Η ερώτηση της βουλευτού Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το «παράθυρο» που το υπουργείο έχει αφήσει στο μέτρο της Golden Visa σχετικά με την αλλαγή χρήσης από επαγγελματικούς σε οικιστικούς χώρους, επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τη στεγαστική κρίση που «μαστίζει» τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες.
Η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ότι το μέτρο της Golden Visa έπαιξε κι αυτό ρόλο στην έλλειψη κατοικιών, αλλά και στην εκτίναξη των ενοικίων (μαζί, προφανώς, και με άλλους παράγοντες, όπως το AirBnB, ή ένας μεγάλος αριθμός σπιτιών που παραμένουν κλειστά) πρόσφατα αύξηση το ύψος του ποσού επένδυσης από τις 250.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ για περιοχές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες τουριστικές περιοχές, και στις 400.000 ευρώ για περιοχές όπου η πίεση της στεγαστικής κρίσης είναι μικρότερη.
Ωστόσο, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για τους Έλληνες που αναζητούν στέγη: σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην ερώτησή της η Μ. Αποστολάκη, πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ένας στους τέσσερις πολίτες στη χώρα (26,1%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 13%) δυσκολεύεται να προχωρήσει σε ενοικίαση κατοικίας. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες δαπανούν το 34% του εισοδήματός τους για στέγαση, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική για τους νέους, καθώς η Eurostat έδειξε ότι στην Ελλάδα παραμένουν στην οικογενειακή στέγη μέχρι την ηλικία των 30 ετών, όταν στην ΕΕ οι νέοι που την εγκαταλείπουν είναι κατά μέσο όρο 26,3 ετών.
Παράλληλα, τα στοιχεία για το κόστος ενοικίασης προκαλούν… ίλιγγο, καθώς, όπως επισημαίνει η Μ. Αποστολάκη, σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν 42% τα ενοίκια για τις οικογένειες και 51% τα ενοίκια για φοιτητές. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το β’ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων σε ονομαστικούς όρους ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ επισημαίνεται ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στην Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι στο νέο νόμο για τη Golden Visa προβλέπεται ότι «ειδικώς στις περιπτώσεις επένδυσης μέσω αγοράς σε ακίνητη περιουσία και εφόσον οι κύριοι χώροι της αλλάζουν σε κατοικία, η ελάχιστη αξία κτήσης αυτής κατά τον χρόνο απόκτησής της καθορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ. Οι όροι του πρώτου εδαφίου ισχύουν και σε περιπτώσεις επένδυσης μέσω αγοράς σε ακίνητη περιουσία που αποτελείται από βιομηχανικό κτίριο ή τμήμα βιομηχανικού κτιρίου ή εντός της οποίας ευρίσκεται βιομηχανικό κτίριο, αποκλειστικά εφόσον τα τελευταία τουλάχιστον πέντε (5) έτη, δεν βρισκόταν σε αυτό εγκατεστημένη και σε λειτουργία βιομηχανία».
Στο πλαίσιο αυτό, η Μ. Αποστολάκη επισημαίνει ότι «μέσω αυτής της νομικής οδού θα κορεστεί εκ νέου η αγορά των ακινήτων και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί το πρόβλημα από την αγορά και ενοικίαση αστικών ακινήτων στην μη εύρεση επαγγελματικών χώρων για την εγκατάσταση υφιστάμενων ή νέων επιχειρήσεων» και ότι «η αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό κτίριο σε κατοικία δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα μη εύρεσης κατοικίας για το σύνολο του ημεδαπού πληθυσμού ή μονίμων κατοίκων στη χώρα προς αγορά ή ενοικίαση αλλά και το πρόβλημα εκτίναξης των τιμών ακινήτων στην αγορά».
Διαβάστε επίσης
Μητέρα αστυνομικού της Βουλής: «Γέννησα ένα τέρας, θέλω να πάω στη φυλακή και να τον φτύσω» (Video)