Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
0.9 C
Ioannina

Πετραλιάς: «Πλέον είμαστε ελεύθεροι να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι» 

Τα βασικά σημεία του Προϋπολογισμού ανέλυσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς στην ομιλία του σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2025.

Αναφέρθηκε ακόμη και  στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο στην πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη.

Επισήμανε ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους στις μεγάλες οικονομίες, όπως της Ευρώπης η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Φέτος αναμένουμε να κλείσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,2% έναντι μόλις 0,8% στην ευρωζώνη. Πέρυσι ήταν 2,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα,  0,4% στην ευρωζώνη και το 2025 η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί πάλι με ρυθμό 2,3% έναντι 1,3% στην ευρωζώνη. Άρα, συνεχώς έχουμε ανάπτυξη πραγματική, σε σταθερούς όρους, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, πολλαπλάσια της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στη συνέπεια και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής τα οποία αναγνωρίζονται καθολικά από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, επεσήμανε ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία:

«Πριν λίγες ημέρες, η χώρα μας αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά από την SCOPE σε δύο σκαλοπάτια πάνω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό είναι πρόδρομος και άλλων αναβαθμίσεων».

«Παραλάβαμε το 2019 μία χώρα σε ενισχυμένη εποπτεία. Δεκατρείς αξιολογήσεις ενισχυμένης εποπτείας. Συμμετείχα σε όλες. Εβδομήντα δύο μειώσεις φόρων. Εκατοντάδες μέτρα καθημερινά, ΚΑΔ, επιστρεπτέες για τον Covid. Είχαμε από τις πιο επιτυχημένες διαχειρίσεις της περιόδου του κορωνοϊού. Μέτρα για την ενέργεια. Πρότυπος μηχανισμός να παίρνουμε τα κέρδη. Έβλεπε ο κόσμος επί ενάμιση χρόνο στους λογαριασμούς του εκπτώσεις. Τα εβδομήντα δύο μέτρα-μειώσεις φόρων στα οποία προχωρήσαμε δεν περιλαμβάνουν τις αυξήσεις αποδοχών, αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων, επιδομάτων μητρότητας, ΑμΕΑ. Από τα 185 δισ. που είχαμε ΑΕΠ το 2019, έχουμε 247 δισεκατομμύρια εφέτος, δηλαδή 11,5% αύξηση σε πραγματικούς όρους, αφαιρώντας τον πληθωρισμό. Οι επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί από τα 20 δισ., στα 41 δισ. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 17,3% στο 9,7%. Οι δαπάνες υγείας έχουν αυξηθεί από τα 4,1 δισεκατομμύρια το 2019 στα 7,2 δισ. Οι δαπάνες για την άμυνα από τα 3,5 στα 6,1 δισ. Οι δαπάνες για την παιδεία από τα 5,6 στα 6,6 δισ. Οι δαπάνες συντάξεων έχουν αυξηθεί 23%, από τα 28 δισεκατομμύρια στα 34,6. Οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τι σημαίνουν αυτά; Σημαίνουν ότι η οικονομία μεγαλώνει και μεγαλώνει με πολλαπλάσιο ρυθμό από την Ευρώπη».

Όσον αφορά στην πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη ο κ. Πετραλιάς τόνισε: «Από το ’19 στο ’23 με τα ίδια στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, αύξηση 8,5% και η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είχε αύξηση 3,3%. Είχαμε τριπλάσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά άτομο σε σταθερές τιμές, χωρίς τον πληθωρισμό, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το ’18 βρίσκονταν το 30,3% του πληθυσμού, το ’23 το 26,1% του πληθυσμού. Τι σημαίνει αυτό; 4,2% μείωση της φτώχειας. Σε αριθμούς, 450.000 άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα που το ’19 ήταν φτωχοί, σήμερα δεν είναι».

Τα βασικά σημεία

Ο κ. Πετραλιάς σχετικά με τους στόχους του φετινού Προϋπολογισμού εξήγησε: «Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να αυξήσουμε τους μισθούς παραπάνω από τον πληθωρισμό, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και από του χρόνου οι άνθρωποι να βλέπουν και πραγματικές αυξήσεις. Στην πράξη, για να δουν ουσιαστικές αυξήσεις οι μισθωτοί, πρέπει να έρθουν επενδύσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο αν δημιουργηθούν νέες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, μειωθεί η ανεργία, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας από προσφορά, έτσι αυξάνονται οι μισθοί».

«Ας δούμε χρονολογικά τι θα συμβεί μέσα στο 2025 που στο τέλος νομίζω ότι αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες απ’ όλη τη συζήτηση εδώ στη Βουλή».

