Δεν έχουν προηγούμενο τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα δεν τα έχουμε δει όλα. Έπεται συνέχεια, τουλάχιστον ώς τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του κόμματος.
Αρχής γενομένης από την Πολιτική Γραμματεία, που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι (13:00), όπου θα καταγραφεί ένα πρώτο κλίμα μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα ως απόρροια της αμφισβήτησης που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, οι κινήσεις του οποίου μάλλον τη διευρύνουν.
Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, όπου θα κριθεί η τύχη του ίδιου του Κασσελάκη και η περαιτέρω πορεία του κόμματος. Ως ΣΥΡΙΖΑ ή ως Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς, όπως είναι το όνομα που πρότεινε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος και έχει ήδη συναντήσει ευρείες αντιδράσεις και από βουλευτές και από στελέχη που στηρίζουν την ηγεσία.
Πάντως, οι προτάσεις Κασσελάκη επισήμως θα τεθούν στην Κεντρική Επιτροπή (και όχι στην Π.Γ.), καθώς η Επιτροπή Καταστατικού, η οποία συνεδρίαζε για δεύτερη μέρα χθες, προκειμένου να εξετάσει τυχόν αλλαγές, τροποποιήσεις κ.λπ., εισηγείται απευθείας στην Κ.Ε.
Τι θα κάνει ο Πολάκης
Το ερώτημα είναι πλέον αν στην Κεντρική Επιτροπή θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ξεκίνησε τον χορό της επίσημης αμφισβήτησης στην Πολιτική Γραμματεία της 22ας Αυγούστου και έως τις αρχές της εβδομάδας φαινόταν διατεθειμένος να προχωρήσει. Αυτό διεμήνυσε ακόμη και μετά την επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, για την οποία είπε ότι ενημερώθηκε τελευταία στιγμή.
Ο ίδιος αναμένεται σίγουρα να καταθέσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα, που περιέχει κριτική προς την ηγεσία. Έχει ήδη ασκήσει κριτική στον τρόπο που λειτουργεί ο Κασσελάκης σε σχέση με το κόμμα (έκανε λόγο για «ενός ανδρός αρχή»), την προσωπική του προβολή κ.ο.κ., στοιχεία που, όπως έγραψε, δεν υπηρετούν τον στόχο της ισχυρής αντιπολίτευσης που θα νικήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε αυτήν προστέθηκε και η διαφωνία του για τις αλλαγές στο όνομα και το κόμμα, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτές επιχειρεί να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό και όχι να βοηθήσει κάποιο πολιτικό σχέδιο.
Είναι επίσης με ερωτηματικό τι θα πράξει η εσωκομματική αντιπολίτευση, που εκφράζεται μέσα από τη χαλαρή ομαδοποίηση των «87», με πιο συνεκτική έκφραση αυτή των οκτώ μελών της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ή, εν πάση περιπτώσει, θεωρούνται «τσιπρικοί».
Πώς θα κινηθούν οι «87»
Στελέχη από την πλευρά αυτή διαμηνύουν ότι όλα είναι ανοιχτά, ακόμη π.χ. και το ενδεχόμενο μιας δικής τους πρότασης μομφής, και πως θα ζυγίζουν τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή. Όπως λένε, οι κινήσεις τους θα εξαρτηθούν και από το τι θα πράξουν και άλλα κομβικά πρόσωπα, όπως ο Παύλος Πολάκης ή ακόμη και ο Σωκράτης Φάμελλος (ο οποίος επηρεάζει έναν μικρό αριθμό μελών), ωστόσο στις κρίσιμες αυτές στιγμές κάθε ψήφος δείχνει να μετράει.
Υποστηρίζουν ότι επηρεάζουν συνολικά από 100 έως 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όμως θεωρούν ότι το νούμερο αυτό από μόνο του έχει διαφορετικό αντίκτυπο από ό,τι θα είχε ένα νούμερο που θα έδειχνε να πλησιάζει το 151 που απαιτείται για να περάσει τυχόν πρόταση μομφής (π.χ. 130 μέλη). Είναι διαφορετικό, λένε ακόμη, να καταγραφεί ότι ο πρόεδρος αμφισβητείται από δύο ισχυρά μπλοκ και διαφορετικό αν η αμφισβήτηση εκφραστεί μόνο από τους «87», τους οποίους στη συνέχεια η ηγεσία θα απομονώσει και θα στοχοποιήσει ως «υπονομευτές», κάνοντας κατά τα λοιπά ότι δεν τρέχει τίποτα. Εν ολίγοις, αυτό που απασχολεί την εσωκομματική μειοψηφία είναι πώς, ακόμη και αν δεν περάσει η πρόταση μομφής οριακά, θα μεγεθυνθεί η πίεση και θα καταγραφεί η γενικευμένη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση για τη «μεγάλη εικόνα» ότι «ο Κασσελάκης διαλύει το κόμμα», όπως λένε.
Σε ό,τι αφορά το ποιες θα είναι οι κινήσεις των «87» στην Κ.Ε., η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε τις πυκνές εξελίξεις, για το ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια οριστικοποιημένη στρατηγική, «είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποια είναι η σωστή κίνηση, κάθε μέρα προκύπτει και ένα νέο αρνητικό δεδομένο».
Άλλο στέλεχος αυτή της πλευράς επισήμανε στο «Π» ότι τα πάντα έχουν συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελική επιλογή κινήσεων θα γίνει στην Κ.Ε.
