Ο Ρουμάνος υπερεθνικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου εξασφάλισε μια σοκαριστική νίκη κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα.
Ο Γκεοργκέσκου κέρδισε με 22,94% των ψήφων. Ακολούθησε η φιλελεύθερη μεταρρυθμίστρια υποψήφια Έλενα Λασκόνι με 19,18% στη δεύτερη θέση, αφού προηγήθηκε του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιολάκου με 19,15% – με διαφορά λίγο πάνω από 2.700 ψήφους. Ένας άλλος υποψήφιος της σκληρής δεξιάς, ο Τορτζ Σιμιόν, έμεινε στην τέταρτη θέση με 13,86%.
Ο Τσιολάκου ανακοίνωσε την παραίτησή του το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, καθώς έγινε ο πρώτος υποψήφιος ευθυγραμμισμένος με τους Σοσιαλδημοκράτες που απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας από τότε που η χώρα αποτίναξε την κομμουνιστική κυριαρχία το 1989.
Ένα πρώτο exit poll έδειξε ότι ο Τσιολάκου και η Λασκόνι επρόκειτο να προκριθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά ο Γκεοργκέσκου προηγήθηκε καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίστηκε την Κυριακή το βράδυ, προαναγγέλλοντας ένα αποτέλεσμα που πρόκειται να ανατρέψει την πολιτική της Ρουμανίας.
«Η 35ετής οικονομική αβεβαιότητα που επιβλήθηκε στον ρουμανικό λαό έγινε αβεβαιότητα για τα πολιτικά κόμματα σήμερα», ανέφερε ο Γκεοργκέσκου στην πρώτη του αντίδραση μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων. Ονόμασε το αποτέλεσμα «μια καταπληκτική αφύπνιση» του ρουμανικού λαού.
Ο Γκεοργκέσκου, εξαιρετικά θρησκευόμενος και εθνικιστής, έκανε εκστρατεία για τη μείωση της εξάρτησης της Ρουμανίας από τις εισαγωγές, την υποστήριξη των αγροτών και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων και ενέργειας.
Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εκπροσωπούν σωστά τα ρουμανικά συμφέροντα και ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, χειραγωγείται από αμερικανικές στρατιωτικές εταιρείες.
Το 2022, ισχυρίστηκε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που βρίσκεται στο χωριό Deveselu της Νότιας Ρουμανίας αποτελεί μέρος μιας πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι ειρηνικού μέτρου. Το ίδιο υποστήριξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είπε τότε ότι δεν είχε καμία υποστήριξη από τη Ρωσία, αλλά ένιωθε κοντά στον πολιτισμό της. Περιέγραψε τον Πούτιν ως «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του».
Ο Γκεοργκέσκου είπε επίσης ότι θαύμαζε την Ουγγαρία επειδή ξέρει πώς να διαπραγματεύεται διεθνώς.
Είναι καθηγητής πανεπιστημίου και διεθνής σύμβουλος για την αειφόρο ανάπτυξη και εργάστηκε για διάφορους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.
Χρησιμοποίησε το TikTok για να συγκεντρώσει τους ψηφοφόρους γύρω του. «Κατάφερε να τους πείσει με έναν συνδυασμό μεσσιανικού λόγου, που εκφωνήθηκε με κομψό τρόπο, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις απογοητεύσεις των ανθρώπων», είπε ο πολιτικός αναλυτής Ραντού Μαγντίν.
Ο Γκεοργκέσκου έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τα προηγούμενα σχόλιά του που υποστηρίζουν το φασιστικό Κίνημα των Λεγεωνών της Ρουμανίας του 20ου αιώνα, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι αντισημίτης.
Την τελευταία δεκαετία, ο Γκεοργκέσκου αναφέρθηκε πολλές φορές ως πιθανός πρωθυπουργός για διάφορα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Simion’s AUR.
Η συμμετοχή σε ολόκληρη τη χώρα και μεταξύ της ρουμανικής διασποράς ήταν 52,5%, ελαφρώς πάνω από το 51,2 % που ψήφισε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2019.
Ο δεύτερος γύρος έχει οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου μετά τις βουλευτικές εκλογές της Ρουμανίας την ερχόμενη Κυριακή.