Ένα αποφασιστικό βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης (GSI) πραγματοποιήθηκε χθες με την έγκριση του έργου από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει ετησίως 25 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029, προκειμένου να μετριάσει την πιθανή αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, αποφεύγοντας έτσι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.
Ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τον επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου, με βάση τη πρόσφατη συμφωνία 50%-50%, ισόποσα μεταξύ των δύο χωρών, και τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η διασύνδεση αυτή θα συντελέσει στην κατάργηση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, συνδέοντας το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Υπογράμμισε ότι το έργο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων, με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της εισαγωγής φυσικού αερίου και της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της ανάληψης ποσοστού 50% του ρίσκου σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού που θα μπορούσε να διακόψει το έργο. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής στην επένδυση της διασύνδεσης με ποσό 100 εκατ. ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ ζητάει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της στην επένδυση, θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην αναζήτηση επενδυτών και δανειστών, με προτεραιότητα την εξασφάλιση δανείου ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε βασικά σημεία μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα αύριο Πέμπτη, περιλαμβάνει την ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ από την έναρξη της κατασκευής του έργου και όχι από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως αρχικά ζητούσε η κυπριακή πλευρά.
Επίσης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισέλθει στην ηλεκτρική διασύνδεση στην οποία ήδη συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ, και το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (50%-50%) αντί του αρχικά προτεινόμενου ποσοστού 37%-63%.
Τέλος, αναφορές αναφέρουν ενδιαφέρον από την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, Taqa, έναν σημαντικό ενεργειακό παράγοντα με παρουσία σε 14 χώρες και ενεργητικό 52,8 δισ. δολάρια, για συμμετοχή στο έργο.