Μέσα σε κλίμα έντονης εσωστρέφειας, αγωνίας για το μέλλον και μικρής συμμετοχής εξελίσσονται οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, μετά το συνέδριο παρωδία και τις μεθοδεύσεις της Κουμουνδούρου που οδήγησαν στη διάσπαση και την αποχώρηση περισσότερων από 20.000 μελών από το κόμμα.
Η εικόνα από τα εκλογικά κέντρα σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν τόσο το 2022, όταν εγκαινιάστηκε η εκλογή από τη βάση με ελεύθερη συμμετοχή του κόσμου, όσο και το 2023 που πράγματι σημειώθηκε κοσμοσυρροή, παρότι το κόμμα είχε υποστεί λίγο νωρίτερα μία συντριπτική ήττα στην εθνικές κάλπες από τη ΝΔ.
Η γιορτή της συμμετοχής κόσμου πέρα από τα στενά κομματικά όρια, που έζησε πέρσι το κόμμα, δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες ερημιάς και θλίψης σε πολλές περιπτώσεις, που παρατηρούνται φέτος.
Πέραν των άλλων υπάρχουν σε διάφορες περιπτώσεις και οργανωτικά προβλήματα, καθώς η Κουμουνδούρου δεν μπορούσε να βρει ούτε… εφορευτικές επιτροπές σε περιοχές που έχουν αποχωρήσεις σύσσωμα τα συντονιστικά όργανα, αλλά εκατοντάδες μέλη.
Η προσπάθεια των σημερινών ηγετικών στελεχών του χώρου να διαμορφώσουν τεχνητά μία αίσθηση μεγάλης συμμετοχής, ευαρέσκειας και ελπίδας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Ακόμα κι αν οι εσωκομματικές ισορροπίες επικρατήσουν και οι διάφορες πλευρές ομονοήσουν να εκπέμψουν μία εικόνα αισιοδοξίας και… μεγάλης «συμμετοχής», το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και υπαρκτό (έχει αποψιλωθεί) και εμφανές.
Ακόμα κι αν ευσταθούν οι αριθμοί που δίνει επισήμως η Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή (κάτι περισσότερο από 21.000 έως τις 12 το μεσημέρι), αυτό σημαίνει με την αναγωγή ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε 60.000 τελικά. Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς τα στοιχεία αυτά ως πραγματικά, παρότι καμία σοβαρή εικόνα από τα τμήματα δεν δίνει την αίσθηση ότι πήγαν τόσοι άνθρωποι, αλλά ούτε και η Κουμουνδούρου φημίζεται για τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στην μέτρηση των συμμετεχόντων, η συμμετοχή είναι κάτω από το 40% του 2022 και του 2024.
Όσο για τις «ουρές», που ισχυρίζονται από την Κουμουνδούρου ότι υπάρχουν σε πολλά τμήματα, να σημειωθεί ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία έχουν συμπτυχθεί τμήματα και είναι αρκετά λιγότερα (περίπου κατά 30%) σε σχέση με το 2023.
Φυσικά καμία σχέση η τωρινή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνες του ΠΑΣΟΚ του Οκτωβρίου. Το χάσμα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μειώνεται, αυξάνει με κάθε ευκαιρία.
Ουσιαστικά, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, με τη σημερινή διαδικασία να είναι ένα… ρέκβιεμ για την παράταξη που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή επί σειρά ετών.