Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στη Σαουδική Αραβία, καθώς έφεραν στο φως μια οχυρωμένη πόλη που χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια στην Όαση Khaybar στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας.
Αυτή η πόλη, η οποία χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ονομάζεται al-Natah και ρίχνει φως στη μετάβαση από έναν νομαδικό σε έναν πιο αστικοποιημένο τρόπο ζωής μεταξύ των αρχαίων κοινωνιών της περιοχής, σε αντίθεση με την ταχεία αστική ανάπτυξη στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο την ίδια περίοδο.
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Guillaume Charloux, επικεφαλής της έρευνας για το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) σε συνεργασία με Σαουδάραβες ερευνητές, εξήγησε ότι η al-Natah χτίστηκε περίπου το 2400 π.Χ. και παρέμεινε κατοικημένη μέχρι περίπου το 1300 π.Χ.
Η πόλη, που εκτείνεται σε περίπου 2,6 εκτάρια (6,4 στρέμματα), μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 κατοίκους και ήταν οχυρωμένη με τείχη ύψους έως και 16 πόδια. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της αλ-Νάτα συμμετείχαν σε μια πιο αργή διαδικασία αστικοποίησης για συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο Σαρλού στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η δομή του οικισμού και οι οχυρωμένες επάλξεις υποδεικνύουν ένα σημαντικό επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης σε μια περιοχή που παραδοσιακά κυριαρχείται από νομαδικούς κοινότητες.
[SAVE THE DATE ] Co-directeur de la mission archéologique de #Khaybar #KLDP, Dr. Guillaume Charloux @CNRS donnera à #AlUla, le 12 octobre à 6.30pm, une conférence sur "Le rempart de Khaybar à l'âge du Bronze et la question des oasis fortifiées en Arabie du Nord-Ouest" pic.twitter.com/F4kyH9FxKe
— Agence française pour le développement d'AlUla (@AF_ALULA) October 5, 2023
Επίσης, η πόλη εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1500 και 1300 π.Χ., αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συνέβη αυτό. «Είναι μια σχετική ερώτηση που δεν μπορώ πραγματικά να απαντήσω αυτή τη στιγμή», είπε ο Charloux, σημειώνοντας ότι «έχουμε πολύ λίγες ενδείξεις για την τελευταία φάση της διαμονής εκεί».
Σημείωσε ότι άλλα έργα στην περιοχή, όπως η σαουδαραβο-γερμανική αποστολή στην πόλη Tayma και η Σαουδική-αυστριακή αποστολή στο Qurayyah, έχουν επίσης δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχαιολογία της περιοχής. Για παράδειγμα, οι ανασκαφές στο Tayma έχουν αποκαλύψει χιλιάδες χρόνια κατοχής και περιλαμβάνουν λείψανα που χρονολογούνται όταν ένας Βαβυλώνιος βασιλιάς ονόματι Nabonidus (βασίλευσε 556 έως 539 π.Χ.) ζούσε στην περιοχή.
Αργή αστικοποίηση
Την εποχή που κατοικήθηκε η πόλη, πόλεις άκμαζαν στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο. Έρευνα από την al-Natah και άλλες τοποθεσίες δείχνει ότι η αστικοποίηση στην Αραβική Χερσόνησο κινήθηκε με πιο αργό ρυθμό.
«Οι οικισμοί στη βόρεια Αραβία βρίσκονταν σε ένα μεταβατικό στάδιο αστικοποίησης κατά την τρίτη έως τη δεύτερη χιλιετία [π.Χ.]», ανέφεραν οι ερευνητές στη δήλωση. Ονόμασαν αυτή τη φάση «χαμηλή αστικοποίηση», περιγράφοντάς την ως ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της κτηνοτροφίας και πολύπλοκους αστικούς οικισμούς.
«Ενώ η αστικοποίηση ξεκίνησε στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο την 4η χιλιετία π.Χ., η μελέτη μας τείνει να δείξει ότι η κοινωνική πολυπλοκότητα αυξήθηκε αργά στη βορειοδυτική Αραβία», είπε ο Charloux.
Σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, οι οικισμοί στη Σαουδική Αραβία έτειναν να είναι μικρότεροι. «Αυτές ήταν μικρές πόλεις συνδεδεμένες με δίκτυα μνημειακών επάλξεων που περιβάλλουν τις μεγάλες τοπικές οάσεις», είπε ο Charloux.