Απώλεια της δεύτερης θέσης
Το «ριάλιτι» του ΣΥΡΙΖΑ πλέον «σκληραίνει» εβδομάδα με την εβδομάδα και μέρα με την ημέρα, με τα πυκνά διαλυτικά γεγονότα και τις σφοδρές και εξαντλητικές αντιπαραθέσεις που ξεσπούν με καταιγιστικούς ρυθμούς να μονοπωλούν την πολιτική ειδησεογραφία.
Απόρροια τόσο της εικόνας που εκπέμπει όσο και του ότι πλέον, όπως αρκετοί επισημαίνουν, δεν «ακούγεται» η πολιτική του εκφώνηση και κυρίως δεν παράγει καμία πολιτική, παρά μόνο «παραπολιτική» και ίντριγκες, είναι και η αδιαφορία της κοινωνίας που αποτυπώνεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις της σεζόν.
Μετά τη δημοσκόπηση της Interview, που έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό (8,3%), δύο ακόμη δημοσκοπήσεις τον βρίσκουν στην τρίτη θέση με το ΠΑΣΟΚ, με οριακά διψήφιο ποσοστό (10,9% η MRB, 10,5% η Opinion Poll). Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι μόνο η αρχή της σεζόν.
Αντεπίθεση που ξεσήκωσε θύελλα
Το κόμμα, λοιπόν, πορεύεται στην Κεντρική Επιτροπή, που τυπικά καλείται να εγκρίνει τα κείμενα για το συνέδριο, μέσα σε ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν «σηκώνει το γάντι» για εσωκομματικές κάλπες, με δική του πρωτοβουλία. Ο ίδιος και η Κουμουνδούρου καλούν όποιον θέλει να τον αμφισβητήσει επίσημα στην Κεντρική Επιτροπή. Φαίνεται να εκτιμούν ότι όσοι προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση θα εκτεθούν και θα χάσουν πόντους έναντι των μελών του κόμματος που ψήφισαν μόλις έναν χρόνο πριν.
Την Τρίτη ο Κασσελάκης προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το κλίμα βγαίνοντας μπροστά μέσω επιθετικών κινήσεων, όπως συνηθίζει όταν τα πράγματα ζορίζουν. Από τη μία προχώρησε στην επανένταξη Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να αξιωθεί αλλαγή στάσης του βουλευτή Χανίων, όπως λεγόταν, και στη συνέχεια κατέθεσε τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές, συμπεριλαμβάνοντας και την αλλαγή ονόματος, προτείνοντας το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» για διαβούλευση.
Από αυτές τις κινήσεις:
Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, με άλλους να δυσφορούν για τις αλλαγές στο κόμμα και άλλους για το όνομα. Διαφώνησαν μέχρι και πρόσωπα του προεδρικού στρατοπέδου, όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος είπε «όχι» στο όνομα που προτείνεται, λέγοντας με νόημα «ναι σε αλλαγές, αλλά με διάλογο». Πολλοί βουλευτές φέρονται από αρνητικοί έως προβληματισμένοι, ενώ και ο Νίκος Παππάς, σε σχέση με το όνομα, είπε (Mega) πως δεν νομίζει ότι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει το συνέδριο. Άλλοι βουλευτές επισήμαιναν ότι το όνομα είναι το λιγότερο, εστιάζοντας στις αλλαγές του κόμματος, στην κατάργηση των οργανώσεων και την αντικατάστασή τους από «λέσχες μελών και φίλων», την ουσιαστική κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής κ.ο.κ.
Με τις προτάσεις Κασσελάκη διαφώνησαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Παύλος Πολάκης κ.ά., ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιφυλάχθηκε να δει την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή, εκφράζοντας πάντως μια γενικότερη δυσφορία για τη λειτουργία του κόμματος και καλώντας εκ νέου «να εμπιστευτούμε τα όργανα και τη βάση».
Η Όλγα Γεροβασίλη διαφώνησε με τις αλλαγές στα όργανα, είπε ότι ουσιαστικά ο Κασσελάκης επιλέγει να πάει σε ένα «μικρό προσωποπαγές κόμμα», όπου θα είναι «ο πρόεδρος, οι επιλογές του και τα μέλη», για τα οποία παρατήρησε ότι ουδέποτε θα έχουν ρόλο σε απόφαση, έτσι όπως φαίνεται από την πρόταση για κατάργηση των οργανώσεων και την αντικατάστασή τους από λέσχες μελών και φίλων. Για μία ακόμη φορά τον προκάλεσε να προσφύγει στη βάση για επαναβεβαίωση της κυριαρχίας του και για να κριθεί με την ατζέντα που τώρα ξεδιπλώνει (περί προσωποπαγούς κόμματος) και που δεν υπήρχε στις εκλογές πέρυσι.
Η αντίδραση Κ. Αρβανίτη
Προέκυψε ένα νέο «αντίπαλο δέος» ή αλλιώς δυνητική υποψηφιότητα (δίπλα σε αυτές των Φαραντούρη, πιθανόν και Φάμελλου), καθώς με αντίδρασή του ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης αναφώνησε πως «δεν πάει άλλο», καταλογίζοντας στην ηγεσία την κύρια ευθύνη για την απαξίωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη», αλλά «είναι το κοινό μας σπίτι», που «κάποιοι δεν το σέβονται». Σημείωσε ότι η δική του έγνοια είναι το κόμμα, παρέπεμψε όμως και στην εκλογική δύναμη που τον ανέδειξε εκ νέου ευρωβουλευτή: «Η έγνοια μου είναι και θα είναι πάντα το κόμμα μας. Φέρω τη νωπή λαϊκή εντολή 159.874 πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους για να προωθήσουμε τις αριστερές μας πολιτικές, το πρόγραμμά μας».