Ανησυχία επικρατεί στην χώρα μας απο την κλιμάκωση της κρίσης στο Ισραήλ… και λογικό όταν υπάρχουν διακυμάνσεις στις αγορές, χρηματιστήριο στην εξέλιξη τιμών στο πετρέλαιο και μια συνεχόμενη γεωπονική αστάθεια απο το Φεβρουάριο του 2022 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλώντας το πρώτο οικονομικό ντόμινο επιπτώσεων!
Με τον τελικό λογαριασμό να βγαίνει δυσβάσταχτους για τις πλάτες των Ελληνικών νοικοκυριών μετά την μνημονιακή εποχή και μετέπειτα την πανδημία!
Στο σήμερα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας ευρύτερης ανάφλεξης ανάβεται να φέρει έκρηξη των τιμών σε πετρέλαιο και καύσιμα με οτι αυτό συνεπάγεται στην τσέπη των καταναλωτών και σοβαρά προβλήματα στην ελληνική ναυσιπλοΐα.
Την ωρα ο ειδικός αναλυτής Οικονομικων επιστημών στο ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιαδης κάνει λόγο για τρία επίπεδα επιπτώσεων για την Ελλάδα:
Τα δυο πρώτα έχουν να κάνουν με τις χρηματοπιστωτικές ισσοροπίες που ούτως ή αλλιώς τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θέλει μεγάλη προσοχή για να διατηρείται. Γεγονός που σημαίνει ότι με την παραμικρή δυσκολία προκύπτει στο παγκόσμιο διεθνές σύστημα επηρεάζοντας την ισχύ ή τη νευρικότητα και προκαλεί κινήσεις απρόβλεπτες στις χρηματαγορές.
Το δεύτερο είναι μιας περαιτέρω εξωγενης πληθωριστικής κίνησης αφενός γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων αφετέρου γιατί η περιοχή αποτελεί έναν απο τους βασικούς διόδους ναυτιλιακής κινητικότητας τα Στενά του Ορμούζ, που βρίσκονται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν και συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Πρόκειται για το σημαντικότερο πετρελαϊκό πέρασμα, με τη διέλευση πετρελαίου να υπολογίζεται στο 21% της παγκόσμιας κατανάλωσης υγρών πετρελαιοειδών, ενώ από το ίδιο σημείο περνάει και το 20-25% του LNG, που καταναλώνονται παγκοσμίως.
Ο τρίτος παράγοντας που αφορά κυρίως την Ελλάδα και είναι ο τουρισμός, μιας και η ελληνική οικονομία εξελίσσεται μονοκαλλιεργετικά .
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στη χώρα μας εμμένει … Η Ελλάδα παρά τις πληθωριστικές διακυμάνσεις που καταγράφονται στις αλλες χώρες , σε μας παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα . Ο λογος είναι διότι η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων αλλά αποτέλεσμα της έκλειψης των προτωγενων συνθηκών που τον προκάλεσαν ως πραγματικό και Οχι νομισματικό φαινόμενο.
Οι πρωτογενείς αυτές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια λείψανε … ωστόσο πλέον φαίνεται οτι μπορεί να επανέλθουν λόγω και των τελευταίων γεωπολιτικών γεγονότων.
Σε ότι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις ο Ζαρωτιαδης επισημαίνει ότι στη χώρα μας οφείλονται και σε ένα ακόμη παράγοντα πέρα απο τους γνωστούς που έχουν αναλυθεί εκτενώς (όπως μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη κλπ. ).
Έχει να κάνει με την ιδιαίτερη ενισχυμένη θέση των ολιγοπωλίων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στην χώρα μας!
Σε οτι αφορά τις αισχροκερδικες πρακτικές συγκεκριμένων κλαδικά αυτοδιοργανομενων συμφερόντων οι οποίες πατάνε σε μικρές επιχειρηματικές υποστασεις, εύκολα καταπολεμούνται αυτές που δεν καταπολεμούνται είναι οι δραστηριότητες μεγάλων οργανωμένων ολιγοπωλιακών δομών .
Για παράδειγμα η αναγκαστική πληρωμή οφειλών όπως οι προμήθειες στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω τραπεζών η οποία κυμαίνεται απο 0,60 έως και 1 ευρώ !
Μιλάμε για τεράστια κέρδη τα οποία πραγματοποιούνται πάνω απο την αντοχή της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών !!!
Τέλος για το στενό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025- 2028 επισημαίνει ότι «η ουσία της μνημονιακής περιοριστικής δημοσιονομικής λογικής δεν έχει αναιρεθεί στη χώρα μας μεσα απο τη διατήρηση υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων ως απαίτηση».
Διαβάστε επίσης
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιακή εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων
Αττική Οδός: Οι νέες τιμές των διοδίων από 6/10 – Τι ισχύει με τα e-pass