  • Από τον Ιανουάριο οι μισθωτοί θα δουν μικρότερες κρατήσεις από την ερχόμενη πληρωμή του Ιανουαρίου για ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,5% και άλλο 0,5% οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξημένες τις συντάξεις τους κατά 2,4.
  • Η αύξηση των συνταξιούχων θα περάσει πλέον σε όλους και σ’ αυτούς που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης, γιατί αναπροσαρμόσαμε και την κλίμακα για τα κατώφλια της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυξάνονται και αυτά 2,4% από φέτος.
  • Οι γονείς που έχουν ασφάλεια υγείας για τα παιδιά τους θα δουν 15% μείωση του κόστους ασφάλισης της υγείας τους από τον Ιανουάριο. Όσες επιχειρήσεις δώσουν παροχές, που δίνουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις παροχές σε νέους γονείς, αυτές θα περάσουν πλέον ολόκληρες στον εργαζόμενο, δεν θα φορολογηθούν.
  • Όσοι ιδιοκτήτες νοικιάσουν τα σπίτια τους που τους καλούμε να βγάλουν τα σπίτια στην αγορά και να τα νοικιάσουν, αν τα έχουν κενά, δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Όσοι τα ασφαλίζουν θα έχουν μείωση 20% του ΕΝΦΙΑ.
  • Το γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα, που οι περισσότεροι πλέον στην Αθήνα έχουν σταθερή τηλεφωνία πάνω από 100 mbps, θα είναι πλέον 5% φθηνότερο από τον επόμενο λογαριασμό.
  • Καταργείται και το χαρτόσημο σε πλήθος συναλλαγών, χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές, ενέγγυες πιστώσεις, τόκους δανείων, πλήθος συναλλαγών με παράβολα, επαγγελματικές άδειες και όπου παραμένει είναι πλέον ψηφιακό.
  • Από τον Ιανουάριο επίσης αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα των ιατρών του ΕΣΥ, γιατί φορολογούνται αυτοτελώς και αυξάνεται και των ένστολων η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης και οι αγρότες θα δουν μεσοσταθμικά υψηλότερες επιστροφές ΕΦΚ.
  • Τον Μάρτιο οι δηλώσεις εισοδήματος θα ανοίξουν στην ώρα τους για πρώτη φορά και όσοι υποβάλουν ως το τέλος Απριλίου δήλωση εισοδήματος, θα έχουν και 4% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος.
  • Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα ξαναπληρώσουν τέλος επιτηδεύματος.
  • Τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά, θα αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός και με την αύξηση αυτή, πέρα από το επίδομα ανεργίας και άλλα επιδόματα που συνδέονται, θα αυξηθεί και ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι σημαντικό το μέτρο, γιατί είναι μόνιμο.

Ο κ. Πετραλιάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον: «Το ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και από την ενισχυμένη εποπτεία, είναι γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στόχους. Η ρήτρα διαφυγής που ως πέρσι είχε ανασταλεί, από φέτος ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Οχτώ χώρες μπήκαν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πριν λίγο καιρό. Και η αλήθεια είναι ότι πλέον ισχύει ένα νέο δημοσιονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις δαπανών λοιπόν υπάγονται πλέον σε συγκεκριμένα όρια. Και αν ξεπεράσεις αυτά τα όρια, που για εμάς είναι 3,7% για του χρόνου και 2,6% φέτος, καλείσαι εντός έξι μηνών να πάρεις αντίμετρα. Και εάν δεν τα πάρεις, μετά έχουν δικαίωμα να σε βάλουν ξανά σε ενισχυμένη εποπτεία. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και θα κρατήσουμε το τιμόνι, ώστε να μην ξαναμπεί ποτέ, ποτέ αυτή η χώρα που τη βγάλαμε με τόσο κόπο, σε αυτή την κατάσταση». 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πετραλιάς είπε: «Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι παρεμβάσεις είναι σημαντικές και πιο σημαντικές από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και είναι ακριβώς εντός στόχων. Και τελικά η ουσία είναι η διατήρηση του μέτρου. Ούτε πολλά, ούτε λίγα, τόσα όσα αντέχουμε, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική ισορροπία που χτίσαμε όλοι μας με τόσο κόπο, αλλά και τόσο ώστε να ενισχύει σε πραγματικούς όρους το εισόδημα των πολιτών, ιεραρχώντας μεγαλύτερες ανάγκες και τα προβλήματα που έχει η χώρα. Έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά έχουμε στόχους. Και ξέρουμε ότι εάν τους ξαναπαραβιάσουμε, θα ξαναμπούμε. Πλέον είμαστε ελεύθεροι να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι. Η Ελλάδα λοιπόν έχει την ευκαιρία μέχρι το 2028 να μην είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη και να έχουμε πιο υγιή οικονομικά από άλλες χώρες της ευρωζώνης και να έχουμε μειώσει και το χρέος μας τόσο, ώστε να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τη νέα γενιά».

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς – «Σημείο καμπής για διαρκή σταθερότητα»

«Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» σημειώνει σε ανάρτηση του στα αγγλικά το υπουργείο Εξωτερικών

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης […]

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Topics

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς – «Σημείο καμπής για διαρκή σταθερότητα»

«Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» σημειώνει σε ανάρτηση του στα αγγλικά το υπουργείο Εξωτερικών

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης […]

Παύλος Μαρινάκης: Καλούμε τα κόμματα να δουν πίσω από τους διαχωρισμούς προηγούμενων ετών και να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το «όχι σε όλα» είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πέφτει δημοσκοπικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξανασκεφτεί την στάση του

Κατάρ: Υπάρχουν «μηχανισμοί παρακολούθησης» για να διασφαλιστεί ότι όλα τα μέρη τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι παρουσίασε την Τετάρτη τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χαμάς

Ποιος αναλαμβάνει νέος CEO της ΕΡΤ

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και αύριο

Bloomberg: Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να πιστωθεί στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στον Νετανιάχου και στο υπουργικό του συμβούλιο ένα τελεσίγραφο να υπογράψουν τη συμφωνία ή να αποξενώσουν την κυβέρνησή του

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο άνθρωπος του Τραμπ και ο ρόλος του στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Σαφής προειδοποίησης του Τραμπ ότι «θα γίνει της κολάσεως» αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την ορκωμοσία του
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img