Μεταναστευτικό, Ουκρανία, διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, στην πρωθυπουργική κατοικία στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά».
Απαντώντας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Επίσης, αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ στην ατζέντα μπήκε και το Κυπριακό με τον Κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ανατόνιο Γκουτέρεζ στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και να τονίζει ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.
Όσον αφορά στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ετέθη από τον Κ. Μητσοτάκη στον Κ. Στάρμερ, και σημείωσαν ότι προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, δημοσιογράφοι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ρωτούσαν τον Κ. Μητσοτάκη για το αν έθεσε το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, αλλά ο πρωθυπουργός δεν απάντησε.
Διαβάστε επίσης
Ο Χαρίτσης στηρίζει Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (video)