Την Τετάρτη ή το αργότερα την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το πρόσωπο που επέλεξε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πληροφορίες φέρνουν τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να βρίσκεται πιο κοντά στην θέση του προέδρου, ενώ επίσης δυναμικά παίζει και το πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει τον Κώστα Τασούλα τότε όλα δείχνουν ότι προφανώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διαταράξει την κατάσταση μέσα στο κόμμα του, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής θεωρείται μία καθαρά παραταξιακή επιλογή που δεν θα φέρει καθόλου τριγμούς στο κυβερνών κόμμα.
Εκτός των άλλων μία τέτοια υποψηφιότητα θα ακυρώσει το αφήγημα των μικρότερων δεξιών κομμάτων τα οποία όλο το τελευταίο διάστημα επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης για τον κεντροδεξιό προσανατολισμό της.
Ο Κώστας Τασούλας έχει εκλεγεί για δύο συνεχείς κοινοβουλευτικές περιόδους, το 2019 και το 2023 στην προεδρία της Βουλής, την πρώτη φορά με 238 ψήφους και τη δεύτερη με 250 ψήφους, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση.
Η υποψηφιότητα του ωστόσο για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να συγκεντρώσει ευρύτερη αποδοχή και άρα θα πρέπει να φτάσει στην τέταρτη ψηφοφορία όπου χρειάζονται μόνο 151 ψήφοι για να εκλεγεί . Στο κυβερνών κόμμα υπολογίζουν ότι ο Κώστας Τασούλας μπορεί να λάβει τελικά μέχρι 156 ψήφους εάν τον ψηφίσουν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες.
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια υποψηφιότητα δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια κομματική επιλογή του πρωθυπουργού. Φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπερψηφίσει μία τέτοια υποψηφιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξη Τσίπρας.
Στελέχη της ΝΔ πάντως υποστηρίζουν ότι ακόμα δυναμικά βρίσκεται στο τραπέζι το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς όπως λένε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να τοποθετήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά.
Στην περίπτωση αυτή προφανώς και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αφού το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Παράλληλα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαρροή από το κυβερνών κόμμα – και ειδικά από την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ – καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις δημοσκοπήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταγραφεί ως μια θετική υποψηφιότητα.
Στην περίπτωση που υποψήφιος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε θεωρείται ότι μαζί με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 187 ψήφοι που σημαίνει ότι θα εκλεγεί από την τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι. Οι 156 θα είναι από τη Ν.Δ. και 31 από το ΠΑΣΟΚ , ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβει και τις ψήφους του Πέτρου Παππά και της Ράνιας Θρασκιά, που φλερτάρουν με το ΠΑΣΟΚ.
Ο γνωστός συνταγματολόγος είναι ένα πρόσωπο, που όπως εκτιμάται ότι θα μπορούσε να παίξει υποστηρικτικό ρόλο υπέρ των συμφερόντων της χώρας, σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Στα αρνητικά του καταγράφεται η ισχυρή προσωπικότητα του, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη του αναφερόμενος στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι “ένα πρόσωπο μπορεί να είναι ενωτικό, είτε ανήκει στην κεντροαριστερά, είτε ανήκει στο κέντρο, είτε στην κεντροδεξιά”. Και πρόσθεσε: “Η ενότητα και η συναίνεση δεν ανήκουν μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό, σε κάποιον πολιτικό χώρο…Yπάρχουν ενωτικά πρόσωπα σε όλους τους πολιτικούς χώρους” τόνισε, αποφεύγοντας να δώσει ακριβές στίγμα των προθέσεων του Πρωθυπουργού για την προεδρική εκλογή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υποψήφιου προέδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναχωρήσει στις 17 και 18 του μηνός για το Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τη στήριξη του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχτ Μέρτς για την Καγκελαρία.