Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία όπου οι δυνάμεις των ανταρτών μπήκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (7/12) στην πόλη – κλειδί Χομς.
Αν καταφέρουν να την καταλάβουν, θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής στη μάχη κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αν πέσει η Χομς, η Δαμασκός θα αποκοπεί από την ακτή, κόβοντας ουσιαστικά στα δύο ό,τι έχει απομείνει από την εξουσία του καθεστώτος», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος ξέσπασε το 2011 ως εξέγερση κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ, παρέσυρε μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις, δημιούργησε χώρο για τους τζιχαντιστές μαχητές να σχεδιάζουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και έστειλε εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αδυνατεί να σταματήσει τα κέρδη των ανταρτών και αναγκάζεται να υποχωρήσει.
Ο Άσαντ στηριζόταν επί μακρόν σε συμμάχους για να υποτάξει τους αντάρτες, με βομβαρδισμούς από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ το Ιράν έστειλε συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών πολιτοφυλάκων, για να ενισχύσουν τον συριακό στρατό και να εισβάλουν σε προπύργια των ανταρτών.
Αλλά η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2022 και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον δικό της εξαντλητικό πόλεμο με το Ισραήλ, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητά της ή του Ιράν να ενισχύσει τον Άσαντ.
Τριμερής στη Ντόχα
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα συναντηθεί σήμερα στην Ντόχα με τη Ρωσία και το Ιράν προκειμένου να επιχειρηθεί μια πολιτική και ειρηνική διέξοδος στη Συρία και να αποφεύχθεί το χάος στην «πόρτα» της.
Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργούς Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σιγήσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.
Καραβάνια 370.000 προσφύγων κατευθύνονται προς Τουρκία
Τουλάχιστον 370.000 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στη Συρία λόγω αυτής της κλιμάκωσης των μαχών, σύμφωνα με με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Ανάμεσα σε αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα είναι και η οικογένεια του Άσαντ, αναφέρουν πληροφορίες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι ακόμα και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που συναντώνται στη Ντόχα, ενδέχεται να αποφασίσουν το τέλος της καθεστώτος Άσαντ.