Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό που σπάει όλα τα ρεκόρ ρεκόρ, με το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών της κυβέρνησης να διοχετεύεται στις στρατιωτικές δαπάνες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί τους πόρους και από τις δύο πλευρές σχεδόν τρία χρόνια μετά.
Ο προϋπολογισμός για το 2025, ο οποίος δημοσιεύτηκε την Κυριακή, διαθέτει περίπου 126 δισεκατομμύρια δολάρια (13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια) για την εθνική άμυνα – που αντιστοιχεί στο 32,5% των κρατικών δαπανών.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια (τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια) υψηλότερος από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος.
Ο νέος τριετής προϋπολογισμός προβλέπει ελαφρά μείωση των στρατιωτικών δαπανών για το 2026 και το 2027. Οι νομοθέτες και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκριναν τον προϋπολογισμό.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μόσχα κερδίζει αυτή τη στιγμή σε καίρια σημεία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου και μάχεται σε μια αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ – την περιοχή της μοναδικής μεγάλης στρατιωτικής επιτυχίας του Κιέβου φέτος.
Αλλά ο αργός, σκληρός πόλεμος – που συχνά αποκαλείται πόλεμος φθοράς, όπου και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξαντλήσουν την άλλη – έχει περιορίσει τους πόρους και των δύο χωρών.
Η Ουκρανία βρισκόταν πάντα πίσω όσον αφορά τόσο το υλικό όσο και το ανθρώπινο δυναμικό, αν και έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο σε νέο στρατιωτικό εξοπλισμό που υποσχέθηκε η Γερμανία τη Δευτέρα.
Το πόση βοήθεια θα συνεχίσει να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μένει να φανεί.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει περισσότερα όπλα, περισσότερα πυρομαχικά και περισσότερο προσωπικό – αλλά η πίεση στην οικονομία και τον πληθυσμό της αυξάνεται.
Η Ρωσία αύξησε σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια και η οικονομία της δείχνει σημάδια εξασθένησης: ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 21% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της.
Τη Δευτέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στο Κίεβο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, όπου υποσχέθηκε περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
«Η Γερμανία θα παραμείνει ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη», είπε ο Σολτς.
Η επίσκεψη του Σολτς έγινε αφότου τον περασμένο μήνα τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τερματίζοντας μια πολυετή ευρωπαϊκή προσπάθεια απομόνωσης του Ρώσου Προέδρου μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.
Η Βόρεια Κορέα έστειλε πρόσφατα μια εισροή στρατιωτών για να βοηθήσει τη Ρωσία να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή – ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε τον Νοέμβριο ότι περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονταν στο Κουρσκ.
Μερικά από τα όπλα της Ρωσίας είναι επίσης βορειοκορεατικά, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν στην Ουκρανία φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους άμυνας της Ουκρανίας.