Καθώς ο χρόνος μετρά ανάποδα για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (κατά πάσα πιθανότητα τον νυν Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα), τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται για τη διαδικασία εκλογής του νέου ύπατου πολιτειακού άρχονται της χώρας, η οποία, ως γνωστόν, έχει αλλάξει σημαντικά μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.
Η βασική αλλαγή είναι ότι πλέον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποσυνδεθεί από την πρόωρη διάλυση της Βουλής αν δεν γίνει εφικτό στην τρίτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος τουλάχιστον 180 ψήφους, και η παρούσα Βουλή πλέον μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.
Έτσι, τα βήματα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ακολουθηθούν από τούδε έχουν ως εξής:
- 1η ψηφοφορία: χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι
- 2η ψηφοφορία: χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι
- 3η ψηφοφορία: χρειάζονται τουλάχιστον 180 ψήφοι
- 4η ψηφοφορία: χρειάζονται τουλάχιστον 150+ ψήφοι
- 5η ψηφοφορία: εκλογή ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.
Μεταξύ της κάθε ψηφοφορίας υπάρχει διάστημα 5 ημερών, ενώ το κάθε κόμμα της Βουλής μπορεί να προτείνει κάποιο πρόσωπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Όσον αφορά στις ημερομηνίες μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες, η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου, όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου θα πρέπει να αρχίσει το αργότερο στις 13 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε επίσης