Το παζλ των βασικών υποψηφιοτήτων συμπληρώνεται με τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ προηγήθηκε την Τρίτη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Φαραντούρη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του, αν και το πρωί χθες η Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι θα κάνει αύριο Παρασκευή τις ανακοινώσεις του. Ένα δείγμα του ύφους στο οποίο αναμένεται να κινηθεί έδωσε με το άρθρο του στο «Documento» του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί και υπήρχαν θετικές αναφορές στον Τσίπρα και την κυβερνητική περίοδο, εν τούτοις έμμεσα επέμεινε στα περί «εκτροπής», χωρίς να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο – ανέφερε ότι δεν θα διεκδικήσει τα «δικαιώματά του» νομικά αλλά πολιτικά. Προανήγγειλε δε την υποψηφιότητά του λέγοντας «από αυτήν τη μάχη δεν μπορώ να λείπω» και πως το μήνυμα της βάσης «άλλαξέ τα όλα» παραμένει ισχυρό. Διεμήνυσε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν βρίσκεται σε παρακμή, αλλά «δεν τελείωσε», απαντώντας εμμέσως στην Όλγα Γεροβασίλη η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως αν εκλεγεί ο Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει.
Οι υποψήφιοι, επίσημοι και «ανεπίσημοι» – δηλαδή Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης και Κασσελάκης –, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες τους και μένει να φανεί αν ώς τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, στις 24 Οκτωβρίου:
– θα εμφανιστεί και άλλος υποψήφιος,
– ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταθέσει εμπρόθεσμα τον φάκελο υποψηφιότητας με τις υπογραφές και το πόθεν έσχες.
Ρουτίνα τα «συντροφικά μαχαιρώματα»
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό κλίμα, αν στο επίπεδο των υποψηφιοτήτων τηρείται ένας στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός και αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις – ελέω και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως θέαμα – από κάτω, σε επίπεδο στελεχών, καθημερινά γίνεται «σφαγή».
Η προσπάθεια που καταγράφηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να πέσουν οι τόνοι είχε ως αφετηρία τη συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα έχει στη
«βιτρίνα» τα εσωκομματικά του θα συνεχίσει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις και πρέπει επομένως να μπει ένα φρένο (και πλέον την περαιτέρω πτώση τη χρεώνονται όλα τα στρατόπεδα). Μάλιστα από πολλούς βουλευτές υπήρξαν γκρίνιες ότι οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις στα κανάλια επισκιάζουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινοβουλευτικό του έργο.
Εν τούτοις, το μορατόριουμ αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, ανεξαρτήτως του αν επηρεάζει την κοινοβουλευτική δουλειά και λειτουργία ή όχι.
Όλο και κάποιος θα πετάξει το γάντι και όλο και κάποιος θα βρεθεί να το σηκώσει, για να τιναχτεί το κλίμα στον αέρα, ενώ έχουν γίνει ρουτίνα οι αιχμές και τα καρφιά, με τη θέα της αντιπαράθεσης να γίνεται όλο και πιο αποκρουστική.
Θέμα Αντώναρου στην Π.Γ.
Έτσι η κόντρα για το «μπλακ άουτ» με αφορμή τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης συνεχίζεται, ενώ στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδριάζει το απόγευμα (17.30) πέρα από τα ζητήματα προετοιμασίας της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να μπει και θέμα Αντώναρου, αν όχι από το σύνολο της πλειοψηφίας τουλάχιστον από τους 87.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε «χουντικές αντιλήψεις» τις οδηγίες προς τις οργανώσεις να μην χρησιμοποιούν τους επίσημους λογαριασμούς του κόμματος για την προβολή υποψηφίων και ατζέντας άλλης από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος. Το έγγραφο φέρεται να διακινήθηκε από το Οργανωτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο συγκροτείται από τις Γιώτα Αράπη – Μπελώνη, Ελένη Συμεωνίδου και Ολυμπία Τελιγιορίδου, με την τελευταία να δηλώνει άγνοια.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος με ανάρτησή του υπογράμμισε πως «το όριο ξεπεράστηκε» και πως αναφορές σαν κι αυτή «δεν είναι συμβατές με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος». Ζήτησε να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Πολιτική Γραμματεία.
Η «αναίρεση» και ο «διακόπτης»
Αυτό που έχει οξύνει ιδιαίτερα το κλίμα τα τελευταία 24ωρα είναι η συζήτηση που συντηρείται για το ενδεχόμενο στο συνέδριο η πλευρά των «κασσελακικών» να θέσει θέμα αναίρεσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής να «καθαιρέσει» τον Στέφανο Κασσελάκη. Ζήτημα που συντηρείται από μια σειρά στελέχη πέριξ του Κασσελάκη, παρόλο που ο ίδιος δεν αναμένεται να το θέσει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.
Τυπικά το συνέδριο (εν προκειμένω το έκτακτο συνέδριο, που έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού) μπορεί ως ανώτατο όργανο του κόμματος να θέσει όποιο ζήτημα θέλει. Όμως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ συνθήκες πολιτικής ομαλότητας αλλά «πόλεμος», «στρατόπεδα» κ.ο.κ. προφανώς αυτή η κίνηση θα εκληφθεί ως «εχθροπραξία» από την πλειοψηφία που αποφάσισε στην Κ.Ε. ότι το συνέδριο θα είναι μόνο για την ανακήρυξη των υποψηφίων, την παρουσίαση των πολιτικών τους θέσεων και τη δρομολόγηση της διαδικασίας εκλογής.
