Τον φερόμενο σαμποτέρ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream εντόπισαν διεθνή ΜΜΕ. Όπως αναφέρουν πρόκειται για ουκρανικής καταγωγής εκπαιδευτή καταδύσεων, που μένει στο Κίεβο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού προγράμματος Tagesschau, τον Ιούνιο εκδόθηκε γερμανικό ένταλμα για τη συμμετοχή του στην επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, που εκτείνονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία μέσω Ρωσίας.
Οι Γερμανοί ερευνητές υποπτεύονται πως οι Ουκρανοί πολίτες ναύλωσαν ένα γιοτ με το όνομα «Ανδρομέδα», και οι δύτες το χρησιμοποίησαν για να πλεύσουν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας και να τοποθετήσουν εκρηκτικά.
Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις έθεσαν εκτός λειτουργίας τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. και έκτοτε δημιουργήθηκε ένα «παιχνίδι ευθυνών» για το ποιος έχει πραγματικά την ευθύνη: Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες ή Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε από το 2011. Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε, αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο μέχρι τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις. Οι αγωγοί ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα projects, με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, και όχι μόνο, να επικρίνουν τη Γερμανία ότι το ρωσικό φυσικό αέριο την «έδεσε» ενεργειακά με τη Ρωσία – αυτό βέβαια μέχρι την γενικευμένη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Μετά τη ρωσική εισβολή, η Γερμανία τερμάτισε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Πέρυσι η Washington Post ανέφερε πως η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στους διαύλους φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας τρεις μήνες πριν από τις εκρήξεις.
Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί και Γερμανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στη Welt am Sonntag και στο POLITICO ότι είχαν αμφιβολίες για την ευθύνη της Ουκρανίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, με στόχο τη συγκάλυψη της εμπλοκής της Ρωσίας.
Ακόμη, η Die Zeit ανέφερε πως οι γερμανικές αρχές διαβίβασαν το ένταλμα σύλληψης του Ζουράβλεφ στην Πολωνία τον Ιούνιο, έχοντας καταφέρει να τον αναγνωρίσουν χάρη σε φωτογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων.
Ωστόσο, ο Ζουράβλεφ δεν συνελήφθη, επειδή είχε φύγει από την Πολωνία για την Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης η Άννα Ανταμιάκ, εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Πολωνίας. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν είχε καταχωρίσει τον ύποπτο στο μητρώο καταζητούμενων, γι’ αυτό και οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν γνώριζαν ότι καταζητείται όταν διέσχιζε τα σύνορα.
Η Tagesschau κατονόμασε επίσης δύο άλλους ανθρώπους ως ύποπτους μαζί με τον Ζουράβλεφ – το παντρεμένο ζευγάρι Σβιτλάνα και Γεβχέν Ου., που διευθύνουν μια σχολή καταδύσεων στην Ουκρανία και για τους οποίους ο Ζουράβλεφ λέγεται ότι εργαζόταν ως δύτης.
Σε συνέντευξή της στο POLITICO το πρωί της Τετάρτης, η Σβιτλάνα Ουσπένσκα δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της συμμετείχαν στην επίθεση, επιμένοντας ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο Κίεβο.
Η Ουσπένσκα επιβεβαίωσε ότι είναι και η ίδια δύτρια, «αλλά το μέγιστο βάθος μου είναι 30 μέτρα». Οι εκρήξεις έγιναν σε βάθος 70 έως 80 μέτρων, κάτι που όπως είπε μπορεί να έγινε από ειδικές δυνάμεις, αλλά όχι από εκείνη. Πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να μηνύσει γερμανικά μέσα ενημέρωσης για «μερικά εκατομμύρια ευρώ» επειδή την κατονόμασαν στην υπόθεση.
Το Κίεβο απορρίπτει ως «ανοησίες» το δημοσίευμα της WSJ για ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ
Η ουκρανική προεδρία χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» τη φερόμενη εμπλοκή της, βάσει του δημοσιεύματος ενός αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, στο σαμποτάζ το 2022 του ρωσικού αγωγού Nord Stream, που διαπλέει τη Βαλτική Θάλασσα.
«Η εμπλοκή της Ουκρανίας στις εκρήξεις του Nord Stream είναι μια απόλυτη ανοησία. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα πρακτικό συμφέρον για την Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, αντιδρώντας στις πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, που ανέφερε πως το σαμποτάζ είχε επικυρωθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Κίεβο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που βασίζεται κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής διεξήχθη υπό την επίβλεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εκείνη την εποχή Βάλερι Ζαλούζνι και αυτό παρά την αντίθεση στη συνέχεια του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε ζητήσει να σταματήσει το σχέδιο.
Η ιδέα του σαμποτάζ έπεσε τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματικών και επικεφαλής επιχειρήσεων της Ουκρανίας, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη WSJ, συνολικά έξι άνθρωποι ενεπλάκησαν άμεσα σε αυτήν την επιχείρηση έναντι ενός κόστους περίπου 300.000 δολαρίων, που καλύφθηκε στο σύνολό του από ιδιωτικά κεφάλαια.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρχικά εγκρίνει το σχέδιο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που συμμετείχε σε αυτό και τρεις που γνώριζαν για αυτό», λέει η αμερικανική εφημερίδα.
«Όμως κατόπιν, όταν η CIA έμαθε για αυτό και ζήτησε να το εμποδίσει, εκείνος έδωσε διαταγή να σταματήσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Όμως, ο Ζαλούζνι αγνόησε αυτήν τη διαταγή και η ομάδα του τροποποίησε το αρχικό σχέδιο, συμπληρώνει η WSJ.
Σε επικοινωνία με τη Wall Street Journal, ο Ζαλούζνι, ο οποίος έκτοτε διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο, δήλωσε γραπτώς ότι δεν είχε καμία γνώση για μια τέτοια επιχείρηση και χαρακτήρισε «πρόκληση» κάθε ισχυρισμό για το αντίθετο.
Μετά τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 του ρωσικού αγωγού, ο Ζελένσκι ζήτησε εξηγήσεις από τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με τη WSJ, η οποία επικαλέστηκε τρία πρόσωπα με γνώση αυτής της συνομιλίας.
Εκείνος απάντησε ότι ήταν πάρα πολύ αργά, λέγοντας πως δεν ήταν πλέον δυνατόν να επικοινωνήσει με την ομάδα του σαμποτάζ, καθώς κάθε επαφή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση.
«Είπε (στον Ζελένσκι), είναι σαν μια τορπίλη, μόλις την εκτοξεύσεις εναντίον του εχθρού, δεν μπορείς να την ανακτήσεις, συνεχίζει την πορεία της μέχρι να εκραγεί», περιέγραψε ένας αξιωματικός, με γνώση αυτής της συζήτησης, τον οποίο επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα.