Επίσημη ενημέρωση έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τους φαρμακοποιούς οι οποίοι συνεργάζονταν με τους επίορκους γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα και εξετάσεις, εις βάρος των φορολογουμένων πολίτων και του ΕΟΠΥΥ.
«Ζητάω από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να μου δώσει ονόματα και στοιχεία για να επιβάλω τις αυστηρότερες ποινές στους επίορκους φαρμακοποιούς. Δεν θα περιμένω τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με θέμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα φαρμακεία της χώρας, όπως είπε ο κ. Βαλτάς, στήριξαν το σύστημα ηλεκτρικής συνταγογράφησης από την πρώτη μέρα που εφαρμόστηκε το 2012 και μάλιστα τότε είχαν ζητήσει να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ( π.χ για τα αντιβιοτικά) και να μπουν κόφτες στη συνταγογράφηση.
Ωστόσο ακόμα και σήμερα γίνεται μια αδιανόητη παράκαμψη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων: «Πάρτε για παράδειγμα το αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic που είναι και κατά της παχυσαρκίας, με συνέπεια να το παίρνουν άτομα για να χάσουν βάρος και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να μην το βρίσκουν».
Οι προτάσεις του ΠΦΣ
Αναφορικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΠΦΣ έχει καταθέσει πολλές προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Ακόμα και σήμερα δεν τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει έλεγχος ως προς την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων, υπάρχουν μόνο 4 εκατομμύρια ΑΜΚΑ με αϋλη συνταγογράφηση όταν θα πρέπει να είναι 10 εκατομμύρια. Εκτός από την αϋλη συνταγογράφηση, όμως, πρέπει να είναι και άυλη και η εκτέλεση, να καταργηθεί το χαρτί ώστε να προλαβαίνουμε τον υπερ-συνταγογράφο γιατρό» είπε ο κ. Βαλτάς.
Μάλιστα ενδεικτικά έφερε ως παράδειγμα την υπερ-συνταγογράφηση αναπηρικών αμαξίδιων, πριν από ένα χρόνο περίπου, γιατί δεν είχαν μπει οι σωστές προϋποθέσεις και κριτήρια: «Οι εταιρίες πουλούσαν έως και 300 αναπηρικά αμαξίδια το μήνα με κόστος 3.000- 4.000 ευρώ το ένα, με συνέπεια το clawback από 30% να φτάσει τα 75%. Μόνο όταν προστέθηκαν οι σωστές προδιάγραφες, από το υπουργείο Υγείας, μπήκε και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» είπε με νόημα.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά περίπου 85 εκατομμύρια συνταγές ( 7 εκατομμύρια το μήνα). Αυτές αποθηκεύονται σε ένα σύστημα όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ σκανάρουν εκ των υστέρων ένα δείγμα (δηλαδή αφού έχουν εκτελεστεί και αποζημιωθεί) και εντοπίζουν τις ψευδείς συνταγές: «Η ΗΔΙΚΑ έχει πλέον τα ηλεκτρονικά εργαλεία ώστε να μπορεί να δει, σε πραγματικό χρόνο, ποιος γιατρός συνταγογραφεί τι και πόσα φάρμακα και σε ποιον ασθενή. Εάν αξιοποιήσουν αυτά τα ψηφιακά εργαλεία τότε θα περιοριστεί και η παράνομη συνταγογράφηση» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: 19 νεκροί, 6 διασωληνωμένοι και 580 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα