Ο υποψήφιος συμμαχίας της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, δυο χρόνια μετά την πτώχευση του κράτους και την βαθιά οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου στη χώρα, την οποία ακολούθησε η επιβολή πολιτικών σκληρής λιτότητας, τις οποίες απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, βασισμένα στα περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που έχουν ενσωματωθεί, ο πεισμένος μαρξιστής-λενινιστής, 55 ετών, εξασφαλίζει το 52% των ψήφων.
Προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του απερχόμενου προέδρου Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, 75 ετών, και του ηγέτης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Σάτζιθ Πριμαντάσα, 57 ετών, το περιβάλλον του οποίου ήδη αναγνώρισε την ήττα του.
Ο κ. Ουικρεμεσίγκε δεν είχε αντιδράσει ως πριν από λίγο στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή. Πάντως παρέτεινε ως το μεσημέρι (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τη βραδιά της ψηφοφορίας στη χώρα, όπου πάντως επικρατεί ατμόσφαιρα ηρεμίας.
Βασικός σύμμαχός του, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Σάμπρι, αναγνώρισε πάντως τη νίκη του κ. Ντισανάικε.
«Μολονότι έκανα εκστρατεία υποστηρίζοντας σθεναρά τον πρόεδρο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, ο λαός της Σρι Λάνκα έλαβε την απόφασή του και σέβομαι πλήρως την εντολή που εμπιστεύτηκε στον Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας μέσω X.
Άλλοι υποψήφιοι επίσης κατέγραψαν τη νίκη του υποψήφιου της αριστεράς.
Ψηφίζοντας χθες, ο κ. Ντισανάικε ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα.
«Μετά τη νίκη, παροτρύνω όλο τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος», είπε χαμογελώντας στον Τύπο. «Νομίζω πως αυτή η εκλογική διαδικασία θα σημάνει τη μεγαλύτερη καμπή στην ιστορία της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε.
Επικεφαλής του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού (JVP), με μαρξιστική ιδεολογία, ο Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε έκανε εκστρατεία εναντίον των «διεφθαρμένων» ελίτ που ευθύνονταν, όπως το βλέπει, για το χάος του 2022.
Το JVP, άλλοτε οργάνωση ανταρτών η οποία αποτελούσε τη μια πλευρά στην εμφύλια σύρραξη τα χρόνια του 1970 και του 1980 με πάνω από 80.000 νεκρούς, αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα, που δεν αμφισβητεί τη λεγόμενη οικονομία της αγοράς.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν υψηλή (περί το 76%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή), με φόντο την κόπωση των πολιτών από τη σκληρή θεραπεία λιτότητας μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2022.
Ο αρχηγός του κράτους τα τελευταία δυο χρόνια, ο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, έκανε εκστρατεία με μοναδικό πρόγραμμα τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής. «Έκανα ήδη πολλά, έβγαλα τη χώρα από τη χρεοκοπία», επανέλαβε χθες, ψηφίζοντας στην πρωτεύουσα Κολόμπο. «Τώρα θέλω να κάνω τη Σρι Λάνκα χώρα με οικονομία, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που θα έχουν υψηλό επίπεδο ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Ο κ. Ουικρεμεσίγκε διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2022 τον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που τράπηκε σε φυγή από το προεδρικό παλάτι προτού το κυριεύσουν διαδηλωτές έξαλλοι για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τις πελώριες ελλείψεις.
Σε αντάλλαγμα για δάνειο 2,6 δισεκ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επέβαλε πολιτική λιτότητας στους 22 εκατ. κατοίκους της Σρι Λάνκα, που περιλάμβανε αυξήσεις των φόρων και μείωση των δημοσίων δαπανών.
Δυο χρόνια αργότερα, η τάξη έχει αποκατασταθεί κι η οικονομία έχει αρχίσει να ξαναπαίρνει χρώμα, αλλά είναι ακόμα πολύ ασθενική, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Η έναρξη της ανάκαμψης έγινε με τίμημα την εξάπλωση της φτώχειας, που πλέον πλήττει πάνω από το ένα τέταρτο των 22 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο κ. Πριμαντάσα, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Ουικρεμεσίγκε, υποσχόταν αν κέρδιζε να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Όμως το ΔΝΤ δεν μοιάζει και πολύ διατεθειμένο να δεχτεί αλλαγή πολιτικών, ούτε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. «Έχουν επιτευχθεί πρόοδοι, αλλά η χώρα είναι ακόμα μακριά» από το να έχει ξεπεράσει την κρίση, προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπός του, η Τζούλι Κόζακ.