Σοκάρουν οι καταγγελίες της οικογένειας της 45χρονης από την Κάσο, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια χειρουργείου για αφαίρεση ινομυώματος, χωρίς να πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ο γιατρός κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποφάσισε πως τελικά επρόκειτο για αδενομύωμα και ενημέρωσε τον σύζυγο της γυναίκας πως έπρεπε να προχωρήσει σε αφαίρεση της μήτρας της.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οικογένεια της 46χρονης, η γυναίκα ήταν καταπονημένη μετά την επέμβαση και ο γιατρός ήταν απών.
Μιλώντας στο Mega η νύφη της 45χρονης καταγγέλλει ότι δεν έγινε προεγχειρητικός και μετεγχειρητικός έλεγχος ενώ υποστηρίζει ότι άλλαξε ξαφνικά το είδος της επέμβασης και έγινε αφαίρεση της μήτρας.
«Πέταξαν τη νύφη μου στο δωμάτιο χωρίς εποπτεία. Την άφησαν, ο αδερφός μου την έψαχνε. Υποτίθεται έμπαινε σε ένα χειρουργεία μιάμισης ώρα. Κανείς δεν ήξερε να του πει που ήταν η γυναίκα του», δήλωσε η νύφης της 45χρονης για να συνεχίσει: «Είναι σωστή συμπεριφορά γιατρού να φύγει από την κλινική χωρίς να δώσει οδηγίες; Η Μαρία ήταν καταπονημένη, δεν είχε κουράγιο. Θα τα πούμε στα δικαστήρια».
Ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της οικογένειας της 45χρονης επίσης δήλωσε πως δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος που χρειαζόταν πριν την επέμβαση, ενώ η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη.
Από την άλλη η Κατερίνα Φραγκάγκη, δικηγόρος του γιατρού, υποστηρίζει πως η ασθενής είχε ενημερωθεί κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο πως μπορεί να προκύψει αδενομύωμα.
Επίσης, η δικηγόρος τονίζει πως υπάρχει καταγεγραμμένο βίντεο της επέμβασης, όπως συνηθίζεται, ενώ μετά το χειρουργείο ο γιατρός είχε δώσει έγγραφες εντολές για τη μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς. Από το πιστοποιητικό θανάτου δεν προκύπτει ζήτημα αιμορραγίας ή ιατρικής αμέλειας.
H ιατρική γνωμάτευση
Η γνωμάτευση, που εκδόθηκε στις 4/11 και φέρει την υπογραφή του γυναικολόγου που πραγματοποίησε την επέμβαση στις 6 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο δεν εντοπίστηκε κάτι ανησυχητικό. Συγκεκριμένα, ο γιατρός σημειώνει: «Μήτρα σε ΠΚΚ, φυσιολογικού μεγέθους, με παρουσία ινομυώματος μδ 2 εκ., που προβάλει τμηματικά της ενδομητρικής κοιλότητος – παρεκτοπίζοντας το ενδομήτριο. Εξαρτήματα ελεύθερα. Σύσταση για λαπαροσκοπική χειρουργική εκπύρινση ινομυώματος».
Η ιατρική γνωμάτευση δείχνει ότι όλα ήταν φυσιολογικά κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, κάτι που προσθέτει νέα ερωτήματα σχετικά με την αιφνίδια κατάληξη της 45χρονης μετά το πέρας της επέμβασης.
Η θέση της κλινικής
Παράλληλα, εκπρόσωπος της κλινικής, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δήλωσε στο protothema.gr: «Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπήρξε αιμορραγία, γεγονός που αποκλείει οποιαδήποτε επιπλοκή σχετιζόμενη με αυτή. Η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου έχει παραπεμφθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, η οποία θα διεξάγει περαιτέρω έρευνες. Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένονται να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τα αίτια του τραγικού περιστατικού.»
Η κλινική τόνισε επίσης ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της ασθενούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, ενώ εκφράζει τη συνεργασία της με τις αρμόδιες αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Αναμονή για τα ιστολογικά αποτελέσματα
Οι ιστολογικές εξετάσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού θανάτου, ο οποίος έχει προκαλέσει θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε.
To ιστορικό
Το πρωί της Τετάρτης, 6 Νοεμβρίου, η Μαρία έκανε εισαγωγή στην ιδιωτική κλινική, καθώς οι γιατροί είχαν διαβεβαιώσει ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος δεν είχε δείξει κάτι ανησυχητικό. Το χειρουργείο προγραμματίστηκε για τις 1:30 το μεσημέρι. Η οικογένειά της, ο σύζυγός της και η κόρη της, παρέμειναν στο δωμάτιο περιμένοντας νέα από τους γιατρούς. Στις 2 το μεσημέρι, ο γιατρός επικοινώνησε με τον σύζυγο της Μαρίας, ενημερώνοντάς τον ότι δεν επρόκειτο για ινομύωμα, όπως αρχικά είχε διαγνωσθεί, αλλά για αδενομύωμα που είχε εισχωρήσει στα τοιχώματα της μήτρας.
Εξαιτίας αυτού, αποφασίστηκε να γίνει υστερεκτομή. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ερωτήματα στους συγγενείς, καθώς δεν είχε εντοπιστεί στον προεγχειρητικό έλεγχο.
Η ώρα πέρασε και παρά τις υποσχέσεις των γιατρών ότι η επέμβαση θα ολοκληρωνόταν έως τις 3 το μεσημέρι, η Μαρία δεν είχε ακόμη βγει από το χειρουργείο. Ο σύζυγός της ανησύχησε, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τους γιατρούς και τη γραμματεία της κλινικής, χωρίς ανταπόκριση. Τελικά, στις 17:15 το απόγευμα, ο γιατρός τον καθησύχασε, λέγοντας ότι όλα είχαν πάει καλά.
Η Μαρία επέστρεψε στο δωμάτιό της στις 17:15 το απόγευμα, φανερά καταπονημένη. Η οικογένειά της μίλησε μαζί της τηλεφωνικά, όμως η ίδια ζήτησε ξεκούραση. Στη συνέχεια, άρχισε να παραπονιέται για έντονους πόνους στην κοιλιά. Οι νοσηλεύτριες της χορήγησαν δύο ορούς και την άφησαν να αναπαυθεί. Ωστόσο, γύρω στις 6:15 το απόγευμα, ο σύζυγός της παρατήρησε ότι ο ορός είχε αδειάσει και ζήτησε βοήθεια από τις νοσηλεύτριες.
Όταν προσπάθησαν να ξυπνήσουν τη Μαρία, διαπίστωσαν ότι δεν αντιδρούσε. Ακολούθησε πανικός. Γιατροί και νοσηλεύτριες έσπευσαν στο δωμάτιο, όμως ήταν ήδη αργά. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 20:03 το βράδυ, αν και οι συγγενείς της υποστηρίζουν ότι πιθανόν είχε καταλήξει μία ώρα νωρίτερα.
Η οικογένεια της 45χρονης προτίθεται να κινηθεί νομικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το πιστοποιητικό θανάτου, που υπογράφεται από τον ιατροδικαστή Κωνσταντίνο Καβούρη, αναφέρει ως αιτία θανάτου «απροσδιόριστη μετά την ανάνηψη από γυναικολογικό χειρουργείο».