Για αντιπυρικό σχέδιο για τη δάση με τη συμμετοχή ιδιωτών και συνεταιρισμών, το οποίο χαρακτήρισε ως «επαναστατικό», έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στο OPEN υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι είναι παρατημένα για 60 χρόνια τα δάση της χώρας αλλά και της Αττικής, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί σε αυτά πολλή καύσιμη ύλη, η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση της πυρκαγιάς, όπως η τελευταία της Αττικής.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα γίνουν διαχειριστικές μελέτες με βάση τις οποίες, θα οριστούν υβριδικά σχήματα διαχειριστών των δασών τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό τους αλλά και την εκμετάλλευση του ξύλου και της βιομάζας.
Αυτά τα υβριδικά σχήματα θα είναι 50% δασικοί συνεταιρισμοί και 50% ιδιωτικές εταιρείες ξύλου ή εκμετάλλευσης βιομάζας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα επενδυθούν και μεγάλα ποσά σε μηχανήματα για καθαρισμό των δασών.
Σύμφωνα με το σχέδιο Σκυλακάκη, θα γίνονται διαχειριστικές μελέτες από τις οποίες θα προκύψουν αραιώσεις δασών, άνοιγμα και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών ενώ θα υπάρχει και επιδότηση της βιομάζας στον διαχειριστή.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα anti-Nero, θα ξεκινήσει από όλα τα όρη της Αττικής ταυτόχρονα και δεν θα αφορά ήδη καμένες περιοχές.
Όσον αφορά στα ακαθάριστα οικόπεδα που υπήρχαν σε σπίτια που έγιναν στάχτη στην πυρκαγιά της Αττικής, ο υπουργός ΥΠΕΝ ανέφερε ότι «το κόστος του καθαρισμού περνάει στον πολίτη μέσω της φορολογίας, ωστόσο για αυτόν ο οποίος έχει χτίσει και ζει μέσα στο δάσος δεν νοείται ο φορολογούμενος να πληρώσει για να καθαρισμό του δικού του κήπου».
Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι δε γίνεται αυτός που μένει στην Κυψέλη, να πληρώνει για αυτόν που ζει μέσα στο δάσος.
Μ. Ζαμπάρας, βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Και τα ψέματα συνεχίζονται
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, μας ενημέρωσε για τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά νομίζει ότι απευθύνεται σε πολίτες με κοντή μνήμη» σχολίασε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος τομεάρχης Μίλτος Ζαμπάρας.
Και συνεχίζει:
«Ο κύριος Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς παράγοντες που εντείνουν, κατά την άποψη του, το πρόβλημα.
Πρώτος παράγοντας, η τεράστια καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στα δάση.
Πέντε χρόνια τώρα η κυβέρνηση αποψιλώνει συνεχώς τις δασικές υπηρεσίες, τους μόνους κατάλληλους για να κάνουν σωστή διαχείριση των δασών, ενώ επιλέγει να διασπείρει τις ευθύνες σε πολλά υπουργεία και διαφορετικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός και κανείς τελικά να μην αναλαμβάνει την ευθύνη.
Αφού όπως ισχυρίζεται εφαρμόζεται το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ και ειδικά για τις περιοχές των Δασαρχείων Πεντέλης και Καπανδριτίου έχουν διατεθεί τεράστια ποσά, πως είναι δυνατόν να υπάρχει τεράστια συγκέντρωση καύσιμης ύλης;
Ή ψεύδεται για την εφαρμογή του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ ή για την ποσότητα της βιομάζας που υπήρχε εντός της καμένης έκτασης.
Περισσεύει λοιπόν το θράσος να μιλάει για διαχείριση των δασών.
Ο δεύτερος παράγοντας, κατά τον κύριο Σκυλακάκη, είναι η αυθαίρετη δόμηση και η πολεοδομική οργάνωση.
Ανερυθρίαστα συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες …
Τώρα ξαφνικά θυμήθηκε την αυθαίρετη δόμηση και την πολεοδομική οργάνωση. Αλήθεια, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος και κυρίως επί ποιων κυβερνήσεων οξύνθηκε το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης;
Ποιές είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση τα πέντε χρόνια τώρα για τα αυθαίρετα;
Πού βρίσκονται τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια;
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, με τους ρυθμούς αυτούς, χρειάζονται οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν!
Το ίδιο ισχύει και για τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια.
Ποιός ηγείται του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Ο τρίτος παράγοντας είναι η κλιματική κρίση.
Και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κλιματική κρίση.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης σε όλες τις αντίστοιχες καταστροφές “ξεπλένεται” με την αναφορά στην κλιματική κρίση.
Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι περιβόητες δηλώσεις του κου Σκυλακάκη για το περιβόητο πρόγραμμα για την υλικοτεχνική υποδομή της Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο θα χρεώσει του πολίτες υπέρογκα ποσά για να προχωρήσουν σε αντιπυρικές εργασίες.
Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να μην προσθέσει και την περιβόητη “ατομική ευθύνη”.
Την ίδια στιγμή, που υποχρέωσαν τους πολίτες σε καθαρισμό των οικοπέδων, άφησαν τους δήμους -χωρίς προσωπικό και με ανεπαρκείς πόρους- να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Το “κερασάκι στην τούρτα” των δηλώσεων ήταν η ωμή ομολογία του υπουργού ότι ευτυχώς οι πυρκαγιές δεν κατέστρεψαν υψηλό δάσος όταν οι πολίτες ακόμα μετράνε τις πληγές τους και δεν μπορούν να συγκρατήσουν την οργή τους.»
Διαβάστε επίσης