Το τεράστιο πρόβλημα του υπερτουρισμού στον ευρωπαϊκό νότο με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης για επιπλέον φορολογία των ξένων επενδυτών σε ακίνητα ανέδειξε η βρετανική daily mail.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της η Ισπανία υποδέχτηκε περισσότερους από 88,5 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2024. Ο όρος υπερτουρισμός περιγράφει το σημείο καμπής στο οποίο οι τουρίστες και τα χρήματά τους παύουν να ωφελούν τις πόλεις και τους ανθρώπους τους. Εκτός από τη συνεχή ενόχληση των μόνιμων κατοίκων, τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί είναι σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας είναι ότι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σεζόν δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν, όπως και κάτοικοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη διαρκή άνοδο των ενοικίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ζήτηση για παραθεριστικά ακίνητα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας των κατοικιών και των υψηλών ενοικίων στη χώρα, λέγοντας ότι ένα πακέτο 12 μέτρων αποσκοπεί στην παροχή «περισσότερων κατοικιών, καλύτερης ρύθμισης και μεγαλύτερης βοήθειας» για τους πολίτες.
Ο Σάντσεθ σημείωσε ότι μόνο το 2023, μη μόνιμοι κάτοικοι από χώρες εκτός της ΕΕ αγόρασαν 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία, «όχι για να ζήσουν σε αυτά, αλλά κυρίως για να κερδοσκοπήσουν». Είπε ότι αυτό είναι «κάτι που, στο πλαίσιο των ελλείψεων που βιώνουμε, δεν μπορούμε να το αντέξουμε».
Ο υπερτουρισμός «χτυπά» τον ευρωπαϊκό νότο
Η εκτίναξη των ενοικίων είναι ιδιαίτερα έντονη σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, όπου τα εισοδήματα δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν, ιδίως για τους νέους, επισημαίνει το ρεπορτάζ. Στην Πορτογαλία, η έλλειψη προσιτών κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους έχουν οδηγήσει τους Πορτογάλους σε κινητοποιήσεις σε πόλεις της χώρας. Και στη Γαλλία η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στα τέλη του περασμένου έτους για να μετριάσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια σχετικά με τη διαθεσιμότητα κατοικιών.
Η Ελλάδα θέλει τα σπίτια της πίσω
Στη συνέχεια το βρετανικό ρεπορτάζ καταγραφει την έντονη δυσαρέσκεια της κοινωνίας που εκφράστηκε με διαδηλώσεις και δράσεις. Οι τοίχοι της πόλης στις περιοχές με τα πολλά Airbnb γέμισαν συνθήματα όπως: «Tourists Go Home!» (Τουρίστες πηγαίντε σπίτια σας), «Τουρίστες απολαύστε τη διαμονή σας στο νεκροταφείο της Ευρώπης».
Έτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές της Αθήνας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2025, ο ημερήσιος φόρος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.