Διχασμένος στο θέμα των τραπεζών εμφανίζεται στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά στην ομιλία του να πατάει πάνω στη «γραμμή» Πολάκη που ζήτησε να περιέλθει ξανά στο δημόσιο η Εθνική Τράπεζα.
Κόντρα στη θέση που διατύπωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος για ενεργητικότερη συμμετοχή του δημοσίου στη μετοχική σύνθεση, ο Νίκος Παππάς δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων, μιλώντας για «δημόσια τράπεζα».
«Ερεθίστηκαν πολλά μιντιακά κέντρα επειδή είπαμε πρέπει να υπάρξει δημόσια τράπεζα, και μας έκανε εντύπωση», είπε γνωρίζοντας ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ένα 24ωρο νωρίτερα διέψευδε ότι αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικός ο χθεσινοβραδινός διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής.
Θάνος Πετραλιάς: Ωραία, προτείνετε δηλαδή την κρατικοποίηση της Εθνικής.
Σωκράτης Φάμελλος: Κάνετε λάθος. Είπα ακριβώς το αντίθετο.
Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι άλλαξε τη θέση του στο θέμα της φορολόγησης των τραπεζών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την «υποκινούμενη νόθευση της λαϊκής εντολής».
«Η ΝΔ στη φθορά της αναζητά παρτενέρ για ταγκό, δεν θα τον βρει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αγωνιστεί για τη συμμαχία που θα διώξει αυτή την κυβέρνηση, τα διλήμματα ξεκάθαρα, ή προοδευτική αλλαγή ή ταγκό με τον κ. Μητσοτάκη», είπε για να προσθέσει πως η κοινωνία έχει ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή που θα την υπερασπιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Π. Πολάκης είχε ταχθεί υπέρ της επανακρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα», και προσθέτοντας: «Πού λέει ότι ο Ντράγκι θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε στα επιτόκια; Που το είδατε γραμμένο;».
«Έχετε ήδη απώλεια για να μιλάμε με νούμερα, καθαρή ζημιά του δημοσίου 8.5 δις ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω τη χασούρα;», είπε και συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: Να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων και προοδευτικά μέσα σε μια πενταετία να πάρει το δημόσιο το 50%, να πάρει πίσω το δημόσιο την εγγύηση ομολογιακού δανείου για να ενισχύσει τους μικρομεσαίους και να πάει στα 60 χρόνια, αντί 30, ο αναβαλλόμενος φόρος.
«Δεν μπορεί να ακούγονται ζητήματα όπως κρατικοποιήσεις τραπεζών», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη δημοσιονομική εικόνα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια και δεν θα μπορούσαν να τρέξουν προγράμματα κοινωνικής συνοχής και στήριξης στους πιο ευάλωτους πολίτες.
Διαβάστε επίσης
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αμπντάλα και αλ Θάνι με επίκεντρο τη Συρία