Κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, την ώρα που η Ευρωζώνη ακολουθεί αντίθετη πορεία, με τις τάσεις επιβράδυνσης που αναμένονταν να επιβεβαιώνονται στην πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στον Αύγουστο στο 2,2% ετησίως από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, καταγράφοντας και το χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2021. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2% αφότου είχε διατηρηθεί σταθερός τον Ιούλιο (0%).
Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,3% μετά τη μηνιαία μείωση 0,2% της περασμένης μέτρηση.
Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα, μετά το 3% του Ιουλίου ο ΔΤΚ αυξήθηκε εκ νέου στο 3,1%. Πρόκειται για το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%) και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, η Λιθουανία είχε το χαμηλότερο πληθωρισμό τον Αύγουστο με 0,7% ετησίως, με τη Λετονία στο 0,9% και τις Ιρλανδία, Σλοβενία στο 1,1%. Στο 2,0% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, χάρη στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε στη Γαλλία.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης της Eurostat, η μεγαλύτερη μερίδα των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε ξανά από τις υπηρεσίες, με τις τιμές του κλάδου να αυξάνονται κατά 4,2% ετησίως επιταχύνοντας από το 4% του Ιουλίου.
Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει μία εκτίμηση πως οι τιμές των υπηρεσιών ενισχύθηκαν αρκετά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και ως εκ τούτου η επίδραση αναμένεται να είναι παροδική.
Οριακά υψηλότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην κατηγορία τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά με 2,4% από το 2,3%, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις στα μη ενεργειακά αγαθά υποχώρησαν στο 0,4% από το 0,7%.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά ωστόσο στην υποχώρηση του ΔΤΚ ήρθε από τον κλάδο της ενέργειας, που είδε τις τιμές του να είναι μειωμένες κατά 3% ετησίως μετά την αύξηση 1,2% που είχαν εμφανίσει τον Ιούλιο.
Όπως όλα δείχνουν, τα στοιχεία μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των αγορών ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβρη.