Περί τα 4,7 δισ. ευρώ κοστολογούνται τα αιτήματα στα μπλόκα των αγροτών … οι κυριότεροι λόγοι που ανέβασαν τον λογαριασμό σε αυτό το ποσό είναι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στη Γάζα με αποκλεισμό του Σουέζ, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα όπως ο «Daniel», ο «Ιανός», ο «Elias» κ.α!
Ήδη πάντως στα τρία μπλόκα που βρίσκονται στη Γυρτώνη της Λάρισας , στον Ε65 στην Καρδίτσα και στη Νέα Μάκρη Αλεξανδρούπολης στον κόμβο προς Εγνατία οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προτάσσουν ως κύριο αίτημα τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω μείωσης της παραγωγής που επέφερε η κλιματική κρίση.
«Με δεδομένο ότι στο ΟΣΔΕ είναι δηλωμένα 7.910.007 στρέμματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 210 εκατ. δένδρα, αυτό σημαίνει ότι με μία ελάχιστη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που θα ισοδυναμούσε σε 10 ευρώ ανά δέντρο, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό κράτος για την απώλεια εισοδήματος, ανέρχεται σε άνω των 2,1 δισ. ευρώ» τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές με γνώση επί του θέματος.
Ωστόσο όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, κτύπησαν ακόμη το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα αμπέλια, το σιτάρι, το τριφύλλι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα μήλα, τα σύκα, τα διάφορα όσπρια, τα αιγοπρόβατα κλπ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν μειωμένο το εισόδημα.
Ειδικότερα και με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023) για τα 20 προϊόντα που οι αγρότες των μπλόκων διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος, το ποσό που πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση ξεπερνά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ως ελάχιστο ποσό αποζημίωσης αυτό που οι ίδιοι οι παραγωγοί διεκδικούν.
Όμως, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές «εάν η κυβέρνηση αποζημιώσει ένα προϊόν θα πρέπει να αποζημιώσει όλα τα προϊόντα για τα οποία έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα», υπογραμμίζοντας ότι «τα 4,7 δισ. ευρώ είναι ποσό αστρονομικό καθώς η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να αντέξει τέτοια δαπάνη. Πρόκειται για ποσό που καμία ευρωπαϊκή χώρα, όχι μόνο η Ελλάδα, θα μπορούσε να αντέξει».
Για το θέμα αυτό άλλωστε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας , έχει προτείνει σε επίπεδο Ε.Ε. τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας το οποίο θα παρεμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Την πρόταση του Έλληνα υπουργού στηρίζουν τόσο οι χώρες του Μεσογειακού Νότου (Med9) όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν.
Στις συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με την Κοινή Αγροτική μετά το 2027 έχουν προταθεί μεταξύ άλλων η ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και αύξηση του ύψους του γεωργικού αποθεματικού. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει γεωργικό αποθεματικό, το οποίο έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, ο οποίος καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές, για κάθε έτος εφαρμογής της. Όμως, τα εν λόγω χρήματα, παρακρατούνται από τους πόρους που έχουν τα κράτη-μέλη διαθέσιμα προς διάθεση, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Πάντως όπως είχαν τονίσει πριν λίγο καιρό στελέχη του ΥΠΑΑΤ οι οποίες αλλαγές αλλά και μια ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου πάει για μετά το 2027, όταν και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.