Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης πυροδοτεί η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα η οποία συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας από την Ολομέλεια του Σώματος.
Για συμφωνία χωρίς προοπτική έκανε λόγο η αντιπολίτευση εστιάζοντας στο γεγονός ότι το δημόσιο που κατέβαλλε 950 εκατ. από το 2021 να περιορίζεται στο 35% και τους ιδιώτες να αποκτούν το 58% της τράπεζας με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη να τη χαρακτηρίζει «επωφελή» και να υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκε άλλος επενδυτής.
«Έγινε έλεγχος αγοράς μέσω της JP Morgan για το αν υπήρχε επενδυτής με μεγαλύτερο τίμημα και δεν βρέθηκε κανένας άλλος», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι με τη συμφωνία αποφεύγεται ο κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων, ενώ ενισχύεται ο ανταγωνισμός προς όφελος δανειοληπτών και αποτρέπεται μια ζημιά με στήριξη του κράτους. «Δεν ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για το όγδοο θαύμα του κόσμου», είπε. Επικαλούμενος επιστολή ρης ΤτΕ ανέφερε πως τυχόν μεταβίβαση των καταθέσεων θα σήμαινε και απώλειά τους και «μετά», όπως είπε «θα ευθυνόμουν για απιστία και δεν ξέρω για τι άλλο».
«Θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και άρα η φωτιά θα μεταφερόταν και παραπέρα», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Άφησα το μυαλό μου να ταξιδέψει σήμερα 9 χρονιά πίσω, τον Ιούλιο, τότε που κάποιος είπε στην αγάπη του ότι έκλεισε τις τράπεζες. Δεν ξέρω τι έκανε η αγάπη του, αλλά σίγουρα μισθωτοί και συνταξιούχοι έκαναν ουρές έξω από τις κλειστές τράπεζες για να πάρουν 60 ευρώ την ημέρα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Αυτά τα κατορθώματα είχαν μια υπογραφή, αυτή των “εισαγγελέων του σήμερα” για την πολιτική που εφαρμόζουμε εμείς σήμερα. Την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αλλάξει αρχηγό, έχει διασπαστεί, έχει πάρει μια μορφή πρωινής εκπομπής διασκέδασης αλλά εν πάση περίπτωση παραμένει ένα κόμμα που δεν έκανε κριτική ποτέ για εκείνη την περίοδο».
Ο Κωστής Χατζηδάκης έσειλε και μήνυμα στους servicers ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ επεσήμανε ότι το iris θα γίνει υποχρεωτικό για όλους μέχρι τον Μάιο του 2025.
Νωρίτερα, δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για ζημιογόνο deal μίλησε ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μεθοδευμένα φέρνετε τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο και με την απειλή της δημόσιας σπάθης για το bail in για τους καταθέτες των δύο τραπεζών. Πρόκειται για μια συμφωνία, με περιορισμένη ισχύ ως προς τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος που ρισκάρει και τα χρήματα του ΤΧΣ και της Thrivest και δεν αποκλείεται να ψαχνόμαστε τα επόμενα χρόνια», είπε, σημειώνοντας πάντως, πως στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν τραπεζικό ανταγωνισμό για να σπάσουν τα μονοπώλια. «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια συμφωνία χωρίς προοπτική για μείωσης κόστους προμηθειών», είπε ακόμη.
Σειρά ερωτημάτων έθεσε ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ. «Μήπως αφήσατε τελικά να σαπίσουν για να πείτε ερχόμαστε; Υπάρχει κάτι μέσα σε αυτή τη συμφωνία που να δεσμεύει ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στις τράπεζες; Ή φτιάχνουμε άλλη μια για να εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση;», διερωτήθηκε.
Κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα.
«Είναι σύμβαση για τη στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών », είπε η Αφροδίτη Κτενά από το ΚΚΕ, ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα περί δημιουργίας του 5ου πυλώνα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο τράπεζες είναι αμελητέου μεγέθους. Για «ληστεία με κυβερνητική υπογραφή και κρατικές εγγυήσεις», έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά.
Επιζήμια κρίνει τη συμφωνία η Νίκη, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας σχολίασε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνον για τις συστημικές τράπεζες.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας από Μουζάλα – «Ο Κασσελάκης μετρήθηκε και αποδείχθηκε ελλιπής»
Ως «απειλή» βλέπουν στην Τουρκία την ατάκα Γεωργιάδη για τα F-35