Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανοίγει «κλινική θεραπείας» για γυναίκες που παραβιάζουν τον υποχρεωτικό νόμο του χιτζάμπ.
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της «κλινικής θεραπείας» έγινε από τη Μεχρί Ταλεμπί Νταρεστάνι, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας της Τεχεράνης, λέγοντας μάλιστα ότι η «κλινική» θα παρέχει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ».
Οπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει γυναίκες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ιρανή δημοσιογράφος που ζει στη Βρετανία, η Σίμα Σάμπετ, χαρακτήρισε την κίνηση «ντροπιαστική».
«Η ιδέα της δημιουργίας κλινικών για τη ‘θεραπεία’ των γυναικών χωρίς χιτζάμπ είναι τρομακτική, καθώς διαχωρίζει τους ανθρώπους από την κοινωνία απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία».
Ενας Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Χοσεΐν Ραΐσι, ανέφερε: «Η ιδέα μιας κλινικής για την «θεραπεία» γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους περί χιτζάμπ δεν είναι ούτε ισλαμική, ούτε σύμφωνη με τον ιρανικό νόμο. Επιπλέον, είναι ανησυχητικό ότι η δήλωση προέρχεται από το Τμήμα Γυναικών και Οικογένειας της Τεχεράνης για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Κακίας, το οποίο υπάγεται απευθείας στην εξουσία του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ».
Μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε: «Δεν θα είναι κλινική, θα είναι φυλακή. Παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα και έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά ένα κομμάτι ύφασμα είναι αυτό που απασχολεί το κράτος. Αν υπάρχει στιγμή να βγούμε όλοι ξανά στους δρόμους, είναι τώρα, αλλιώς θα μας φυλακίσουν όλους».
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της κλινικής, ήρθε μετά το περιστατικό με την φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχά της, αντιδρώντας για τη νομοθεσία του Ιράν, με την κοπέλα να έχει ανακοινωθεί πως μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, αλλά κανείς δε ξέρει που βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι.