Η Ρωσία προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία, εν αναμονή της συνάντησης στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές ενέργειές της κατά της Μόσχας, ισχυρίζεται πως είναι «εντελώς αβάσιμες» οι κατηγορίες για κατασκοπεία που οδήγησαν τη Ρωσία να ανακαλέσει τη διαπίστευση έξι διπλωματών, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η απόφαση της Μόσχας δεν συνδέεται με καμία προσπάθεια διάρρηξης των διπλωματικών σχέσεων με το Λονδίνο.
«Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από την FSB (τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) εναντίον υπαλλήλων μας είναι εντελώς αβάσιμες», ισχυρίστηκε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι το Λονδίνο «είναι αμετανόητο για την προστασία των εθνικών του συμφερόντων».
Η FSB ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «ως μέτρο αντιποίνων για τις πολλαπλές εχθρικές ενέργειες του Λονδίνου» κατηγορώντας τους έξι διπλωμάτες που στοχοθετήθηκαν ότι διεξήγαγαν «ανατρεπτικές και μυστικές δραστηριότητες».
Οι έξι διπλωμάτες αναχώρησαν από τη Ρωσία πριν από αρκετές εβδομάδες και έχουν ήδη αντικατασταθεί.
Η ρωσική απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε.
Χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι το ζήτημα με την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι υπάρχει διχασμός στις ΗΠΑ για το θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις εχθρικές προς τη Μόσχα βρετανικές ενέργειες, αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση απέλασε τον Στρατιωτικό Ακόλουθο στη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, παρουσιάζοντάς τον ως «μη δηλωμένο αξιωματικό συγκέντρωσης στρατιωτικών πληροφοριών», κάτι που η Μόσχα διέψευσε.
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε λάβει και άλλα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τη ρωσική διπλωματική παρουσία στο βρετανικό έδαφος.
Στην πορεία, η Ρωσία κάλεσε τον Βρετανό Στρατιωτικό Ακόλουθο στη Μόσχα να εγκαταλείψει τη χώρα και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα αντίποινα.
Υποθέσεις υποτιθέμενης κατασκοπείας που αφορούν τη Μόσχα εμφανίστηκαν επίσης τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έξι Βούλγαροι πρόκειται να δικαστούν σύντομα στο Λονδίνο, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Δήλωσαν αθώοι. Τον Μάιο, ένας άνδρας κατηγορήθηκε επίσης για βοήθεια στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις αρχές του 2025.