Όταν μία πυρκαγιά φτάνει μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ έχει ξεκινήσει από ένα σημείο 40 χλμ. μακριά και έχει εντοπιστεί έγκαιρα, το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από μεγάλο.
Αλλά και πάλι μπορεί και οφείλει κάποιος να το συζητήσει με τη μέγιστη καλοπροαίρετη διάθεση που διαθέτει. Έτοιμος να ακούσει σοβαρά επιχειρήματα και λόγους για το γεγονός ότι καταφανώς η χώρα δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές.
Εκείνο όμως που δεν γίνεται να δεχθεί με τίποτα είναι οι υπεκφυγές, η κοροϊδία, η αδιαφορία, η φθηνή δικαιολογία, πολύ δε περισσότερο η αλαζονική συμπεριφορά.
Και ενίοτε αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να είναι χειρότερη από την ανικανότητα. Η ανικανότητα έχει και στοιχεία αντικειμενικών ορίων – τόσο μπορούν, τόσα κάνουν – αλλά η συστηματική εξαπάτηση είναι ξεκάθαρη επιλογή.
Καμία επαφή με την πραγματικότητα
Επί δύο μέρες τώρα, η κυβέρνηση το μόνο που δεν έκανε είναι να ζητήσει και τα ρέστα απ’ όσους ασκούν έστω και τη παραμικρή κριτική ή επισημαίνουν λάθη και καθυστερήσεις στον τρόπο με τον οποίο ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε την πυρκαγιά.
Σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς εάν στην κυβέρνηση έχουν ακόμα τα λογικά τους ή έχασαν κάθε μέτρο και κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωνία.
Είναι άραγε η ωραιοποίηση και η άρνηση οποιασδήποτε ευθύνης ένας τρόπος άμυνας ή μία επικοινωνιακή συνταγή για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους;
Είναι η ωραιοποίηση μίας εξόχως προβληματικής εικόνας, κάποιο πολιτικό αντίδοτο;
Μήπως πρόκειται για ακραίο κρούσμα αλαζονείας ή υπάρχει ως ένα βαθμό και θέμα μειωμένης αντίληψης των πραγματικών δεδομένων και της προσλαμβάνουσας που έχει ο μέσος πολίτης και ο κοινός νους;
Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.
Αλλά θα είχε μία αξία να μελετηθούν αυτές οι συμπεριφορές των κυβερνώντων από πολλά επιστημονικά πεδία, πέραν της πολιτικής ερμηνείας, που μπορεί να δώσει κάποιος.
Η έπαρση του Κικίλια και το παραλήρημα Βούλτεψη
Το κακό ξεκίνησε με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αφού κατέγραψε πέρσι απανωτές αποτυχίες, στη συνέχεια επέμεινε ότι το κράτος είναι πανέτοιμο για φέτος.
Και όταν η φωτιά έκανε βόλτα 40 χιλιομέτρων μέσα στην Αττική για να φτάσει στο Χαλάνδρι, επέμεινε ότι όλα έγιναν τέλεια από τον κρατικό μηχανισμό. Κάνοντας τους πάντες να αναρωτηθούν τι θα γινόταν στην Αθήνα, εάν δεν γίνονταν όλα τόσο τέλεια, που λέει ο υπουργός.
Ο Κικίλιας δεν κατάλαβε καν ότι ο έγκαιρος εντοπισμός της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα – για τον οποίο εντοπισμό επαίρεται – εκθέτει ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές αστοχίες που ακολούθησαν.
Υποστήριξε δε ότι «δεν είναι μεγάλες οι ζημιές που έχουν γίνει»! Ήτοι, τα 100.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και εγκαταστάσεις που κάηκαν, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και της υγείας των ανθρώπων από τις στάχτες και τόσα άλλα, δεν συνιστούν για τον κ. Κικίλια «μεγάλες ζημιές». Οκ.
Για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο Χαλάνδρι είχε τη δικαιολογία έτοιμη: «Στείλαμε 112». Τουλάχιστον λίγο σεβασμός δεν θα έβλαπτε, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ακριβώς συνέβη και πώς εγκλωβίστηκε η άτυχη γυναίκα.
Η Σοφία Βούλτεψη αποδεικνύεται ως ότι είναι έτοιμη να πει την μεγαλύτερη ανοησία στις τηλεοράσεις, αρκεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κυβέρνηση. Εμφανίστηκε δε ως ειδικός επί των πυρκαγιών, αμφισβητώντας ακόμα και τους επιστήμονες.
«Αν κάποιος που είναι πολύ ειδικός την λέει mega και εγώ την λέω micromega, αυτό δεν παίζει ρόλο. Εγώ την θεωρώ mega πάντως, με βάση τα δεδομένα…» είπε με ύφος… Δελαπατρίδη η κυρία Βούλτεψη, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται… «τα θέλει και τα λέει;».
Αργότερα, μόλις είδε την κατακραυγή στα σόσιαλ μίντια τα έβαλε με τον ΣΥΡΙΖΑ και θυμήθηκε – ξανά – το… Μάτι.
«Φυσική καταστροφή» και εξυπνακισμοί Ρωμανού
Την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δώσει τη «γραμμή»: Πρόκειται για «φυσική καταστροφή».
Πώς πέφτει το χαλάζι ένα πράγμα; Κάπως έτσι. Ή, πώς γίνεται ένας σεισμός, εκρήγνυται ένα ηφαίστειο, κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Άρα, μην αναζητάμε ευθύνες, αυτή είναι, ήταν το νόημα των δηλώσεών του.
Την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός δεν είχε να ασχοληθεί με κάτι άλλο, παρά να απαντήσει στην εύλογη και δικαιολογημένη κριτική από τον Χάρη Δούκα για την καταστροφική πυρκαγιά. Αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας – αυτό θα είχε ένα νόημα, ακόμα κι αν διαφωνούσε κανείς μαζί του. Απάντησε με εξυπνακισμούς για τα… σκουπίδια στην Αθήνα και τη θερμοκρασία της πόλης – μίλησε ο Ρωμανός στον Δούκα για το περιβάλλον!!!
Το αποκορύφωμα ήταν βέβαια η μνημειώδης χαλαρότητα του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Οικονόμου.
Ο οποίος αντί να είναι επί ποδός, καθώς σε περιπτώσεις ακραίων αναγκών – για παράδειγμα τη Δευτέρα εκκενώθηκε το Αμαλία Φλέμινγκ – ο τομέας της Υγείας είναι κρίσιμος, εκείνος το διασκέδαζε σε κλαμπ στη Ρόδο.
Για πολύ λιγότερα είχαν φύγει στο παρελθόν υπουργοί θυμίζουμε, όπως ο Νότης Μηταράκης και ο Σπήλιος Λιβανός.