Ο τάφος του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ, που βρίσκεται στη γενέτειρά του, στα παράλια της Μεσογείου, πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε επί τρεις δεκαετίες τη Συρία, μέχρι τον θάνατό του, το 2000, οπότε ανέλαβε την εξουσία ο γιος του, Μπασάρ. Ο τελευταίος εγκατέλειψε τη χώρα λίγο πριν καταλάβουν οι αντάρτες τη Δαμασκό, την Κυριακή.
Ο τάφος του Χαφέζ αλ Άσαντ, που βρίσκεται σε ένα μαυσωλείο στην αλαουίτικη πλευρά της Λαττάκειας, κάηκε από τους αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τα πλάνα από το πρακτορείο ειδήσεων AFP, αντάρτες μαχητές φαίνεται πως παρακολουθούν μέρη του τάφου να καίγονται.
«Εδώ είναι θαμμένος ο σκύλος Χαφέζ Άσαντ», φώναζαν δεκάδες εξαγριωμένοι.
Μέσα στο μαυσωλείο, που περιβάλλεται από έναν θόλο διακοσμημένο με ανάγλυφα, θεάθηκαν άνδρες που κρατούσαν τη σημαία της συριακής επανάστασης.
Ο τάφος, στην κορυφή ενός λόφου σε αυτό το προπύργιο της οικογένειας Άσαντ, φυλασσόταν καλά. Στο μαυσωλείο έχουν ενταφιαστεί και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως ο αδελφός του Μπασάρ, ο Μπάσελ, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον Χαφέζ αλλά σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1994.
Την Κυριακή οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό, δέκα ημέρες αφού ξεκίνησε η επιχείρηση-αστραπή, βάζοντας τέλος σε μισό αιώνα κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ, η οποία προέρχεται από τη μειονότητα των Αλαουιτών. Η ηγεσία των ανταρτών κάλεσε την Τρίτη «τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους πολίτες» στα παράλια της Συρίας «να μην κατασχέσουν εξοπλισμό, όπλα ή οχήματα του δημοσίου». Προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να μην πλησιάζουν σε δημόσια κτίρια ή σε στρατώνες.
Εντωμεταξύ, το στίγμα των προθέσεων των ανταρτών για την επόμενη ημέρα στη Συρία επιχειρεί να δώσει ο ηγέτης των ανταρτικών δυνάμεων της χώρας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δηλώνοντας ότι όσοι έχουν συμμετάσχει σε βασανισμούς και φόνους κρατουμένων στις συριακές φυλακές δεν θα λάβουν χάρη.
«Θα τους καταδιώξουμε στην Συρία και θα ζητήσουμε από τις χώρες να παραδώσουν όσους διέφυγαν για να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο αλ-Τζολάνι σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι της συριακής κρατικής τηλεόρασης στο Telegram.
Κρεμλίνο: Ζητά συγκράτηση και καταδικάζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι παραβιάζουν τη συμφωνία του 1974 και δεν συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και συνέστησε συγκράτηση προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί η κατάσταση στη Συρία «να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό» μετά την πτώση του συμμάχου του, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα και την ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
«Θα θέλαμε η κατάσταση στη χώρα να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι τα εκατοντάδες πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατηγικών θέσεων στη Συρία και η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας «δεν συμβάλλουν καθόλου στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη Συρία».
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή» με τις νέες αρχές στη Συρία αναφορικά με την τύχη των δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στη χώρα: τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χμέιμιμ.
«Διατηρούμε επαφή με αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία, είναι απαραίτητο, διότι έχουμε μία βάση εκεί και μια διπλωματική αντιπροσωπεία. Και τα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των εγκαταστάσεων αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικά», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία ήταν, μαζί με το Ιράν, ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία από το 2015. Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Τρίτη, ότι ο Σύρος πρόεδρος, που ανατράπηκε από τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες, έχει καταφύγει στη Ρωσία.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία θα πρέπει «να βασιστεί στην πραγματικότητα επί του πεδίου» στη Συρία.
Όταν ρωτήθηκε πόσο αποδυνάμωσε την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή η πτώση του Άσαντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι η Ρωσία διατηρεί επαφές με όλες τις χώρες στην περιοχή και θα συνεχίσει να το πράττει.
