Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, και ήδη έχει δημιουργήσει προβλήματα που θα προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες και έντονες διαφωνίες στους γιατρούς.
Αναλυτικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καταγγέλλει το άρθρο 46 του νόμου, το οποίο προβλέπει ότι καταργούνται οι συμβάσεις των γιατρών που είχαν γίνει προσωπικοί στο παρελθόν, χωρίς να έχουν την ειδικότητα της Παθολογίας ή της Γενικής Ιατρικής. Μάλιστα ο ΙΣΑ επισημαίνεται ότι είναι οξύμωρο να μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί γιατροί και να βγαίνουν εκτός συστήματος οι γιατροί εργασίας που είναι ειδικευμένοι.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εγχείρημα του Προσωπικού Γιατρού, η τότε ηγεσία του υπουργείου Yγείας, έδινε τη δυνατότητα και σε άλλες ειδικότητες να συμμετάσχουν στο σύστημα ως Προσωπικοί Γιατροί, με στόχο να προσελκύσει περισσότερο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.
Ωστόσο με το νέο νόμο αυτό παύει να ισχύει με συνέπεια να καταργούνται οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί παλαιότερα. Το γεγονός αυτό εκτός από την αναστάτωση στους γιατρούς, αναμένεται να δημιουργήσει και μια σύγχυση στους πολίτες που είχαν εγγραφεί στους συγκεκριμένους γιατρούς να πρέπει τώρα να αναζητήσουν νέους.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με την εξαίρεση ειδικοτήτων από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού καθώς όπως τονίζει κανένας Ιατρός Επιστήμονας δεν περισσεύει, εφόσον επιθυμεί να προσφέρει στο θεσμό της Πρωτοβάθμιας υγείας.
Συγκεκριμένα στη επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνέχεια δημοσίευσης του Ν. 5157/2024 (ΦΕΚ 187/Α/15-11-2024) αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λάβαμε διαμαρτυρίες από ιατρούς- μέλη μας για την εξαίρεση λοιπών ειδικοτήτων από την δυνατότητα σύναψης σύμβασης.
Ήδη κατά το στάδιο της διαβούλευσης, σας είχαμε αποστείλει την από 27.09.2024 επιστολή μας, δυνάμει της οποίας σας είχαμε εκθέσει αναλυτικά τα σημεία εκείνα, τα οποία κατά την άποψη μας έχρηζαν διόρθωσης.
Ειδικότερα πρέπει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 46 του ως άνω Νόμου, προβλέπεται ρητώς η καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων προσωπικών ιατρών λοιπών ειδικοτήτων ως προσωπικών ιατρών, αζημίως, οι οποίες και παύουν να ισχύουν αυτοδικαίως με την έναρξη ισχύος του νόμου, την στιγμή που η ανάγκη για ειδικευμένους ιατρούς για την κάλυψη των ασθενών είναι μεγάλη.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο και αντιφατικό να ορίζονται ως προσωπικοί ιατροί ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί και να καταγγέλλονται οι υφιστάμενες συμβάσεις των ιατρών εργασίας π.χ., οι οποίοι καλύπτουν μέχρι και 4000 πολίτες Έλληνες.
Κατά συνέπεια, φρονούμε ότι θα πρέπει έστω κατ’ εξαίρεση να παραμείνουν στο θεσμό έστω οι ειδικευμένοι ιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το θεσμό του προσωπικού ιατρού μέχρι τώρα, και έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Κανένας Ιατρός Επιστήμονας δεν περισσεύει, εφόσον επιθυμεί να προσφέρει στο θεσμό της Πρωτοβάθμιας υγείας, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον θεσμό του προσωπικού γιατρού».
Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές στο θεσμό του προσωπικού γιατρού θα ξεκινήσουν από την αρχή του νέου έτους για τους πολίτες, ενώ εάν ένας δικαιούχος δεν έχει επιλέξει γιατρό μέχρι το καλοκαίρι του 2025, τότε το σύστημα θα τον εγγράψει υποχρεωτικά σε έναν που θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή του.