Τα περιστατικά τραυματισμών παιδιών από επικίνδυνα challenge όπως αυτό με τον 13χρονο μαθητή στη Ρόδο, παίρνουν διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως. Ο 13χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στη Ρόδο κατά την δοκιμασία “Superman Challenge” που είναι δημοφιλής στο TikTok.
Η πλατφόρμα έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους challenge, με αποτέλεσμα να έχει ξεσηκωθεί κόσμος, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γονείς που ετοιμάζουν μαζικές αγωγές κατά του tiktok.
Μιλώντας για το περιστατικό στην Ρόδο, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επαίνεσε τους εκπαιδευτικούς για την άμεση αντίδρασή τους, καθώς χάρη σε αυτή ο νεαρός σώθηκε, ενώ γίνονται έρευνες για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέτρεψαν να συμβεί το περιστατικό.
Η Αυστραλία το περιόρισε, οι ΗΠΑ το κλείνουν, η Γαλλία κάνει αγωγές
Το θέμα όμως πάει πέρα από την αφέλεια και των παιδιών να δοκιμάζουν τόσο επικίνδυνα τσάλεντζ.
Ηδη, αρκετές χώρες παίρνουν μέτρα, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία που πλέον απαγορεύει τα σόσιαλ μίντια σε παιδιά κάτω των 16 ετών, με την σύμφωνη γνώμη του 77% των ενήλικων πολιτών τους.
Αυτό επικρίθηκε έντονα από τον Μασκ, ο οποίος επίσης χάνει εκατομμύρια επισκέπτες στο Χ, τόσο λόγω της ρητορικής του, αλλά και γιατί αφήνει πλέον ανεξέλεγκτα να ανεβαίνουν αναρτήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο κόσμο. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ηπιότερους τόνους.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται σοβαρά να βάλει τέλος στο tiktok στις ΗΠΑ, για διαφορετικούς λόγους βέβαια. Παράλληλα όμως η πλατφόρμα έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες αγωγές από πολίτες γιατί θεωρούν πως έχει βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών τους.
Στην Γαλλία τον περασμένο μήνα, επτά οικογένειες μήνυσαν το TikTok για μη αφαίρεση περιεχομένου που οδήγησε σε αυτοκτονίες εφήβων. Η αγωγή τονίζει ότι ο αλγόριθμος του TikTok εξέθεσε τους επτά εφήβους σε βίντεο που προωθούν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές, είπε η δικηγόρος Λορ Μπουτρόν-Μαρμιόν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo.
Η εταιρεία είχε δηλώσει πρόσφατα ότι έλαβε σοβαρά υπόψη ζητήματα που συνδέονταν με την ψυχική υγεία των παιδιών. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Στην Ελλάδα, πέρα από τον τραυματισμού του νεαρού στη Ρόδο, υπήρξε και τραυματισμός έφηβου – για το ίδιο τσάλεντζ- στην Πάτρα, όπου εκεί για καλή του τύχη, χτύπησε μόνο στον καρπό του χεριού του.