Μπέρμποκ: Ανθρωπιστική βοήθεια 8 εκατομμυρίων ευρώ
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη Συρία, ενώ κάλεσε την Τουρκία και το Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.
«Βλέπουμε μια στιγμή ελπίδας», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι «κάθε άλλο παρά σταθερή» και ζήτησε συντονισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Κάλεσε επίσης την Τουρκία και το Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τον σχηματισμό της νέας συριακής κυβέρνησης. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τορπιλιστεί από έξω ο εσωτερικός συριακός διάλογος. Γείτονες όπως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι οποίες διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα ασφαλείας, δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία», τόνισε η υπουργός. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Συρία θα βρει τον δρόμο για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον για όλους, συνέχισε και επισήμανε ότι «μια πολιτική κυβέρνηση αποδεκτή από όλες τις πλευρές θα πετύχει μόνο εάν όλες οι μειονότητες και οι πολιτικές ομάδες είναι στο τραπέζι και μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους». «Η Συρία δεν θα πρέπει να ξαναγίνει πεδίο αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων», ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ανταρτών και του Βερολίνου.
Όπως είπε ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ηγέτες της HTS μίλησαν με μετριοπάθεια και υποσχέθηκαν σταθερότητα και ηρεμία.
Η κ. Μπέρμποκ ανακοίνωσε ακόμη τον ορισμό του υφυπουργού Εξωτερικών Τομπίας Λίντνερ ως ειδικού συντονιστή για την Συρία, προκειμένου, όπως επισήμανε, «να αναβαθμιστεί» η γερμανική παρουσία στην χώρα.
Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένγια Σούλτσε έσπευσε επιπλέον να συνδέσει την παροχή βοήθειας με την στάση που θα τηρήσει η νέα συριακή κυβέρνηση. «Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών και των κοριτσιών. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ιδεοληψίες, διακρίσεις και αποκλεισμούς», τόνισε η κυρία Σούλτσε.
Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ: «Θα εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων»
O νέος Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν στην χώρα τους τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο εξωτερικό, διότι η εμπειρία τους και το ανθρώπινο κεφάλαιό τους θα επιτρέψει στην Συρία να ανθίσει και πάλι”».
«Απευθύνω έκκληση στους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η Συρία είναι μια ελεύθερη χώρα η οποία κέρδισε και πάλι την αξιοπρέπεια και την περηφάνια της. Γυρίστε», δήλωσε ο Μπασίρ στην Corriere.
Παράλληλα, τόνισε ότι «ο σημαντικότερος στόχος είναι να υπάρξει και πάλι σταθερότητα και ασφάλεια σε όλες τις πόλεις της χώρας».
«Είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά η λανθασμένη συμπεριφορά ορισμένων ισλαμιστικών ομάδων ώθησε πολλούς στην Δύση στο να ταυτίσουν τους μουσουλμάνους με την τρομοκρατία. Υπήρξαν λάθος συμπεριφορές και έλλειψη κατανόησης. Παρερμηνεύθηκε η σημασία του Ισλάμ, η οποία είναι θρησκεία της δικαιοσύνης. Ανήκουμε στο Ισλαμ και, ακριβώς για τον λόγο αυτο, θα εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των λαών και των κατοίκων της Συρίας», πρόσθεσε ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος, με αναφορά στην οικονομία της χώρας, δεν έκρυψε την ανησυχία του.
«Η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Με ένα αμερικανικό δολάριο αγοράζεις 35.000 δικά μας νομίσματα. Δεν έχουμε ξένο νόμισμα για δάνεια και ομόλογα, ακόμη όμως δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα συνολικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την διάρκεια της νέας κυβέρνησης, ο Αλ Μπασίρ τόνισε: «θα παραμείνουμε μόνο μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Το οικονομικό χρέος είναι τεράστιο και η πρόκληση γιγαντιαία, αλλά έχουμε την εμπειρία του Ιντλίμπ, όπου πετύχαμε. Μια περιφέρεια δεν είναι το ίδιο πράγμα με όλη την χώρα, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την Συρία. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά θα τα καταφέρουμε”.
Ο νέος Σύρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι έχουν επικηρυχθεί πρόσωπα τα οποία ευθύνονται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επανάσταση η οποία έλαβε χώρα το 2011, «άτομα που επί δεκαετίες εξαφάνισαν μέσα στις φυλακές χιλιάδες πολίτες». «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ευθύνες τους αποδεικνύονται από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Θα κριθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, του νόμου», δήλωσε ο αλ Μπασίρ.
