Στη Βουδαπέστη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχουν οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αλβανία, η Γεωργία, η Ελβετία, η Βρετανία και η Τουρκία) και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την επανεκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ να «σφραγίζει» την περίσταση.
Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Συμβουλίου περιλαμβάνει Ουκρανία, μετανάστευση και οικονομική ασφάλεια, ενώ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι προτάσεις Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και το πόρισμα Λέττα για την ενιαία αγορά, αν και δεν αποκλείεται ο Τραμπ να «βαρύνει» τις συζητήσεις, δεδομένων των προθέσεών του για δασμούς στα εισαγώμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα και να τονίσει ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αμυντική αυτονομία της ΕΕ και να ζητήσει περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, που έπληξε με δραματικό τρόπο την Ισπανία.
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κ.Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την αποτελεσματική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία και αναμένεται να ζητήσει ακόμα πιο αποτελεσματική συμμετοχή της Ευρώπης, τόσο στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, όσο και στην κατανομή των μεταναστών στις χώρες-μέλη, όπως, άλλωστε, προβλέπει και η τελευταία συμφωνία για το θέμα – η οποία, ωστόσο, παραμένει επί της ουσίας «κενό γράμμα», καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ουσιαστικά «παγώνουν» τη συνθήκη του Σένγκεν.
Όσο για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός ήδη έστειλε μήνυμα, τονίζοντας ότι «η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσει, να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες».