Στην γκρίζα – φορολογικά – ζώνη ήταν και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει η φορολόγηση των κερδών από την αμφιλεγόμενη ζώνη των κρυπτονομισμάτων. Ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την καταγραφή των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά και αναμενόταν προτάσεις προς υλοποίηση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με απόφασή τους πάγωσε ή εγκατέλειψε την σχετική διαδικασία.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε συγκροτήσει μια ειδική ομάδα εργασίας με σκοπό να εξετάσει το ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο των κρυπτονομισμάτων. Στόχος της ομάδας ήταν να μελετήσει τις διάφορες πτυχές αυτής της νέας αγοράς και να παρουσιάσει προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών που προκύπτουν από τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.
Η επιτροπή αυτή απαρτιζόταν από εκπροσώπους διαφορετικών φορέων, όπως εφοριακοί της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ο σκοπός τους ήταν να υποβάλουν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, με νέα απόφαση, η ειδική αυτή ομάδα εργασίας καταργήθηκε, και το σχέδιο για τη φορολόγηση και τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων τοποθετήθηκε στο αρχείο. Η απόφαση αυτή αφήνει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για τον προσδιορισμό και τη φορολόγηση των κερδών που αποκτούν οι φορολογούμενοι από κρυπτονομίσματα. Το κενό αυτό εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές, ενώ ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην ετήσια φορολογική τους δήλωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι επιλέγουν να δηλώσουν τα κέρδη τους, είναι κυρίως άτομα χωρίς εισοδήματα ή άνεργοι, που διαθέτουν όμως σημαντική ακίνητη περιουσία, και το κάνουν κυρίως για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Μετά την κατάργηση της ομάδας εργασίας, το νομοθετικό κενό συνεχίζεται, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε φορολογούμενους που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα. Η έλλειψη ρύθμισης σημαίνει ότι η εφορία δεν αναγνωρίζει επισήμως τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, κάτι που περιπλέκει την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από αυτήν την πηγή.
Η ασάφεια αυτή στο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων επιτρέπει σε πολλούς επενδυτές να διατηρούν τα κέρδη τους αφορολόγητα, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η έλλειψη σαφούς νομοθεσίας αποθαρρύνει επίσης την είσοδο νέων επενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης συγκεκριμένων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτή η πρόβλεψη ισχύει για διάφορους τίτλους, όπως:
- Μετοχές σε εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο κάτοχός τους συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
- Μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες.
- Κρατικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και εταιρικά ομόλογα.
- Παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των παραγώγων που φορολογούνται βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Η σύσταση της επιτροπής είχε κριθεί αναγκαία, ιδίως μετά την έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας MiCAR (Market in Crypto-Assets Regulation), η οποία προσδιορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για σαφείς και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν στις 9/8/24 οι αιτήσεις για τα voucher βιβλίων
Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου η τιμή του