Σε σχέση, τέλος, με την εξωτερική πολιτική που εννοεί να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ απάντησε στον Ιταλό απεσταλμένο: «Από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποταθήκαμε σε χώρες, όπως το Ιράκ, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και άλλες, για να εξηγήσουμε ότι η επανάστασή μας στόχευε στο να ελευθερώσει τους Σύρους από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Μας κατάλαβαν. Κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε κράτος, κόμμα ή φατρία, που κρατήθηκε μακριά από το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ».
Τέλος, ο νέος Σύρος πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση της Corriere della Sera με την οποία του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν «είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν ειρήνη με το Ισραήλ και παράλληλα αν θεωρούν εχθρούς το Ιράν, την Χεζμπολάχ και την Ρωσία».
Ποιες εθνοτικές ομάδες καλούνται να συνυπάρξουν στη Συρία
Σε μόλις δύο εβδομάδες, Σύροι αντάρτες που ξεκίνησαν την προέλασή τους από τον θύλακα που διατηρούσαν στα βορειοδυτικά της χώρας κατέλαβαν μια σειρά από μεγάλες πόλεις, πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα Δαμασκό και ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, 13 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Όμως, ενώ πολλοί στη χώρα γιορτάζουν την πτώση μιας οικογενειακής δυναστείας που κυβέρνησε τη Συρία με σιδερένια πυγμή, το μέλλον είναι αβέβαιο και η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς μια σειρά από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών ελέγχουν διάφορα μέρη της χώρας.
Καθεμία από αυτές θα επηρεαστεί διαφορετικά ανάλογα με την πολιτική, κοινωνική και ιστορική σχέση τους με το καθεστώς και την ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Ας δούμε ξεχωριστά τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες:
Καθεμία από αυτές θα επηρεαστεί διαφορετικά ανάλογα με την πολιτική, κοινωνική και ιστορική σχέση τους με το καθεστώς και την ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Ας δούμε ξεχωριστά τις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες:
Άραβες Σουνίτες
Οι Σουνίτες Άραβες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας και ήταν ιστορικά περιθωριοποιημένοι υπό το καθεστώς του Άσαντ, στο οποίο κυριαρχούσε η μειονότητα των Αλαουιτών (μια αίρεση του σιιτικού Ισλάμ). Η καταστολή της σουνιτικής αντιπολίτευσης από το καθεστώς, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του 2011, δημιουργούσε συνεχώς σημαντικές εντάσεις. Με την πτώση του Άσαντ έπεφτε, οι Σουνίτες ασφαλώς θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο, καθώς πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι σουνίτες. Ωστόσο, ο κίνδυνος θρησκευτικής βίας και η άνοδος ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων (όπως το ISIS ή άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις) θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις για τις σουνιτικές κοινότητες, ειδικά σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται αυτές οι εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Κούρδοι
Οι Κούρδοι αποτελούν σημαντική εθνική μειονότητα, ιδιαίτερα στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία. Ενώ ορισμένες κουρδικές ομάδες είχαν διατηρήσει μια σχετικά ουδέτερη στάση απέναντι στον Άσαντ, άλλες (όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) είχαν σχηματίσει συμμαχίες με το καθεστώς σε ορισμένες περιοχές, ειδικά όσον αφορά την αυτονομία και τη στρατιωτική συνεργασία κατά του ISIS. Μετά την ανατροπή Άσαντ, οι Κούρδοι μπορεί να πιέσουν για μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμα και ανεξαρτησία, καθώς έχουν ήδη δημιουργήσει την ημιαυτόνομη περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προκύψουν εντάσεις τόσο με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία (που θεωρούν τις κουρδικές ομάδες ως τρομοκράτες) όσο και με άλλες εθνοτικές ομάδες στη Συρία, οδηγώντας ενδεχομένως σε σύγκρουση για τον εδαφικό έλεγχο.
