Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έδωσε σήμερα σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης, την ακρίβεια και την ευαισθησία των self test, που αφορούν τον καρκίνο του παχέους εντέρου και χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Προλαμβάνω» του υπουργείου Υγείας.
Αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ) με θέμα: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου» ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής έκανε μια επισκόπηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και των παραγόντων κινδύνου και έδωσε χρηστικές πληροφορίες για τα self -test, στο πλαίσιο του προληπτικού screening του υγιούς πληθυσμού της χώρας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά αναπτύσσεται από καλοήθεις πολύποδες που, αν δεν αφαιρεθούν, μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις.
Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία (με αυξημένο κίνδυνο μετά τα 50 έτη), το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ο στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι να εντοπίσει εγκαίρως τους πολύποδες ή να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
Ευαισθησία και ακρίβεια των τεστ:
Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:
1. Διάρκεια ειδοποίησης:
Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.
2. Παροχή self-test:
Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.
3. Καταχώρηση αποτελέσματος:
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.
4. Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:
Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.
Τρόπος διεξαγωγής του self-test:
Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ.
Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης.
Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.
«Το τεστ θα πρέπει να το αφήνουμε 8 λεπτά και εάν βγει θετικό τότε ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί σε γαστρεντερολόγο για το επόμενο βήμα που είναι η κολονοσκόπηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.
Σημειώνεται ότι όλοι οι πολίτες ηλικίας από 50 έως και 69 ετών μπορούν να κάνουν δωρεάν το τεστ. Εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει πρόσφατα κολονοσκόπηση και οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν διάφορα γαστρεντερολογικά προβλημάτων υγείας (π.χ καρκίνος, κλπ).
Το κόστος αυτών των τεστ – για όσους δεν το δικαιούνται δωρεάν και θέλουν να το αγοράσουν – δεν ξεπερνάει τα 7-8 ευρώ όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.