελτικούς τόνους για τον Μητσοτάκη και τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διακυβέρνηση και την περίοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρεί ότι του στοίχισαν.
Τον Παύλο Πολάκη σύμφωνα με πληροφορίες που εντείνονται τις τελευταίες ώρες αναμένεται να στηρίξει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φαίνεται να εγκαταλείπει την στήριξη στο Νίκο Φαραντούρη.
Σημειώνεται πως στην ομιλία του κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Παύλος Πολάκης έκανε ανοίγματα τόσο στον Νίκο Παππά, όσο και στους Χρήστο Σπίρτζη και Ρένα Δούρου, για τους οποίους επίσης ακούγεται ότι προσανατολίζονται στην στήριξή του. Υπενθυμίζεται δε ότι μεταξύ των στελεχών που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητά του συμπεριλαμβάνονταν οι Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Μουζάλας, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Λευτέρης Κρέτσος.