Άραβες Αλαουίτες
Οι Αλαουίτες είναι μια σιιτική αίρεση στην οποία ανήκει και ο Μπασάρ αλ Άσαντ και αποτελούσαν τη δεξαμενή απ’ όπου προέρχονταν τα σημαντικότερα στελέχη του καθεστώτος του. Η κοινότητα των Αλαουιτών κατείχε σημαντική πολιτική και στρατιωτική εξουσία υπό τον Άσαντ και η θέση τους στην κοινωνία ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την μακροημέρευση του καθεστώτος. Μετά την απώλεια της εξουσίας από τον Άσαντ, υπάρχουν φόβοι ότι οι Αλαουίτες μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίποινα από σουνιτικές ομάδες, καθώς συχνά συνδέονταν με την καταπίεση της σουνιτικής πλειοψηφίας και τις βάναυσες τακτικές που χρησιμοποιούσε το καθεστώς. Στο χειρότερο σενάριο, οι Αλαουίτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προσπάθειες περιθωριοποίησης ή ακόμη και εθνοκάθαρσης σε περιοχές όπου παλαιότερα κυριαρχούσαν.
Χριστιανοί
Οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας ήταν ιστορικά μια μικρή αλλά σημαντική μειονότητα. Επί Άσαντ, πολλοί Χριστιανοί ένιωθαν σχετικά προστατευμένοι από την άνοδο ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων, λόγω της κοσμικής και αυταρχικής πολιτικής του καθεστώτος. Οι Χριστιανοί είχαν ταχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Άσαντ, φοβούμενοι ότι η πτώση του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες διώξεις από ισλαμιστικές δυνάμεις όπως ο ISIS. Με την πτώση του Άσαντ, το μέλλον των Χριστιανών είναι πια αβέβαιο, ιδιαίτερα σε περιοχές που ελέγχονται από τζιχαντιστικές ομάδες, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και κίνδυνο εκτοπισμού ή περαιτέρω περιθωριοποίησης, αν μια πιο ριζοσπαστική σουνιτική ή ισλαμιστική κυβέρνηση ανέβει στην εξουσία.
Αρμένιοι
Οι Αρμένιοι στη Συρία, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Χαλέπι και η Δαμασκός, αποτελούν μια μικρή μειονότητα, αλλά ιστορικά έχουν διατηρήσει έναν βαθμό αυτονομίας εντός της Συρίας. Πολλές αρμενικές κοινότητες υποστήριζαν τον Άσαντ, καθώς θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε εναλλακτική λύση —ειδικά με τη μορφή σουνιτικών ισλαμιστικών ομάδων— θα ήταν πιο επικίνδυνη. Πλέον, οι Αρμένιοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένη πίεση, τόσο από ισλαμιστικές ομάδες εχθρικές προς τις μη μουσουλμανικές μειονότητες όσο και από περιφερειακούς παράγοντες με ανταγωνιστικά συμφέροντα. Μπορεί η πτώση του Άσαντ να τους δώσει περισσότερη ελευθερία σε ορισμένες πτυχές, όμως την ίδια στιγμή μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια και την ταυτότητά τους.
Δρούζοι
Οι Δρούζοι, μια θρησκευτική μειονότητα κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της Συρίας, επιδίωξαν ιστορικά να διατηρήσουν έναν βαθμό αυτονομίας και ουδετερότητας στη σύγκρουση, προσπαθώντας συχνά να αποφύγουν να πάρουν πλευρά στον πόλεμο. Ενώ ορισμένοι ηγέτες των Δρούζων είχαν ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς Άσαντ για προστασία, άλλοι είχαν αντισταθεί. Η πτώση του Άσαντ μπορεί να αφήσει τους Δρούζους ευάλωτους σε αντίποινα τόσο από δυνάμεις πιστές στον Άσαντ, όσο και από σουνίτες εξτρεμιστές. Δεδομένης της ισχυρής αίσθησης ταυτότητας της κοινότητας των Δρούζων και της προστασίας της θρησκευτικής τους αυτονομίας, μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχος θρησκευτικής βίας ή πίεσης από αντίπαλες ομάδες.
Άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες
Υπάρχουν επίσης μικρότερες κοινότητες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, των Ασσυρίων και διαφόρων άλλων χριστιανικών αιρέσεων, που μπορεί πλέον να αντιμετωπίσουν διαφορετικά επίπεδα πίεσης ή περιθωριοποίησης. Πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέες απειλές από ριζοσπαστικές ομάδες που θα επιδιώξουν να επιβάλουν αυστηρούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς κανόνες.