Έμεινε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια. Αρχαιολόγοι το έφεραν στο φως στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας και πρόκειται για ένα πολυτελές ιδιωτικό λουτρό, το οποίο, είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στην πόλη αυτή, η οποία καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η διεύθυνση του αρχαιολογικού χώρου, που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία τις φωτογραφίες του.
'Once-in-a-century' discovery in Pompeii reveals gold coins, pearl earrings and a sumptuous private bathhousehttps://t.co/lvdhv2tlAk
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 17, 2025
Τα λουτρά περιλαμβάνουν δωμάτια με ζεστό και κρύο νερό και μπορούσαν να φιλοξενήσουν μέχρι και 30 προσκεκλημένους, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν προτού πάνε σε μια παρακείμενη αίθουσα συμποσίου με μαύρους τοίχους, διακοσμημένη με σκηνές από την ελληνική μυθολογία.
Το συγκρότημα των λουτρών βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μεγάλης κατοικίας που ανακαλύφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη διάρκεια ανασκαφών που έφεραν στο φως την πολύπλευρη κοινωνική ζωή της πλούσιας πόλης προτού θαφτεί από τον Βεζούβιο κάτω από ένα πυκνό, αποπνικτικό στρώμα τέφρας.
Μια κεντρική αυλή με μια μεγάλη πισίνα προσθέτει στο μεγαλείο του σπιτιού, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε σε ένα μέλος της ελίτ της Πομπηίας στα τελευταία χρόνια της.
«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει πως τα ρωμαϊκά σπίτια ήταν κάτι περισσότερο από ιδιωτικές κατοικίες, ήταν στάδια για τη δημόσια ζωή και την αυτοπροβολή», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Ο Τσουχτρίγκελ είπε πως η διαρρύθμιση ανακαλεί σκηνές από το «Σατυρικόν» του Πετρώνιου, όπου τα συμπόσια και τα λουτρά είχαν κεντρικό ρόλο στην επίδειξη πλούτου και κοινωνικής θέσης.
Διακοσμημένο με νωπογραφίες, το συγκρότημα αντλεί έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό, δίνοντας έμφαση σε θέματα ελεύθερου χρόνου και ευρυμάθειας.
«Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θέλησε να δημιουργήσει ένα θέαμα, μετατρέποντας το σπίτι του σε ένα ελληνικού τύπου ανάκτορο και γυμναστήριο», είπε ο Τσουχτρίγκελ.
Τουλάχιστον 1.000 θύματα έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην Πομπηία, περιλαμβανομένων δύο πτωμάτων στο εσωτερικό της ιδιωτικής κατοικίας με την πισίνα, μία γυναίκα 35-50 ετών που κρατούσε σφιχτά στα χέρια της κοσμήματα και νομίσματα, και ενός νεώτερου άνδρα. Η ανακάλυψή τους είχε ανακοινωθεί πέρυσι.