Σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ κάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, καταφέρεται εναντίον της Διοικήτριας του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, με αφορμή την ομιλία της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Βουλή, στις 12 Σεπτεμβρίου με θέμα το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου διαπιστώνεται διαφθορά στον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με το ζήτημα των καταχρηστικών χρεώσεων από ιδιωτικές κλινικές προς τους ασφαλισμένους και συστημική αδυναμία ελέγχου παραβατικών παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (ΠΣΝ) εκφράζει την αγανάκτηση και την απογοήτευση του ενώ κατηγορεί για «αλαζονεία» τη διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.
Αναλυτικά η επιστολή του ΠΣΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα όσα εξελίχθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Βουλή μεταξύ της κ. Καρποδίνη και του Συνηγόρου του Πολίτη: «είναι η ζοφερή πραγματικότητα για τους ασθενείς στην Ελλάδα του 2024».
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της διερεύνησης των αναφορών των πολιτών ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει:
- ελλιπή, ασαφή και ακατάλληλη ενημέρωση νοσηλευόμενων από τον ΕΟΠΥΥ,
- τη μη νόμιμη πρακτική χρέωσης «αναβάθμισης θέσης» κατά τη νοσηλεία σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές,
- τη μη τήρηση της νόμιμης διοικητικής διαδικασίας κατά τον έλεγχο των χρεώσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την επιβολή κυρώσεων,
- την ανάγκη διερεύνησης και ενημέρωσης για τον έλεγχο του κόστους των νοσηλειών και από τη φορολογική διοίκηση και ζητήματα ως προς την διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας κατά τη διενέργεια των ελέγχων.
«Η Διοίκηση, αντί να συναισθανθεί το βάρος του προβλήματος και την ακύρωση του θεσμικού της ρόλου, κουνάει επιτακτικά το δάκτυλο στον Συνήγορο του Πολίτη και με αυστηρή φωνή, μέσα στα έδρανα του Ναού της Δημοκρατίας, αποφαίνεται ότι εάν γίνουν καταλογισμοί από τον ΕΟΠΥΥ, αυτοί θα είναι άκυροι. Κεραυνοβολημένος ο Συνήγορος εξανίσταται λέγοντας ότι είναι σαν να ακούει τους εκπροσώπους των κλινικών και όχι τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Η ταύτιση των ιδιωτικών συμφερόντων με το δημόσιο συμφέρον, δείχνει τόσο εμφανής, ώστε ο έκπληκτος Συνήγορος, στρέφεται στον Υπουργό και του λέει ότι η αδρανοποίηση του ελέγχου θα ήταν εμφανώς αντισυνταγματική», αναφέρει ο κ. Λεοντόπουλος στην επιστολή του.
Η επιστολή στον Γεωργιάδη
Το απόσπασμα που προκάλεσε την οργή των νεφροπαθών
«Συνήγορος του Πολίτη: Η αμφισβήτηση της δυνατότητας καταλογισμού από τον ΕΟΠΥΥ, εγώ τυγχάνω νομικός, θα περίμενε κανείς ότι θα το άκουγε από ιδιοκτήτες ή από εκπροσώπους ιδιοκτητών κλινικών οι οποίοι θέλουν να αμφισβητήσουν τον καταλογισμό. Όχι από τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ. Η πρόθεση είναι, αυτό που κατάλαβα από την κυρία Διοικήτρια, ότι θα αμφισβητηθεί η δυνατότητα καταλογισμού του ΕΟΠΥΥ, θέλω να θέσω στον κύριο Υπουργό ότι αυτό θα πρέπει να το δούνε πάρα πολύ σοβαρά γιατί κατά τη δική μου πρόχειρη, ομολογουμένως εκτίμηση, πάσχει συνταγματικότητας. Η μη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να καταλογίζει υπερχρεώσεις, ευχαριστώ.
Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Όταν συναινεί ένας ιδιώτης να πάει να αναβαθμιστεί και να πάει σε λουξ δωμάτιο και να πληρώσει τον γιατρό του, ας μας πει ο Συνήγορος του Πολίτη, με ποιον νόμο θα πάω εγώ να κάνω την τουριστική αστυνομία στην Υγεία, γι’ αυτό που έχει συναινέσει ο ιδιώτης θα πάω εγώ να καταλογίσω».
Σχολιάζοντας ειρωνικά την παραπάνω αντιπαράθεση ανάμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη και τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, ο ΠΣΝ αναφέρει: «Για τη Διοικήτρια, στην Ελλάδα του 2024 δεν υφίσταται ζήτημα αχρεωστήτως καταβληθεισών χρεώσεων, διότι όλοι συλλήβδην οι δικαιούχοι δημόσιας περίθαλψης, όταν ασθενούν βαρέως, επιθυμούν να θεραπεύονται σε λουξ δωμάτια κλινικών. Για μία στιγμή κάντε την εικόνα στεφτείτε κάποιον δικό σας, φίλο ή συγγενή, καρκινοπαθή ή αιμοκαθαιρόμενο, με δημόσια μόνο ασφάλιση, που χρειάζεται επαναλαμβανόμενες νοσηλείες, και καταλήγει, λόγω αναμονών ή δυσλειτουργιών του δημοσίου τομέα σε ιδιωτική κλινική. Αυτός ο ασθενής, που μπορεί να έρχεται από την επαρχία για να κάνει τη θεραπεία του, αυτονόητα, για τη Διοικήτρια, απαιτεί από τις κλινικές… λουξ δωμάτιο. Σας προκαλώ δε να φανταστείτε τον διάλογο στην είσοδο της κλινικής, όπου πχ ένας καταπονημένος καρκινοπαθής, εισερχόμενος από τα εξωτερικά ιατρεία αδύναμος και καταφοβισμένος, έχει βάλει στην άκρη την αγωνία για την υγεία του και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να απαιτήσει… λουξ δωμάτιο (εννοείται ότι εάν η κλινική δεν έχει… δωμάτια λουξ.. ο ασθενής θα πάει αλλού, διότι εκείνη τη στιγμή η λουξ διαμονή… είναι η απόλυτη και αδιαμφισβήτητη προτεραιότητά του)».
Ο ΠΣΝ καταλήγει, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αποπομπή της διοικήτριας.