Προβληματισμό στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η επίδοση του Κώστα Τασούλα κατά την πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όχι τόσο από το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν εξελέγη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα με την πρώτη – κάτι τέτοιο θεωρείται απλώς αδύνατο –, αλλά κυρίως γιατί η υποψηφιότητά του έκανε «χαμηλή πτήση», συγκεντρώνοντας μόνο 160 ψήφους: τις 156 των βουλευτών της ΝΔ, τις δύο των «διαγραμμένων» Αντώνη Σαμαρά και Μάριου Σαλμά, συν δύο από ανεξάρτητους βουλευτές (τους Παύλο Σαράκη, που είχε εκλεγεί με την Ελληνική Λύση, και Χάρη Κατσιβαρδά, πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών).
Αν δεν υπάρξει, δε, κάποια σημαντική αλλαγή στις επόμενες ψηφοφορίες – η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και απαιτούνται και πάλι 200 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τρίτη θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου με το όριο εκλογής να πέφτει στις 180 ψήφους και η τέταρτη στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να εκλεγεί ο Κ. Τασούλας, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι – τότε ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη κινδυνεύει να εκλεγεί με τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό ψήφων που έλαβε υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας από την αντιπολίτευση και εντεύθεν.
Ενδεικτικά, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε λάβει 210 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής 183 το 1980 και 153 το 1990 (είχε προηγηθεί διάλυση της Βουλής και εκλογές), ο Χρήστος Σαρτζετάκης 180 ψήφους, ο Κωστής Στεφανόπουλος 181 και 269 ψήφους, ο Κάρολος Παπούλιας 279 και 266 ψήφους, ο Προκόπης Παυλόπουλος 233 ψήφους και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου 261 ψήφους. Μάλιστα, Στεφανόπουλος (δεύτερη θητεία), Παπούλιας, Παυλόπουλός και Σακελλαροπούλου εξελέγησαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας με την πρώτη ψηφοφορία (Παυλόπουλος με την τέταρτη, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος).
Εν πάση περιπτώσει, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, τόσο στους πολίτες όσο και στα πολιτικά κόμματα η υποψηφίοτητα Τασούλα αντιμετωπίζεται ως αμιγώς κομματική, οπότε η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν περιμένουν ότι θα τύχει ευρείας υποστήριξης στη Βουλή. Ωστόσο, οι 160 ψήφοι που έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία ήταν στο λεγόμενο «χαμηλό όριο» που είχε τεθεί, καθώς η εκτίμηση ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη και ορισμένων από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όμως αυτή η υποστήριξη περιορίστηκε σε μόνο δύο άτομα και τώρα υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια.
Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι τέσσερις από τους ανεξαρτητοποιηθέντες Σπαρτιάτες (Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης και Κώστας Φλώρος) ψήφισαν τον υποψήφιο της Νίκης, Κώστα Κυριακού, ενώ οι εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος ψήφισαν «παρόν», μετά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι οι ψήφοι του κόμματος «δεν είναι καλοδεχούμενες», καθώς αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Τασούλα. Επίσης, απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης (ο οποίος απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τη στάση των ανεξάρτητων και των απόντων που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες και στη δεύτερη ψηφοφορία, για να εκτιμήσουν τελικά πόσες ψήφους θα μπορέσει να συσπειρώσει η υποψηφιότητα Τασούλα. Προφανώς, η εκλογή του – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θεωρείται δεδομένη στην τέταρτη ψηφοφορία, ωστόσο, για λόγους πρεστίζ, αλλά και εντυπώσεων μια χαμηλή επίδοση (π.χ. να παραμείνει στις 160 ψήφους) δεν είναι επιθυμητή, πολλώ δε μάλλον όταν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι διχασμένοι με την υποψηφιότητά του και οι περισσότεροι δεν την θεωρούν ενωτική.