Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.
Χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι το ζήτημα με την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι υπάρχει διχασμός στις ΗΠΑ για το θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.
H Ρωσία άρχισε την αντεπίθεση στo Κουρσκ
Σημειώνεται ότι όπως επιβεβαίωσαν νωρίτερα και οι δύο πλευρές ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κούρσκ.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κούρσκ.
Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε δέκα χωριά από τους Ουκρανούς μέσα σε δύο ημέρες στην ρωσική περιοχή, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ελέγχουν περίπου εκατό κατοικημένες περιοχές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Αύγουστο σε αυτή τη συνοριακή περιοχή.
«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», απελευθέρωσαν 10 τοποθεσίες σε δύο ημέρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Επίσης, τις τελευταίες 24 ώρες, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς» απέκρουσαν δύο εχθρικές αντεπιθέσεις προς την κατεύθυνση των οικισμών Fanaseevka και Snagost και απέτρεψαν επίσης μια προσπάθεια επίθεσης προς την κατεύθυνση του οικισμού Olgovka».
Επιπλέον, στρατεύματα, με την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, απέτρεψαν τέσσερις προσπάθειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να διασχίσουν τα σύνορα προς την κατεύθυνση Novy Put και Medvezhiy.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους Ρώσους, οι δυνάμεις των Ουκρανών έχασαν περισσότερους από 300 στρατιώτες και 24 τεθωρακισμένα οχήματα.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή αυτή, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 12.500 στρατιώτες και 101 άρματα μάχης.
Πιέζουν τον Πούτιν για «περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα» σε χώρα του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που “υποστηρίζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”, σύμφωνα με έναν “γεράκι” της εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει επιρροή και ασκεί πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να υιοθετήσει έναντι της Δύσης μια πιο κατηγορηματική στάση στα πυρηνικά. Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κούρσκ.
Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκληθεί ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, ψεύδονται όταν λένε πως εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους.
Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, δήλωσε ο Καραγκάνοφ, “θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα”.
Στα σχόλιά του, που δημοσιεύονται εβδομάδες αφού ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να τις απωθήσουν, ο Καραγκάνοφ δήλωσε:
“Είναι καιρός να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με ένα πυρηνικό πλήγμα σε οποιαδήποτε μαζικά πλήγματα εναντίον του εδάφους μας. Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους μας”.
Δυτικοί ειδικοί για την ασφάλεια παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις του Καραγκάνοφ ως ένα δείκτη της ρωσικής σκέψης στην εξωτερική, την αμυντική και την πυρηνική πολιτική, σημειώνει το Ρόιτερς.
Το πρακτορείο προσθέτει πως οι απόψεις του Καραγκάνοφ δεν αντιπροσωπεύουν επίσημη πολιτική, όμως το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε φόρουμ με επιρροή και τις γνωστοποιεί απ’ ευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο Καραγκάνοφ είναι η κορυφαία δημόσια προσωπικότητα που καλεί για αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα δήλωσε τώρα ότι θα αναθεωρήσει.
Σύμφωνα με το δόγμα που ισχύει σήμερα, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Το δόγμα αυτό είναι ανεύθυνο, έως και αυτοκτονικό, δήλωσε ωστόσο ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποτρέπει καταλλήλως τους εχθρούς της Ρωσίας και τους κάνει να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι συνθήκες για να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικό όπλο.
Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή, αν δεν επιτύχει να αλλάξει αυτή τη θεώρηση και να αποκαταστήσει την αποτροπή, δήλωσε.
Έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, κινδυνεύει να αιμορραγήσει στο πεδίο της μάχης και να εξαντληθεί οικονομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “παρακμή και πιθανόν ακόμα και κατάρρευση”.
Φωνή με επιρροή
Ο Καραγκάνοφ είχε καλέσει στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να “συνεφέρει” τους εχθρούς της.
Μερικοί αναλυτές στη Δύση λένε πως ο Καραγκάνοφ εκτελεί μια λειτουργία χρήσιμη για το Κρεμλίνο εκφράζοντας απόψεις που προκαλούν συναγερμό στη Δύση, ενώ κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται συγκριτικά ήρεμος και μετριοπαθής.
Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
“Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει απαραίτητα σ’ ένα γενικό πυρηνικό Αρμαγεδώνα δεν αντέχει σε κριτική”, δήλωσε.
“Σας διαβεβαιώνω πως όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για βαθμιαία χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια”.
Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε, “δεν καλώ να πάρουμε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, καλώ να σώσουμε τον κόσμο και τη Ρωσία. Είτε νικάμε σ’ αυτό τον πόλεμο είτε διαλυόμαστε.
“Η Δύση μπορεί να πολεμάει ατελείωτα, αυτός ο πόλεμος είναι πολύ επωφελής γι’ αυτή. Και δεν καλώ καθόλου σε πυρηνικό πόλεμο, θα ήθελα πολύ να μην φθάσουμε σ’ αυτό, αλλά να σταματήσουμε πριν να πρέπει να κάνουμε μια τρομερή επιλογή”.