Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Βαγγέλης Τσεκούρας, εμβληματική μορφή στον αγώνα κατά της χούντας, μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το Φεβρουάριο 1973 και μετέπειτα δραστήριος παράγοντας στον προοδευτικό χώρο, με πλούσιο έργο και ανιδιοτελή προσφορά τόσο στο νομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο.
Στην κηδεία του παρέστη πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι εκείνης της γενιάς, που πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Γιάννης Σεργόπουλος, επίσης στέλεχος του αντιδιικτατορικού αγώνα, αναφέροντας τα εξής:
«Ο Βαγγέλης Τσεκούρας απεδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 71 ετών. Γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας. Γυμνάσιο και Λύκειο πήγε στην Τρίπολη και το 1971 πέτυχε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Εκεί γνωριστήκαμε και χωρίς περιστροφές εντάχθηκε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα, που τότε άρχισε να διαμορφώνεται.
Εν τούτοις δεν υστέρησε ποτέ στην επιμέλεια των μαθημάτων του. Ο Βαγγέλης σε όλη του την ζωή ήταν απόλυτα συνεπής σε όλα. Αυτό τον έκανε ξεχωριστό. Εξαιρετικός μαθητής, εξαιρετικός φοιτητής, πρωταγωνιστής στον αγώνα κατά της χούντας. Ευρυμαθής, με κριτική σκέψη και ο λόγος του πάντα ειρωνικός.
Στην Ε.Σ.Α. βασανίστηκε αγρίως και διακομίστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο γιατί οι μώλωπες από τα χτυπήματα πυορροούσαν.
Στην δίκη των βασανιστών το 1975 η κατάθεση του έγινε πρωτοσέλιδο. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην Σορβόνη, εργάστηκε στις Βρυξέλλες στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές θέσεις νομικής ευθύνης σε διάφορους οργανισμούς και επίσης για κάποιο μεγάλο διάστημα έγινε Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Βαγγέλης υπήρξε αδογμάτιστος. Ήταν ικανός να αναιρέσει τα πάντα εάν η αλήθεια για την οποία συνεχώς αγωνιούσε του υπαγόρευε μιαν άλλη θεώρηση. Από τότε που απέκτησε γιο μελετούσε τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη για να μάθει σωστά και σε βάθος τις ηθικές υποθήκες του φιλοσόφου στον γιό του Νικόμαχο!!
Έτσι λοιπόν όταν τον ρωτούσα αν διάβασε το τάδε βιβλίο απαντούσε αφοπλιστικά και γελώντας: « Στάσου πρώτα να τελειώσω τα Ηθικά Νικομάχεια και μετά…….».
Χρόνια το ίδιο αστείο. Ο Βαγγέλης δεν δείλιασε σε τίποτα και ποτέ.
Ακέραιος, επαρκής, μελετηρός, κριτικός, αναζητούσε το βάθος των πραγμάτων. Προ πάντων όμως γενναίος. Γενναίος στην σκέψη, στην πράξη και θαρραλέος με την ασθένεια και τον θάνατο.
Αξέχαστος και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο Σύλλογο Αρκάδων Φοιτητών που λειτουργούσε επί χούντας στον οδό Κατακουζηνού 10 στην Πλατεία Κάνιγγος.
Σε όλες τις μεταμεσονύκτιες συζητήσεις ξεχώριζε για τις γνώσεις του και η παρουσία του μας καθιστούσε πλουσιότερους.
Χάνοντας τον Βαγγέλη, χάσαμε κάτι από τον εαυτό μας. Άφησε μία αξιολάτρευτη σύζυγο, την Βαρβάρα, και έναν άξιο γιο τον Κωνσταντίνο. Σκύβω το κεφάλι μου στο πέρασμά του».
Διαβάστε επίσης
Σάμος: 3 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο – Τουλάχιστον 25 αγνοούμενοι