Σύσσωμη η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα εκπέμπει SOS σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει ότι η νέα οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα χωρίς να συμβάλει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την πράσινη μετάβαση.
«Η υιοθέτηση της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων απειλεί να πυροδοτήσει ένα κύμα ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, καθώς επιβάλει τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις στον τομέα των φαρμάκων», αναφέρει σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) η Πανελληνία Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και σύνδεσμος Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).
Η νέα οδηγία προβλέπει την μονομερή επιβάρυνση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών φαρμάκων και καλλυντικών με τουλάχιστον 80% του πρόσθετου κόστους της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, μέσω ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχή της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (ΔΕΠ) όπως αυτή καθορίζεται στην Οδηγία ο φαρμακευτικός κλάδος θα χρηματοδοτεί την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα λύματα, ανεξάρτητα από το εάν αυτά προέρχονται από τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Ακόμη, τονίζεται ότι το κόστος διαχείρισης των λυμάτων δεν είναι δυνατό να αφορά σε μόνο δύο βιομηχανίες. «Οποιαδήποτε εφαρμογή ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης παραγωγού πρέπει να γίνει με δίκαιο, προβλέψιμο, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φάρμακα από τους Έλληνες ασθενής», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν: «Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα στην ΕΕ διασφαλίζει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για ανθρώπινη χρήση, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγωγή αυστηρών ρυθμίσεων για την απομάκρυνση μικρορύπων από τα αστικά λύματα είναι αναγκαία και σημαντική γι’ αυτό και η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της νέας οδηγίας της ΕΕ και δεσμεύεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή της».
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, αυτό απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και μεθόδους που θα επιτρέπουν την ανάλυση του πραγματικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των προϊόντων που μπορεί να προκαλούν μικρορύπους και όχι μόνο των φαρμάκων και καλλυντικών.