Στη συζήτηση αυτή κλήθηκε να απαντήσει σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας (Action 24) ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος είπε:
«Εάν συμβεί αυτό που περιγράφεται, δηλαδή ανακοινωθεί μια υποψηφιότητα που θα είναι και έμμεση παραδοχή όσων αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή και μετά στο συνέδριο πάει να ανατραπεί, θα σας το πω ευθέως, εκεί τελειώνει το πράγμα. Αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι “κατεβαίνει” ο διακόπτης. Εκεί θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση».
Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από το κασσελακικό στρατόπεδο ως «απειλή» με διάσπαση εκ μέρους των 87 και στη συνέχεια άναψαν τα αίματα, με τη Νίνα Κασιμάτη να μιλά για «απαράδεκτη δήλωση» που «δυναμιτίζει τα πράγματα» προσθέτοντας πως «το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει και κάποιοι να μην ορέγονται να κάνουν black out στη Δημοκρατία».
Επίσης ο Πέτρος Παππάς σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν προσιδιάζουν σε αριστερούς τα “θα κατεβάσω τους διακόπτες”».
Ο Χρήστος Γιαννούλης επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και δημόσια μέσω των ΜΜΕ. «Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εάν αυτή η απόφαση με κάποιον τρόπο ως διαδικασία ακυρωθεί στο συνέδριο, είπα ότι κατεβαίνει ο διακόπτης, γιατί τίθεται υπό αμφισβήτηση η διαδικασία της εκλογής και περιπλέκουν τα πράγματα. Πρέπει να διασφαλιστεί σε κάθε απόφαση η αιτιολόγηση. Αλίμονο αν απλώς οδηγηθούμε σε μία επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά ή καταγραφή συσχετισμών χωρίς πολιτικό περιεχόμενο» ανέφερε χθες στον AΝΤ1.
Η Θεοδώρα Τζάκρη πάντως επέμεινε πως το θέμα θα τεθεί στο συνέδριο: «Πιστεύει κανείς ότι δεν θα συζητηθεί στο συνέδριο το άγος της ανατροπής; Το συνέδριο θα συζητήσει μονοθεματικά αυτό αλλά δεν θα ανατρέψουμε την πορεία προς τις εκλογές».
Πότε θα εκλεγεί η νέα Κ.Ε.;
Στο μεταξύ σε casus belli αναγορεύουν τα στελέχη που στηρίζουν τον Κασσελάκη το ενδεχόμενο μη ταυτόχρονης εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής – το θέμα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Σαββάτου, μετά το «πάγωμά» του κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την ίδια μέρα (και περίπου έναν μήνα μετά το συνέδριο) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2022. Εκεί όμως ο υποψήφιος ήταν μόνο ένας, ο Αλέξης Τσίπρας, και το κλίμα που υπήρχε ήταν αυτό της κοινής αποδοχής του ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλευρά των «κασσελακικών» θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό αποκαλύπτει την επιδίωξη στελεχών των 87 ή της πλειοψηφίας να θέσουν τον Κασσελάκη «υπό ομηρεία» την επόμενη μέρα, αν τυχόν εκλεγεί.
Από την άλλη στελέχη της πλειοψηφίας εξηγούν στο «Π» πως η θητεία της εκλεγμένης Κ.Ε., κατά της οποίας δεν έχει υπάρξει καμία μομφή, ολοκληρώνεται την ερχόμενη άνοιξη. Προτείνεται λοιπόν, η εκλογή νέου οργάνου να μην γίνει μαζί με την εκλογή αρχηγού, αλλά μερικές εβδομάδες μετά, στο μέσο του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ κάλπης και της ολοκλήρωσης της θητείας του οργάνου. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που έθεσε το θέμα στην περασμένη συνεδρίαση της Κ.Ε. πρότεινε την 19η Ιανουαρίου.
Το σκεπτικό αυτής της πρότασης λέει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει η εκλογή οργάνου, καθώς ένα στέλεχος που μπορεί να θέλει να θέσει υποψηφιότητα δεν θα ξέρει με τι έχει να κάνει την επόμενη μέρα. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, λέει το σκεπτικό αυτής της πλευράς, να θέλει να παραμείνει στο κόμμα αλλά να μην θέλει να συμμετέχει στο όργανο υπό την ηγεσία Κασσελάκη, ή κάποιος μέλος της πλευράς Κασσελάκη να μην θέλει να συμμετέχει στο όργανο με κάποιον άλλο πρόεδρο. Στόχος είναι επίσης, την ώρα που θα διεξάγεται μια σκληρή μάχη για την ηγεσία να μην μπλεχτούν περισσότερο τα πράγματα με ομαδοποιήσεις στελεχών σε σχέση με την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή.
Τέλος, επισημαίνεται πως το σενάριο αυτό είναι «οριζόντιο αίτημα» και όχι των 87, και πως εφόσον τελικώς δεν υπάρξει ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κ.Ε. το όργανο αυτό την επόμενη μέρα δεν θα συνεχίσει να συνεδριάζει κανονικά, παρά θα διευθετήσει τα διαδικαστικά για την εκλογή της νέας Κ.Ε. Βέβαια τα διαδικαστικά είναι και πολιτικά, από την άλλη μετά την εκλογή αρχηγού, εφόσον και αυτήν δεν τιναχτεί στον αέρα, ειδικά αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, θα μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους και η συζήτηση πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετική και πολύ μακριά από τη λογική των «συσχετισμών».