Στη Βηρυτό αναμένεται στις 11:00 αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων του Λιβάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα επιβατών μέχρι τώρα περιλαμβάνονται 60 ονόματα Ελλήνων και Κυπρίων, ενώ δεν έχει υπάρξει τάση μαζικής φυγής από τους περίπου 3.500 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο και τα 1000 συνδεόμενα μέλη.
Το αεροσκάφος θα παραμείνει στη Βηρυτό για περίπου μία ώρα και συγκεκριμένα γύρω στις 12:00 με προορισμό αρχικά τη Λάρνακα της Κύπρου και στη συνέχεια την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ήδη από χθες Τετάρτη στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130, ενώ ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.
Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.
Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Μπορούν να προσεγγίσουν σχετικά εύκολα τον Λίβανο και να αποχωρήσουν από εκεί με αρκετό κόσμο.
Το ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές, όχι όμως σε άμεσο επίπεδο, είναι μία πιθανή εξαρση μεταναστευτικών ροών.
Πρώτος σταθμός ενός τέτοιοι κύματος θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Θα απαιτηθεί συνεργασία περαιτέρω της Ελλάδας και με την Τουρκία σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια έξαρση.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προετοιμασίες των δομών τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα να δεχτούν περισσότερο κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση.
Διαβάστε επίσης
Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 56χρονη για κλοπή σε σπίτι – Εργαζόταν ως οικιακή βοηθός