Απολογισμός της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και κουβέντα γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να γίνει σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (16:00) που είναι και η τελευταία πριν τις γιορτές. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει και μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το βάρος να πέφτει στην εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν και τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής μετά την επίσκεψη Φάμελλου στην Κύπρο, την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και την χθεσινή συνάντηση στην Κουμουνδούρου με τον πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκο Κοτζιά.
Ως προς την τελευταία, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «άκρως εποικοδομητική συζήτηση» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπου οι δυο πολιτικοί «μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες και απόψεις». Συζητήθηκαν ακόμη και «τα θέματα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το forum διαλόγου». Δεν φαίνεται πάντως, για την ώρα, να προκύπτει κάποιος ρόλος για τον ίδιο τον κ. Κοτζιά πέρα από τη δυνατότητα μιας συνεργασίας του σχηματισμού που εκπροσωπεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο παραπάνω πλαίσιο.
Επίσης στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος εντός Βουλής, αλλά κι εκτός, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της ηγεσίας και των στελεχών της πρώτης γραμμής.
Αν και ο Σωκράτης Φάμελλος χθες διεμήνυσε ότι μετά το Συνέδριο έληξε η περίοδος της εσωστρέφειας, χθες αναζωπυρώθηκαν φήμες για ακόμη μία αποχώρηση και συγκεκριμένα για τον Βασίλη Κόκκαλη. Δήλωσή του σε ιστοσελίδα χθες το πρωί με αφορμή τις φήμες, μάλλον δεν έκλεισε το θέμα και πλέον υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να αποχωρήσει αργότερα.
Από την Κουμουνδούρου πάντως διερωτώντο πόθεν προκύπτουν τέτοιες φήμες καθώς ο βουλευτής Λάρισας ανέλαβε τομέα ευθύνης στην ΚΟ (Αγροτικής Ανάπτυξης), είχε συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον νέο πρόεδρο σε καλό κλίμα τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές και επίσης κάποιος λόγος σημαντικής διαφωνίας δεν εντοπίζεται μετά την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών.
Πρώτη συζήτηση για ΠτΔ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην συνέντευξή του χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου είπε πως η κουβέντα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι δεν βοηθά η συζήτηση για πρόσωπα αυτή τη στιγμή, ότι «δεν πρέπει τα ονόματα να μπαίνουν πιο μπροστά από τα χαρακτηριστικά μιας υποψηφιότητας, γιατί αυτό μπορεί να ακυρώνει και ονόματα και πρέπει να είναι αυτή η συζήτηση προστατευμένη και δημοκρατικά».
Επιπλέον τόνισε ότι στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει συζήτηση και ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις για το θέμα. Εξέφρασε ανησυχία για το πώς θα διαχειριστεί το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τάχθηκε υπέρ μιας πρότασης ευρείας αποδοχής σημειώνοντας ότι στο παρελθόν αυτή υπήρξε και δεν βλέπει το λόγο να μην υπάρξει δυνατότητα σύνθεσης και τώρα.
«Δεν είναι μεταβατικός ο πρόεδρος – Ο Τσίπρας στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάμε προσπάθεια όλοι μαζί»
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, ρωτήθηκε για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στη νέα σελίδα του κόμματος και ειδικότερα, για το αν ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει έναν ρόλο «συμβούλου εξ αποστάσεως». Κι ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις εκλογές και άρα αν η προεδρία Φάμελλου έχει μεταβατικό χαρακτήρα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος απέρριψε ουσιαστικά πως είναι μεταβατικός πρόεδρος και μίλησε για νέα προσπάθεια στην οποία είναι «όλοι μαζί».
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα δεν ψήφισαν μεταβατική διαδικασία». «Ήταν πολύ ισχυρό το μήνυμα» πρόσθεσε, κόντρα στο κλίμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε».
Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως ο πρώην πρωθυπουργός, με τον οποίο μίλησε αμέσως μετά τις εκλογές «στηρίζει αυτή τη διαδικασία πιο πολύ για να υπάρχει προοδευτική απάντηση. Τη διαδικασία της κοινωνικής προόδου στηρίζει». «Σε κάθε περίπτωση» σημείωσε, «τις απαντήσεις θα τις δώσει μόνος του. Και δεν υποτιμώ καθόλου το πολύ σημαντικό κεφάλαιο που έδωσε και έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά τώρα ξεκινάμε μια προσπάθεια όλοι μαζί».
Χαμηλά για Πολάκη
Όσο για το «όλοι μαζί», κληθείς να σχολιάσει το αν η πρόταση Πολάκη για τις τράπεζες είναι εντός γραμμής ή όχι, απέφυγε να τροφοδοτήσει εικόνα διαφωνίας. Σημείωσε καταρχάς πως και οι δυο μιλούν για ενίσχυση του ρόλου της Πολιτείας.
Και πρόσθεσε:
«Η πρόταση η δική μου και η δική μας, που κατέθεσα στη Βουλή, ήταν να αξιοποιήσουμε το σημερινό ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να ενισχυθεί ο ρόλος της πολιτείας . Ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει να διερευνήσουμε και την πρόταση κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας. Δεν έχουμε ακόμα όλες τις επεξεργασίες για αυτή την πρόταση. Δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχουν μοντέλα κρατικών τραπεζών στην Ευρώπη, πρώτα απ’ όλα. Είμαστε εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει εμείς, δίνει και σήμερα λύσεις στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η κοινωνία θέλει να της πούμε σήμερα τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να έχει χαμηλότερα επιτόκια».