Μια συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο ψητό στο φούρνο, φιλική προς τον προϋπολογισμό, που ετοιμάζεται εύκολα, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για τα κυριακάτικα μαγειρέματά σας.
Η συνταγή ενδείκνυται και για μικρά παιδιά αλλά και για όσους δεν είναι λάτρεις του καφέ, καθώς δεν κυριαρχεί η γεύση του, αλλά ενισχύει και τονώνει τα αρώματα του πιάτου.
Υλικά για τη Συνταγή
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,4 κιλά)
- 300 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη, μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 σφηνάκια καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο αλεσμένο
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- 3 – 4 κόκκινα ξερά κρεμμύδια (130 γραμμάρια ανά τμχ.)
- 3 πατάτες (200 γραμμάρια ανά τμχ.)
Για το ντιπ
- 2 κεφάλια σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 3 κουταλιές της σούπας μπλε τυρί, μαλακωμένο και πατημένο με το πιρούνι.
Εκτέλεση
- Αρχικά κάντε μια κοπή στην κάτω μεριά του κοτόπουλου (ή ζητήστε από τον κρεοπώλη σας) και ανασηκώστε προσεκτικά την πέτσα από τη σάρκα, για να απλώσετε κάτω από το δέρμα την πικάντικη μαρινάδα.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα 200 γραμμάρια μαργαρίνης ή βουτύρου με τον καφέ, τη σάλτσα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και, στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, λαδώστε το πολύ ελαφρά και αλατοπιπερώστε το εσωτερικά. Απλώστε με το χέρι σας το πικάντικο βούτυρο κάτω από τη χαλαρωμένη πέτσα του κοτόπουλου, φροντίζοντας να πάει παντού και έπειτα δέστε το πουλερικό με έναν ειδικό σπάγκο κουζίνας, για να κρατήσει το σχήμα του και να μην ανοίξει.
- Ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για περίπου 1 ώρα, έχοντας κατά νου ότι ο ακριβής χρόνος μαγειρέματος μπορεί να είναι διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου.
- Στη συνέχεια ετοιμάστε τα λαχανικά, κόβοντας το κρεμμύδι σε μισούς δακτυλίους, τις πατάτες σε μεσαία κομμάτια και αφαιρώντας και το πάνω μέρος από ολόκληρο το κεφάλι των σκόρδων.
- Όταν απομένει περίπου μισή ώρα από την ολοκλήρωση του ψησίματος του κοτόπουλου, αραδιάστε τα κρεμμύδια και τις πατάτες στο πλάι του ταψιού και τοποθετήστε και τα δύο κεφάλια σκόρδου στο σκεύος.
- Αρτύστε τα λαχανικά και το κοτόπουλο από πάνω με αλάτι και πιπέρι και αραδιάστε πρόχειρα με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή βούτυρο που έχετε κόψει σε κομμάτια.
- Όταν το πουλερικό είναι έτοιμο, κόψτε το σπάγκο και απελευθερώστε τα τμήματά του.
- Για το ντιπ, ζουλήξτε το ψημένο κεφάλι σκόρδου ώστε να απελευθερωθεί ο πολτός μέσα σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί τη μαγιονέζα και το μπλε τυρί και σερβίρετε το κοτόπουλο, τις πατάτες και τα ψητά κρεμμύδια με αυτή τη σάλτσα.
Συμβουλές
- Μπορείτε πριν το δέσιμο του πουλερικού, να γεμίσετε το άνοιγμα με καρότα, σέλερυ, κρεμμύδια, φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού κτλ.
- Το πιο απλό δέσιμο που μπορείτε να κάνετε είναι : ακουμπήστε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σταυρώστε τους αστραγάλους τον έναν πάνω στον άλλον, τυλίξτε γύρω τους τον σπάγκο κουζίνας και κάντε έναν σφικτό κόμπο. Τοποθετήστε τις φτερούγες του πουλερικού κάτω από τους ώμους για να δημιουργήσετε μια σταθερή βάση αλλά και για να μην καούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Διαβάστε επίσης
Νοσταλγικά μελομακάρονα, συνταγή των αλησμόνητων πατρίδων
Κρέπες πουγκιά, γεμιστά με κοτόπουλο και μανιτάρια αλά κρεμ
Κουραμπιέδες «ζεστοί» και αρωματικοί με καρύδια και κανέλα