Με εισήγηση που μένει στο λεκτικό της απόφασης της ΠΓ την Τρίτη περί του εξώδικου που επιστρέφεται στον Κασσελάκη ως «απαράδεκτο» πάει η πλειοψηφία στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στην εισήγηση δεν προτείνονται τρόποι αντίδρασης στο εξώδικο, δεν υπάρχει δηλαδή πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη ή αποκλεισμό του, επομένως η συζήτηση θα είναι ελεύθερη ανέφεραν κομματικές πηγές. Η συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι δεν θα είναι «υβριδική», δηλαδή δεν θα υπάρξει συμμετοχή μελών μέσω zoom.
Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής κανονικά αύριο όπως έχει προγραμματιστεί, στήριξε η πλειοψηφία, ενώ υπήρξε πρόταση αναβολής ολίγων ημερών από το Νίκο Σκορίνη με στόχο την εκτόνωση του κλίματος. Την πρόταση Σκορίνη υπερψήφισαν 4, δηλαδή εκτός από τον ίδιο, ο Πάνος Ρήγας, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η Θεοδώρα Τζάκρη διαφώνησε συνολικά με την διεξαγωγή ΚΕ για το εξώδικο, όχι μόνο ως προς τον χρόνο, αλλά στήριξε και αυτή την πρόταση.
Μιλώντας με δημοσιογράφους ο Νίκος Σκορίνης σημείωσε ότι κατέθεσε αυτή την πρόταση εκτιμώντας ότι αν αύριο συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή «θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή».
Ειδικότερα ο Νίκος Σκορίνης πρότεινε να υπάρξει αναβολή ολίγων ημερών για να εκτονωθεί το κλίμα και να κληθούν οι 5 υποψήφιοι να συζητήσουν, και για το εξώδικο, ώστε από την κατάληξη αυτής της συζήτησης, να εξαρτηθεί το αν τελικά θα γίνει σύγκληση της ΚΕ.
Σε σχέση με το αν πρέπει να γίνει η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο τη θέση ότι δεν έχει άποψη πήρε ο Παύλος Πολάκης ψηφίζοντας λευκό (όπως και ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος). Εν τούτοις, ο Παύλος Πολάκης συμφωνεί με την εισήγηση της ΠΓ στην ΚΕ ανεξαρτήτως του χρόνου σύγκλησή της.
Την πρόθεσή τους να μην παραστούν στην αυριανή συνεδρίαση έκαναν γνωστή οι Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, καθώς και ο Παύλος Πολάκης.
Απούσες από την συνεδρίαση ήταν οι Μαρία Κουβέλη και Ρένα Δούρου (απουσίαζε στην Κύπρο).
Πυρά των 87 σε Κασσελάκη για το “παραμένω πρόεδρος” και το εξώδικο
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε βαριά ατμόσφαιρα για τον Στέφανο Κασσελάκη, τόσο για το εξώδικο όσο και για τα όσα είπε χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές στελεχών που ανήκουν στην ομάδα των 87, οι οποίοι ουσιαστικά εξαπέλυσαν πυρά για τη δήλωση ότι παραμένει πρόεδρος, αμφισβητώντας την απόφαση της ΚΕ, για τα όσα είπε ακόμη και για το Πολίτευμα της χώρας, αλλά και για το ότι δεν πήρε πίσω το εξώδικο το οποίο εξακολουθούν να θεωρούν εξόχως επιθετική κίνηση προς το κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε πως «το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν». Εκτίμησε ότι «στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και γι’ αυτό δεν το συνεχίζει. Ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία». Επίσης ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε «τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ» η οποία όπως είπε «αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανή υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την ΠΓ».
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, άρα πιστοποιείται η απουσία σεβασμού στις αποφάσεις του κόμματος. Αναφερόμενη σε χθεσινή του δήλωση για το όραμά του σε σχέση με το πολίτευμα της χώρας (σ.σ. «Το όραμά μου για το Πολίτευμα της χώρας είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία») η αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «μίλησε για αλλαγή Πολιτεύματος» προσθέτοντας πως ο μη σεβασμός του Πολιτεύματος «συνιστά λόγο αποκλεισμού κόμματος από τις εθνικές εκλογές». Σύμφωνα με την ίδια η κίνηση Κασσελάκη να αποστείλει εξώδικο είναι «διασπαστική» και όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σε αυτή. «Η αντίδραση με σύγκληση της ΚΕ είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας», κατέληξε.
Επίσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου παραπέμποντας και εκείνη στα όσα είπε χθες ο Κασσελάκης αμφισβητώντας την καθαίρεσή του, ζήτησε «να αποτυπωθεί στις αποφάσεις το αυτονόητο» δηλαδή το «να γίνονται σεβαστές οι καταστατικές αρχές, αξίες και αποφάσεις του κόμματος από τα μέλη και ακόμα περισσότερο από τους υποψηφίους προέδρους». Σε σχέση με την διεξαγωγή της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής τόνισε πως είναι απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην ΚΕ, διότι έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά τα μέλη του οργάνου, «ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο: τη συμμετοχή τους».
Θεοδώρα Τζάκρη: Ζήτησε από 5 στελέχη να το ξανασκεφτούν
Από την άλλη, η Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε 5 στελέχη της νέας πλειοψηφίας – Σβίγκου, Παππά, Μ. Κουβέλη, Μπελώνη και Ξενογιαννακοπούλου – να μην συνταχθούν με τους 87 στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα το εξώδικο Κασσελάκη.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Κάνω έκκληση να το ξανασκεφτείτε και να μαζέψετε την σύγκληση της ΚΕ με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία. Η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό. Σε αυτούς τους 5 λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν.
Και συνέχισε: «Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες. Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό όμως στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει. Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ».