Δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Αυτό ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (31/11), το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι στοχοποίησαν «αποθήκες όπλων» της Χεζμπολάχ.
Η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για τρεις βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ, όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ, καθώς και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ αργότερα έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχος της μιας επιδρομής ήταν «αποθήκη όπλων και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη βιομηχανική ζώνη της Κουσάιρ» και είχε απολογισμό δέκα νεκρούς, επτά άμαχους και τρεις Σύρους μαχητές ενταγμένους στη λιβανική Χεζμπολάχ.
Έγιναν επίσης στόχος κι άλλες αποθήκες στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου και γέφυρα νότια της πόλης, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι στοχοποίησαν «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης χρησιμοποιούμενα από τη δύναμη αρ Ραντουάν», επίλεκτη μονάδα της ΧεζμπολάΧ.
Πρόσθεσαν ότι «τους τελευταίους μήνες» εξαπέλυσαν πλήγματα για να «μειώσουν τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέσω Συρίας».
«Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στη βιομηχανική ζώνη και κατοικημένες συνοικίες της Κουσάιρ, στον νομό της Χομς» (κεντρικά), μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Ισραήλ έχει εντατικοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς σε περιοχές των συνόρων Λιβάνου-Συρίας όπου βρίσκονται διελεύσεις, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δυο κυριότερα περάσματα.
Διατείνεται πως η Χεζμπολάχ τα χρησιμοποιούσε για να προμηθεύεται οπλισμό μέσω Συρίας.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο και κατέφυγαν στη Συρία αφότου το Ισραήλ εισέβαλε στη χώρα, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον συριακό στρατό καθώς και οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, κυρίως τη Χεζμπολάχ, που ανέπτυξαν δυνάμεις για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα της Δαμασκού.