Το μακρινό 1973, η Ευρώπη υπέφερε την πρώτη και σοβαρότερη «πετρελαϊκή κρίση». Μαίνονταν ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος στο Γιομ Κιπούρ, και οι αραβικές χώρες διαμαρτυρόμενες για την εύνοια των Δυτικών χωρών απέναντι στο Ισραήλ, έκλεισαν τις κάνουλες του πετρελαίου.
Οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, και στη Γερμανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα όμως εκτινάχθηκαν στα ύψη και οι τιμές του πλαστικού αφού ήταν ένα ακόμη πετρελαϊκό προϊόν.
Η εταιρεία παιχνιδιών Brandstatter Group, άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βλέποντας το κόστος παραγωγής των πλαστικών παιχνιδιών της να τετραπλασιάζεται σε λίγες μέρες.
Η εταιρεία είχε έδρα στη Βαυαρία και παράδοση στο ποιοτικό πλαστικό παιχνίδι από τη δεκαετία του 1950, όπου γνώρισε και παγκόσμια επιτυχία δημιουργώντας το στεφάνι του «χούλα χουπ»!
Η εταιρεία χρειαζόταν μια άμεση ιδέα που θα την έσωζε από την επερχόμενη χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χορστ Μπραντστάτερ, ζήτησε από τον διευθυντή ανάπτυξης -και μέγα «παιχνιδά»- Χανς Μπεκ, να φτιάξει ένα απλό παιχνίδι που να μην χρειάζεται μεγάλη ποσότητα πλαστικού.
Ο Μπεκ, έφτιαξε ένα ανθρωπάκι 7,5 εκατοστών ώστε να χωρά στα μικρά χεράκια των παιδιών με κινούμενα χέρια και πόδια, κι ένα στρογγυλό κεφάλι με δύο μάτια κι ένα χαμόγελο.
Οι φιγούρες ήταν ίδιες, από ένα και μόνο καλούπι, και άλλαζαν απλά τα αξεσουάρ.
Τα χέρια είχαν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να κρατούν κάποια αντικείμενα, ενώ σε κάποιες φιγούρες υπήρχε ο τρόπος να αλλαχθούν τα μαλλιά και τα ρούχα.
Ο Μπεκ, είχε μεγάλη εμπειρία αφού από την ηλικία των 10 ετών έφτιαχνε παιχνίδια για τα αδέλφια του. Έδινε μεγάλο βάρος στη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Στην περίπτωση αυτή, το «less is more» ήταν κυριολεκτικά ο χρυσός κανόνας.
Οι φιγούρες Playmobil κυκλοφόρησαν το 1974, κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιού της Νυρεμβέργης.
Στην αρχή οι μεγαλέμποροι παιχνιδιών δεν επικρότησαν το προϊόν, και την παρτίδα έσωσε ένας μεγάλος εισαγωγέας παιχνιδιών από την Ολλανδία ο οποίος ζήτησε την αντιπροσωπεία για τη χώρα του, υποσχόμενος να κάνει τηλεοπτική διαφήμιση και να απορροφήσει την παραγωγή ολόκληρης της χρονιάς.
Έτσι, άρχισε το φαινόμενο των Playmobil!
Τα παιδιά τα λάτρεψαν αφού μπορούσαν να παίζουν και να δημιουργούν ιστορίες.
Τα παιχνίδια ήταν απλά, λειτουργικά και ανθεκτικά.
Ενώ κάθε είδος φιγούρας είχε διαφορετικά αξεσουάρ. Οι πρώτες βασικές φιγούρες ήταν οι ιππότες-πολεμιστές, οι χτίστες και οι ινδιάνοι, αλλά στην πορεία έγιναν ένα σωρό καινούριες φιγούρες.
Τα Playmobil, μιλούσαν στη φαντασία των μικρών παιδιών, και δεν είχαν μύτη, γιατί τα μικρά παιδιά δεν βάζουν ποτέ μύτες όταν ζωγραφίζουν ένα πρόσωπο.
Η εταιρεία συνεχίζει να παράγει με παραδοσιακό τρόπο τα παιχνίδια της, και μάλιστα αρνήθηκε το 2000 και το 2010, να «προσαρμόσει» τις φιγούρες της στην ψηφιακή εποχή, προσθέτοντας κάποια ηχητικά εφέ.
Ο «πατέρας» των παιχνιδιών Χανς Μπεκ, πέθανε το 2009, ενώ ο εργοστασιάρχης Χορστ Μπραντστάτερ πέθανε το 2015, με το περιοδικό Forbes να υπολογίζει την περιουσία του σε 1,2 δις δολάρια.
Τα παιχνίδια Playmobil αποτελούν φαινόμενο, είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο και βρίσκονται σε εκατομμύρια παιδικά δωμάτια, 50 ολόκληρα χρόνια από την κατασκευή τους, χωρίς να τα έχει «γεράσει» ο χρόνος.
Διαβάστε επίσης
Γερμανία: «Φιλί της ζώης» για τον Σολτς η νίκη του SPD στο Βρανδεμβούργο – Αλλά για πόσο;
Μπάιντεν: Αμηχανία μετά το νέο «βραχυκύκλωμα» – «Ποιος είναι ο επόμενος;» (video)